Etusivu » Kesäkurpitsapiirakka

Kesäkurpitsapiirakka

Kesäkurpitsapiirakka leivotaan avopiirakan eli galetten tapaan. Piirakka on yhtä aikaa täyteläinen ja ihanan raikas.

kesäkurpitsapiirakka

Kesäkurpitsapiirakka tehdään rennon ronskisti ranskalaisen avopiirakan eli galetten tapaan. Galette on piirakka, jonka leipomiseen et tarvitse piirakkavuokaa, vaan se leivotaan suoraan uuninpellille. Galette on aina tekijänsä näköinen, helppo ja rustiikkinen piirakka, jonka ulkonäön kanssa ei ole niin justiinsa.

Lopputulos on ihana, eräänlainen piirakan ja pizzan välimuoto. Miehen mukaan tämä kesäkurpitsapiirakka on paras galette, jonka olen leiponut, joten ehkä ohjeella on paikkansa myös täällä blogin puolella.

Pohjataikina: neljä raaka-ainetta ja ripaus suolaa

Pohjataikina tehdään vehnä- ja ruisjauhoista sekä tilkasta öljyä ja kylmää vettä. Kuivat aineet yhdistetään ensin keskenään, jonka jälkeen joukkoon lisätään öljy sekä vesi. Ainekset sekoitetaan ensin tasaiseksi puuhaarukalla ja vaivataan sen jälkeen käsin nopeasti joustavaksi.

Jos taikina ei meinaa millään asettua, voit lisätä pienen tilkan vettä ja jatkaa vaivaamista. Lopputuloksen pitäisi kuitenkin olla kiinteä ja napakka, ei missään tapauksessa kostea tai pehmeä.

Kääri taikina kelmun ja laita jääkaappiin tunniksi tekeytymään. Kylmää taikinaa on helpompi käsitellä ja se paistuu myös rapeammaksi kuin huoneenlämpöinen taikina.

Kun taikina on levähtänyt, se kaulitaan ohuehkoksi, parin millin paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Muodon kanssa ei ole kovin nökönuukaa, sillä kesäkurpitsapiirakka saa olla ihanan rustiikkisen näköinen.

Kesäkurpitsapiirakka: Pehmeä täyte ja kerros kesäkurpitsaa

Taikinan tekeytyessä on hyvää aikaa valmistaa täytteet. Suikaloi sipuli ja paista se pannulla valkosipulin kanssa pehmeäksi ja raukeaksi. Aikaa kuluu ainakin 10 minuuttia, joten älä hoppuile, vaan pidä lämpö lempeänä ja sekoittele sipulia välillä, jotta se ei pääse palamaan.

Pehmeä täyte sekoitetaan maustamattomasta vegaanisesta tuorejuustosta, mausteista ja lusikallisesta ravintohiivahiutaleita sekä mantelijauhoja. Ainekset sekoitetaan monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa tasaiseksi ja levitetään ohueksi kaulitun taikinapohjan päälle suunnilleen ympyrän muotoon. Jätä reunoihin tilaa, ne käännetään lopuksi täytteen päälle.

Kesäkurpitsapiirakka viimeistellään tietysti kerroksella kesäkurpitsaa. Ohuet kesäkurpitsaviipaleet levitetään tuorejuustotäytteen päälle limittäin suunnilleen yhteen kerrokseen.

Valitse mieluiten hoikka ja napakka kesäkurpitsa, jossa vetistä ja pehmeää sisusta on mahdollisimman vähän. Viipalointiin paras väline on mandoliini, mutta terävällä veitselläkin saa ohutta viipaletta aikaiseksi.

Kun täytteet on levitetty, reunat käännetään täytteen päälle, voidellaan kaurakermalla ja viimeistellään seesaminsiemenillä. Lorauta vielä täytteen päälle hieman oliiviöljyä ja ripauta mausteeksi sormisuolaa.

Kesäkurpitsapiirakka: Rapea pohja helpolla niksillä

Kesäkurpitsapiirakka paistetaan uunin alatasolla. Paras, rapeapohjainen galette syntyy, kun kuumennat pellin uunissa ja nostat uunivalmiin piirakan suoraan kuumalle pellille paistumaan.

Sopiva uuninlämpö on 200-astetta ja paistoaika noin 40-50 minuuttia. Toki paistoaikaan vaikuttaa niin uunisi teho kuin piirakkasi paksuuskin.

Lisää leivottavaa

Suolaiset piirakat ovat ihania melkein millä täytteellä tahansa. Blogin arkistosta kannattaakin kurkata myös nämä herkulliset kasvispiirakkareseptit:

kesäkurpitsapiirakka

Kesäkurpitsapiirakka

Kesäkurpitsapiirakka leivotaan rennon ronskisti pellille avopiirakan eli galetten tapaan. Piirakka on yhtä aikaa täyteläinen ja ihanan raikas.
Valmistelut 30 minutes
Kypsennys 50 minutes
Taikinan vetäytyminen 1 hour
Aika yhteensä 2 hours 20 minutes
Kategoria Suolaiset leivonnaiset
Annokset 6

Raaka-aineet
  

Pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl ruisjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 3/4 dl öljyä rypsi- tai oliivi-
  • 1 dl kylmää vettä

Täyte

  • 1 hoikka kesäkurpitsa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 150 g vegaanista maustamatonta tuorejuustoa esim. Oatly
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl mantelijauhoja
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1/2 tl suolaa

Reunoille

  • 1-2 rkl kaurakermaa
  • 1-2 rkl seesaminsiemeniä

Lisäksi

  • 1/4 tl sormisuolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet
 

  • Valmista ensin pohja. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita joukkoon öljy ja vesi ensin puuhaarukalla ja vaivaa sitten taikina käsin nopeasti joustavaksi. Kääri kelmun ja laita jääkaappiin tunniksi.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli öljyssä pehmeäksi, lisää valkosipulinkynnet ja jatka paistamista vielä pari minuuttia. Siirrä syrjään jäähtymään.
  • Mittaa paistettu sipuli, tuorejuusti, ravintohiivahiutaleet, mantelijauhe, sitruunamehu ja suola tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Aja tasaikseksi.
  • Leikkaa kesäkurpitsa ohuen ohuiksi viipaleiksi.
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita pelti uuniin kuumenemaan.
  • Kaulitse taikina pyöreähköksi, parin milliin paksuiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Levitä päälle tuorejuustoseos niin, että reunoista jää muutama sentti tyhjää. Levitä päälle kesäkurpitsaviipaleet. Taita taikinan reunat täytteen päälle. Siirrä piirakka leivinpaperin päällä kuumalle uuninpellille. Voitele reunat kaurakermalla ja ripauta pintaan seesaminsiemeniä. Lorauta täytteen päälle oliiviöljyä ja ripauta hieman sormisuolaa. Paista n.50 minuuttia tai kunnes kesäkurpitsapiirakka on kypsä. Anna jäähtyä ja tarjoa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!