Saksanpähkinäpasta
Saksanpähkinäpasta on oiva esimerkki siitä, miten vaatimattomista aineksista saa loihdittua huippuhyvää tarjottavaa.

Saksanpähkinäpasta ei ehkä ole kaunein tarjottava, mutta älä anna vaatimattoman ulkonäön hämätä. Tämä pasta hurmaa ensi haarukallisella.
Maistoin saksanpähkinäpastaa ensimmäisen kerran alkukeväästä Myllyn Paras -pastatapahtumassa. Yllätyin ja hullaannuin sen makuun ensi haukkauksella, vaikkei annos silmiä hivellyt väriloistollaan.
Saksanpähkinäpasta on hyvä esimerkki konstailemattomasta ruoasta, joka syntyy vain muutamasta aineksesta ja pienellä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla. Kastike tehdään saksanpähkinöistä, kuivahtaneesta leivästä sekä parmesaanijuustosta ja oliiviöljystä. Mausteeksi riittävät tuore oregano, valkosipuli sekä suola ja mustapippuri.
Pastaksi kannattaa valita fusilli, jonka kierteisiin pähkinäkastike tarttuu veikeästi. Toki voit käyttää myös sitä pastaa, mitä kaapistasi satut löytämään.
Kastike surautetaan monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella sileähköksi tahnaksi. Pastan keitinvettä lisätään sen verran, että seos on sopivan kuohkea. Lopuksi pasta yhdistetään kastikkeen kanssa ja kuumennetaan nopeasti pannulla.
Jos kaipaat arkeesi lisää nopeita ja helppoja pastaruokia, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:


Saksanpähkinäpasta
Raaka-aineet
- 300 g pastaa esim.fusilli
- 200 g saksanpähkinöitä
- 2 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
- 1/2 dl kaurajuomaa
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- 1 dl tuoretta oreganoa tai meiramia
- 1 1/2 dl parmesaanijuustoa raastettuna
- 1 1/4 dl oliiviöljyä
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
Valmistusohjeet
- Rouhi kuivahtaneet leivät ja laita pieneen kulhoon kaurajuoman kanssa. Liota 10 minuuttia.
- Laita saksanpähkinät kattilaan ja lisää vettä sen verran, että pähkinät peittyvät. Keitä pähkinöitä 5 minuuttia. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä. Laita pähkinät, hienonnettu valkosipulinkynsi, yrtit ja leipä-kaurajuomaseos monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen kulhoon ja aja hienoksi tahnaksi. Lisää raastettu parmesaanijuusto ja sekoita. Lisää lopuksi öljy. Sekoita tasaiseksi ja mausta suolalla sekä pippurilla. Ohenna tarvittaessa vedellä.
- Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al dente. Ota pari desiä keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.
- Laita pähkinäkastike ja 1 dl pastan keitinvettä pannulle. Kuumenna ja lisää pasta. Sekoita ja lisää tarvittaessa hieman keitinvettä, jotta saat sopivan kostean koostumuksen. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.