Lämpimät leivät eli lämppärit
Lämpimät leivät eli lämppärit on herkullista retroruokaa. Ruokaisat leivät käyvät iltapalasta tai lounaasta raikkaan salaatin kera.

Lämpimät leivät eli lämppärit kuuluvat lapsuuteni iltapalasuosikkeihin ja lauantain saunaillan lemppari pikkupurtaviin.
Lämppärit eivät ole pelkkää retrofiilistelyä. Ne päivittyvät nykypäivään piilottamalla rapeiden leipäviipaleiden väliin valmispyöryköitä ja mozzarellajuustoa. Sipaisu ärhäkkää arrabiata-pestokastiketta tuo makuun sopivaa potkua.

Lämpimät leivät on helpoin tehdä voileipägrillissä tai vaikka vohveliraudan välissä. Jos edellä mainitut laitteet eivät kuulu keittiösi varusteisiin, voit kokeilla paahtaa leivät myös paistinpannulla pienessä tilkassa rasvaa. Paina leipää esimerkiksi paistinlastalla pannua vasten, jotta puolet tarttuvat varmasti toisiinsa ja pinta rapeutuu riittävästi. Käännä leivät vielä ympäri ja paista hetki myös toiselta puolelta.
Kun leivät ovat paahtuneet rapsakoiksi, niiden väliin sujautetaan tuoretta tomaattia ja muutama basilikan lehti. Kun tomaattiviipaleet lisää leivän väliin vasta lopuksi, ne eivät ennätä vetistää leivän koostumusta tai kuumeta kiehuvan kuumaksi. Näppärää, eikö?
Kaipaatko lisää pikkusuolaista syötävää? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:


Lämpimät leivät eli lämppärit
Raaka-aineet
- 8 viipaletta rouheista maalaisleipää
- 4 rkl arrabiata-pestoa
- 12 kpl valmiita vegepyöryköitä käytin härkispyöryköitä
- 8 viipaletta viipaletta tomaattia
- 1-2 palloa (à 125 g) mozzarellajuustoa
- 3-6 oksaa oksa tuoretta basilikaa
Valmistusohjeet
- Kuumenna voileipägrilli tai parilapannu.
- Sipaise leipäviipaleille arrabiata-pestokastiketta. Litistä päälle pyörykät ja siivutettu mozzarellajuusto. Paina toinen leipä päälle ja sujauta parilaan, voileipägrilliin tai vaikka vohveliraudan väliin. Paahda leivät rapeiksi.
- Avaa leivät, sujauta väliin tomaattiviipaleet ja muutama lehti tuoretta basilikaa.
- Tarjoa lämpimät leivät heti ja nauti venyvästä juustosta.