Etusivu » Vegaaniset munkit – vegaaninen munkkitaikina

Vegaaniset munkit – vegaaninen munkkitaikina

Vegaaninen munkkitaikina on helppo tehdä. Siitä valmistetut vegaaniset munkit ovat ihan yhtä herkullisia kuin perinteisetkin munkit. Näillä vinkeillä onnistut! 

vegaaninen munkkitaikina

Vegaaninen munkkitaikina – näin teet sen

Vegaaniset munkit valmistuvat vegaanisen pullataikinan tapaan tuiki tavallisista raaka-aineista. Tarvitset nestettä, jauhoja, sokeria, hiivaa ja ripauksen mausteita. Nesteeksi sopii vesi, mutta halutessasi voit käyttää myös mieleistäsi kasvijuomaa. Vedestä valmistuu kuitenkin uskomattoman kuohkea vegaaninen munkkitaikina, joka pesee herkullisuudessaan perinteisen.

Kananmunaa vegaaninen munkkitaikina ei kaipaa ja rasvaksikin sopii vegaaninen margariini tai vaikkapa rypsiöljy. Jauhoja kannataa lisätä taikinaan varovasti taikinaa tunnustellen. Uskalla jättää taikina riittävän pehmeäksi, sillä pehmeästä taikinasta syntyvät ne kaikkein mehevimmät vegaaniset munkit.

Vegaaninen munkkitaikina kohotetaan kahteen kertaan: heti vaivaamisen jälkeen ja toistamiseen pikkupulliksi pyöritettyinä. Juuri ennen paistoa munkit venytetään rinkuloiksi.

Vegaaniset munkit: Uppopaistaminen

Munkkien paistaminen ei ole vaikeaa, mutta se on syytä tehdä turvallisesti. Työvälineiksi tarvitset kannellisen teräs- tai alumiinikattilan tai valurautapadan, reikäkauhan sekä mielellään lämpömittarin.

Reikäkauhalla kuumasta öljystä nostaminen käy helposti ja liika öljy valuu takaisin kattilaan. Lämpömittarin avulla puolestaan sopivan lämpötilan tarkkailu käy helpoiten. Varaa viereen myös patalappu tai mieluiten patakinnas sekä talouspaperilla vuorattu laakea lautanen tai pelti, jolle rasvassa kypsennetyt munkit on paras nostaa valumaan.

Valitse paistamiseen neutraalin makuinen, hyvin kuumuutta kestävä öljy, kuten rypsiöljy. Öljyä tarvitset litran verran, jotta leivonnaiset peittyvät ja mahtuvat kellumaan ja kääntymään rasvassa. Kaada öljy kuivaan kattilaan, sillä jo pieni vesitilkka saa kuuman öljyn roiskumaan.

Kansi on parasta pitää käden ulottuvilla. Jos rasva syttyy palamaan, se tukahdutetaan kannen avulla. Vettä kuumaan rasvaan ei missään tapauksessa saa laittaa. Pidä myös liesituuletin poissa käytöstä paistamisen ajan.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi ja pyri pitämään lämpö samana koko paistamisen ajan. Liian viileässä rasvassa vegaaniset munkit imevät itseensä liikaa rasvaa. Kuumassa öljyssä ne puolestaan palavat ennen kuin ennättävät kypsyä sisältä. Lämpömittarin avulla sopivan lämpötilan tarkkailu käy vaivattomimmin. Kypsennä muutama munkki kerrallaan, ettei rasva viilene liiaksi.

Kypsennä munkkeja pari minuuttia molemmin puolin ja nosta sitten reikäkauhan avulla talouspaperilla vuoratulle alustalle valumaan. Varmista, että rasva on riittävän kuumaa ennen seuraavan munkkierän kypsentämistä.

vegaaniset munkit

Vegaaniset munkit: Sokeriointi

Sokeroi vegaaniset munkit lämpiminä, jolloin sokeri tarttuu parhaiten munkkien pintaan. Erikoishieno sokeri on paras valinta munkkien sokerointiin. Nimensä mukaan erikoishieno sokeri on pienikiteistä sokeria, joka tarttuu kauniisti munkin pintaan ja liukenee nopeasti suussa tehden munkista tosi herkullisen. Erikoishienoa sokeria löytyy esimerkiksi Dansukkerin valikoimasta Siro erikoishieno sokeri -nimellä.

Jos pakastat munkit, sokeroi ne vasta sulatuksen jälkeen. Lämmitä munkkeja ennen sokeroimista hiukan esimerkiksi mikroaaltouunissa, silloin sokeri tarttuu pintaan paremmin.

Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä makoisat leivonnaisreseptit:

vegaaniset munkit

Vegaaniset munkit

Vegaaninen munkkitaikina on helppo tehdä. Siitä valmistetut vegaaniset munkit ovat ihan yhtä herkullisia kuin perinteisetkin munkit. Näillä vinkeillä onnistut! 
Valmistelut 20 minutes
Kypsennys 15 minutes
Kohotus 1 hour 30 minutes
Aika yhteensä 2 hours 5 minutes
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 10

Raaka-aineet
  

  • 2 1/2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl suolaa
  • 6-7 dl vehnäjauhoja
  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
  • 75 g vegaanista margariinia

Paistamiseen

  • 1 l rypsiöljyä

Pinnalle

  • 1 dl erikoishienoa sokeria

Valmistusohjeet
 

  • Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi. Sekoita joukkoon sokerit ja suola.
  • Yhdistä hiiva ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita veteen. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää loppuvaiheessa myös pehmeä margariini. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se kädenlämpöiseen veteen ja lisää sitten jauhot.
  • Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  • Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja pyöritä tasapaksuksi tangoksi. Leikkaa yhtä suuriksi paloiksi ja pyöritä pikkupulliksi. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla puolisen tuntia.
  • Kaada kattilaan rypsiöljy ja kuumenna 180-asteiseksi. Laita lähelle valmiiksi talouspaperilla päällystetty lautanen, sokerilautanen, tarjoiluastia sekä aluslautanen reikäkauhalle. Ota lähelle myös kattilan kansi, jos rasva syttyy palamaan.
  • Venytä pikkupullista rinkilät ja tiputa lähellä öljyn pintaa muutama rinkilä kerrallaan kuumaan öljyyn. Paista molemmin puolin pari minuuttia. Nosta munkit reikäkauhalla valumaan talouspaperilla vuoratun tarjottimen päälle. Kierittele ne lämpiminä erikoishienossa sokerissa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!