Misovoinuudelit
Misovoinuudelit on juuri niin hämmentävän ihanaa kuin miltä se kuulostaakin. Iki-ihanat ramen-nuudelit saavat makunsa uhkean umamisesta misosta.

Misovoinuudelit, ja nuudelit ylipäätänsä, ovat olleet alkuvuonna lautasellani kerran jos toisenkin. Jätän pikanuudelit suosiolla kaupan hyllylle ja satsaan astetta laadukkaampiin nuudeleihin. Suosikkejani ovat vehnäjauhoista ja vedestä valmistetut japanilaiset ramen-nuudelit.
Usein sujautan nuudeleita wokkeihin, keittoihin ja salaatteihin. Nyt bongasin kuitenkin Glorian ruoka & viini -lehdestä yhden laulaja Mannan bravuuriohjeista, jota oli kerrassaan pakko päästä maistamaan.
”Udon nuudelit misovoilla” muokkautui keittiössäni ja käpälissäni hieman omannäköisekseni. Vaihdoin alkuperäisessä ohjeessa käytetyt udon-nuudelit ramen-nuudeleihin, voin vegaaniseen margariiniin ja kevätsipulit ruohosipuliin. Se ei makua haitannut, ja misovoinuudelit kiilasivat heittämällä yhdeksi tämän hetken suosikkiruoistani.
Veikkaan vuoden 2021 ruokatrendeiksi sekä nuudeleita että umamista misotahnaa ja kappas, tämä ruoka yhdistää nuo kaksi ihanuutta kuin tilauksesta.
Miso on oikea umamipommi
Jos miso ei ole sinulle ennestään tuttu, tässä lyhyt oppimäärä mison maailmaan. Miso fermentoiduista soijapavuista valmistettu tahna, joka tuo ruokaan ihanaa umamimaisuutta. Siis sitä viidettä perusmakua, jota on niin kovin vaikea sanoin kuvailla.
Usein umamia luonnehditaan termeillä ”lihaisa”, ”ruokaisa”, ”täyteläinen” ja ”vedet kielelle herauttava”. Itse kuvailen makua usein epämääräisesti ”se jokin, joka ruoasta puuttuu, jos sitä ei siinä ole”.
Umamia löytyy luonnostaan esimerkiksi lihasta, tomaateista, monista merenelävistä, soijakastikkeesta ja monista maustekastikkeista. Umamia syntyy ruokiin myös erilaisilla ruoanvalmistusmetodeilla, kuten pitkään kypsentämällä ja hauduttamalla. Siksi esimerkiksi pitkään kypsytetyt juustot, kuten parmesaani, ovat oikeita umamipommeja. Myös kaikki fermentoitu, kuten juurikin misotahna on maultaan silkkaa umamia.
Misotahna kuuluu japanilaisen keittiön perusraaka-aineisiin. Se sopii melkein kaikkeen, mihin kaipaa täyteläistä makua. Mausta misolla esimerkiksi majoneesi tai hummus tai tee siitä helppo ja nopea ramen-keiton liemi. Osa sekoittaa misoa jopa kaurapuuron joukkoon.
Misotahnaa kannattaa metsästää aasialaisista putiikeista sekä isoimpien markettien Aasia- tai maustetahnaosastolta. Tarjolla saattaa olla erilaisia misotahnoja. Nyrkkisääntö on, että mitä vaaleampaa misotahna on, sitä vähemmän aikaa sitä on fermentoitu. Vaalean mison valmistukseen on usein käytetty myös riisiä tai ohraa ja näistä syistä se on tummaa misoa miedompaa. Itse suosin vaaleaa misotahnaa, jota löytyy ainakin Yutaka-merkkisenä.
Misovoinuudelit on misotahnalle loistava sijoituskohde ja jo näitä nuudeleita varten purkki misoa kannattaa hankkia ruokakomeron vakiovarusteeksi. Takaan, että teet tätä ruokaa toistekin!
Vinkki: Tee nuudeleista kokonainen ateria lisäämällä nuudeleiden joukkoon esimerkiksi edamamepapuja, rapeaksi paistettua tofua tai paistettu kananmuna.
Jos rakastat nuudeleita, suosittelen lämmöllä kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä reseptit:


Misovoinuudelit
Raaka-aineet
- 1 pkt (200 g) ramen-nuudeleita
- 75 g vegaansta margariinia tai voita
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 rkl vaaleaa misotahnaa
- 1/2 ruukkua ruohosipulia hienonnettuna
Päälle
- seesaminsiemeniä
Halutessasi lisäksi
- paistettu kananmuna, keitettyjä edamamepapauja tai rapeaksi paistettua tofua
Valmistusohjeet
- Laita vesi kiehumaan nuudeleita varten.
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sulata margariini kattilassa ja paista siinä valkosipulia lempeällä lämmöllä minuutti tai kaksi. Sekoita joukkoon misotahna.
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit siivilässä ja sekoita misovoi nuudeleiden joukkoon. Sekoita joukkoon myös hienonnettu ruohosipuli.
- Viimeistele misovoinuudelit seesaminsiemenillä. Tarjoa misovoinuudelit sellaisenaan tai esimerkiksi paistetun kananmunan tai tofukuutioiden kera.