Etusivu » Toscapiirakka

Toscapiirakka

Toscapiirakka klassikko, josta mehevä omenatäyte tekee vielä himpun verran parempaa.

toscapiirakka

Toscapiirakka sai alkunsa, kun äitini kiikutti ovelle kassillisen omenoita. Niitä oli aivan liiaksi siltään syötäväksi ja kaurapaistoksen jälkeenkin omppuja riitti enemmän kuin tarpeeksi.

Koska perinteinen omenapiirakka tuntui tällä kertaa hieman tylsältä, päätin leipoa jotain ihan uutta. Toscapiirakka on lapsuuden lempparini ja tiesin mehevän omenakerroksen sopivan makean tahmean toscakuorrutteen kanssa täydellisesti yhteen.

Tuumasta toimeen ja leipomaan siis.

Laakea vuoka, pehmoinen piirakka

Toscapiirakka leivotaan suureen piirakkavuokaan. Oma vuokani on 28-senttinen, ja sillä piirakasta tulee omaan suuhuni juuri sopiva. Jos teet pienempään vuokaan, piirakka on ennemmin kakku ja se paistuu hieman hitaammin, tarkkaile siis kypsyyttä. Voitele vuoan pohja ja reunat huolellisesti margariinilla, niin leivonnainen lähtee nätisti irti. Leivitystä vuoka ei kaipaa.

Ainekset: kuivakaapin tavikset

Toscapiirakka valmistuu olman eläinperäisiä raaka-aineita. Tarvitset jauhoja, fariinisokeria, margariinia ja mieleistäsi kasvijuomaa. Lisäsin taikinaan mantelijauhoja, kosta ne tekevät piirakasta kuin piirakasta supermehevän. Jos sinulla ei ole mantelijauhoja, korvaa ne esimerkiksi kaurajauhoilla. Tavalliset vehnäjauhotkin käyvät aivan hyvin.

Fariinisokeri tuo makuun ihanaa paahteisuutta ja karamellimaisen makuvivahteen. Tavallinen sokerikin käy vallan mainiosti, mutta maku ei ole aivan sama.

Toscapiirakka on sekoittamalla valmis

Tämä toscapiirakka on vegaaninen ja se valmistuu vaivatta ilman päriseviä koneita. Tarvitset suuren kulhon ja puuhaarukan sekoittamista varten. Jostain syystä moni mieltää vegaanisen leivonnan vaikeaksi ja vaivalloiseksi, vaikka asia on lähes aina täysin päinvastoin.

Taikina tehdään sekoittamalla ainekset yhteen. Ei siis vatkaamista ja vispaamista. Vain ainesten mittaamisessa tulee olla tarkka, kuten leivonnassa aina.

Yhdistä ensin kuivat aineet ja sokeri, lisää sitten sulatettu margariini sekä kaurajuoma ja sekoita ainekset nopeasti tasaiseksi taikinasta esimerkiksi puuhaarukan avulla. Voit ottaa avuksesi myös nuolijan, jolla saat myös kulhon pohjalla lymyilevät ainekset näppärästi kaavittua kasaan.

Taikina on aika pehmeä, muttei kuitenkaan juokseva. Parhaiten saat taputeltua sen piirakkavuokaan esimerkiksi nuolijan avulla. Omassa vuoassani reunat ovat matalat, joten levitin taikinan vain vuoan pohjalle. Hyvin onnistui!

Kerros omppuja

Paloittele omenat, kuoriminen ei ole välttämätöntä. Itse tein ompuista parin sentin kuutiota, sinä voit halutessasi leikata vaikka lohkoja. Levitä kuutiot tasaisesti taikinapohjan päälle.

Tuplapaisto takaa täydellisyyden

Toscapiirakka paistetaan kahdessa osassa: ensin uuniin pääsevät pelkkä taikina ja omput, toisella kierroksella mukaan pääsee myös toscakerros.

Ensimmäinen vaihe vie parikymmentä minuuttia. Siinä ajassa on hyvää aikaa valmistaa toscaseos. Yhdistä kattilassa margariini, mantelilastut, sokeri, suola ja tilkka kasvijuomaa. Keitä hetki sekoitellen, niin että kastike pulpahtaa pari kertaa.

Ota piirakka uunista, lusikoi toscakuorrute pintaan ja nosta leivonnainen takaisin paistumaan. Aikaa piirakan kypsymiseen vierähtää toinen parikymmentä minuuttia. Voit testata kypsyyttä tutulla tikkutestillä: Jos piirakan keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen kypsä ja valmis uunista nostettavaksi.

Toscapiirakka: Mitä kaveriksi?

Toscapiirakka on parhaimmillaan, kun sen antaa rauhassa jäähtyä ja vetäytyä. Tällöin se myös irtoaa hyvin vuoasta. Ennakoi siis hieman ja leivo piirakka mieluiten tarjoilua edeltävänä päivänä.

Mies totesi leivonnaisen oleva mainio, sillä se ei välttämättä kaipaa seurakseen mitään kummempaa. Tosin loraus vaniljakastiketta ei siitä huonompaakaan tee. Vegaanisista vaniljakastikkeista Oatly on ehdoton lempparini.

Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä ihanat vegaaniset leivonnaiset:

toscapiirakka

Toscapiirakka

Toscapiirakka klassikko, josta mehevä omenatäyte tekee vielä himpun verran parempaa. 
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 40 minutes
Aika yhteensä 55 minutes
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 8

Raaka-aineet
  

  • n. 250 g omenoita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 150 g vegaanista margariinia sulatettuna esim. Sininen Keiju
  • 1 1/2 dl kaurajuomaa tai muuta kasvijuomaa

Toscakuorrute

  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl kaurajuomaa
  • 100 g mantelilastuja
  • 1/4 tl suolaa

Valmistusohjeet
 

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halk. 28 cm).
  • Kuutioi omenat. Sulata margariini.
  • Yhdistä kuivat aineet ja sokeri. Sekoita.
  • Lisää joukkoon sulatettu margariini ja kaurajuoma. Sekoita nopeasti sekaisin.
  • Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaa. Levitä päälle omenakuutiot. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia.
  • Valmista toscakuorrute. Mittaa ainekset kattilaan, kuumenna ja anna pulpahtaa pari kertaa.
  • Nosta piirakka uunista, levitä päälle toscakuorrute ja paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. Anna jäähtyä rauhassa ennen tarjoamista.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!