Kung pao tofu – kiinalaisklassikko vegaanisesti
Kung pao tofu on vegaaninen versio suositusta kiinalaisruoasta, kanaa kung pao. Makean suolainen kiinalaisklassikko valmistuu kotikeittiössä puolessa tunnissa.

Kung pao on makean suolainen kiinalaisruoka ja kotoisin Sichuanin maakunnasta. Alkuperäinen versio valmistetaan kanasta ja maustetaan maakunnalle tyypillisesti suuta kihelmöivällä sichuaninpippurilla.
Oma versioni kung paosta ei todellakaan ole mikään aito ja alkuperäinen resepti, vaan pikemminkin hyvällä tavalla kotikutoinen versio suosikista. Tässä reseptissä kana on vaihdettu tofuun ja sichuaninpippurit tavalliseen chiliin. Kung pao tofu maistuu myös vegaaneille eikä tarvittavia raaka-aineita tarvitse metsästää perusmarkettia kauempaa.
Tämä on herkkua, autenttisuudesta viis!

Kung pao tofu on ruoka, joka valmistuu varsin vikkelästi. Suuri osa kokkausajasta kuluu veitsen kanssa heiluen. Aloita tofusta. Kuivaa tofun pinta, kuutoi se ja paista sitten pannulla rapeapintaiseksi.
Tofun paistuessa on aikaa hienontaa sipulit, kuutoida paprikat ja sekoittaa kastike. Myös riisi kannattaa tässä vaiheessa laittaa kiehuman.
Sipulia ja mausteita kannattaa kuullottaa tovi, jotta niiden ärhäköin maku taittuu. Paprikalle puolestaan riittää hetken kuumennus niin, että sen rakenne hieman pehmenee, mutta säilyy silti mukavan napakkana. Lopuksi pannulle lisätään rapeaksi paistetut tofukuutiot ja valmiiksi sekoitettu kastike. Hetken kuumennus ja kung pao tofu on valmis tarjottavaksi.
Itse tykkään viimeistellä kung pao tofun tuoreella korianterilla ja paahdetuilla maapähkinöillä. Rakastan korianteria niin paljon, että syön sitä lähes kaiken muun kuin kaurapuuron kera. Ymmärrän, että vivahteikkaan makuinen yrtti jakaa mielipiteitä. Jos korianteri ei ole suosikkisi, hienonna päälle vaikka kevät- tai ruohosipulia.
Maapähkinätkin voi mainiosti vaihtaa cashewpähkinöihin. Tosin ne kannattaa ensin paahtaa kuivalla pannulla. Lämpö loihtii niihin roppakaupalla enemmän makua.
Pssst! Etsitkö lisää nopeaita ja maukkaita kasvisruokia arjen iloksi? Kurkkaa blogin arkistosta myös


Kung pao tofu
Raaka-aineet
- 1 pkt (n. 300 g) tofua
- öljyä paistamiseen
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 sipuli
- 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 1 punainen chili
- 1 punainen paprika
Kastike
- 2 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl hoisin-kastiketta
- 1 rkl sokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
Tarjoiluun
- keitettyä riisiä
- paahdettuja maapähkinöitä
- tuoretta korianteria
Valmistusohjeet
- Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Siirrä syrjään odottamaan. Kuori ja hienonna sipuli, kuori ja raasta inkivääri, hienonna chili ja kuutioi paprika.
- Kuivaa ja kuutioi tofu. Paista tofukuutiot rapeiksi pannulla tilkassa öljyä. Siirrä pannu syrjään ja lisää 1 rkl soijakastiketta. Siirrä syrjään odottamaan.
- Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja kuullota sipulia, inkivääriä ja chiliä muutama minuutti pannulla. Lisää paprikakuutiot ja jatka paistamista, kunnes paprika on hieman pehmennyt. Lisää pannulle tofukuutiot ja kastike. Kuumenna.
- Tarjoa kung pao tofu keitetyn riisin sekä paahdettujen maapähkinöiden ja tuoreen korianterin kera.
Kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Aineksetkin melkein löytyvät kaapista, eli vegaaninen Kung Pao pian kokeiluun 🙂
Kiitos, ihana kuulla 🙂 Toivottavasti säkin tykkäät!
Hanna, olisin tehnyt tänään kaurapaloja chili-maapähkinäkastikkeessa mutta tätä sivua ei enää ollut blogissasi, tällainen ilmoitus oli sivulla. Mistä saisin ohjeen?
Hyvältä näyttää! Itse käytän shaoxing ruuanlaittoviiniä balsamicon sijasta, ja lisään jauhettua sichuan pippuria vielä lopuksi
Varmaisti hurjan hyvää, ja sichuanpippurihan tähän ruokaan perinteisesti kuuluukin! Itse yritän muokata ohjeita aina taviskeittiöön sopiviksi. Siis sellaisiksi, että tarvittavat raaka-aineet löytyvät perusmarketista 🙂 Vaikka autenttisuus siinä toki hieman kärisiikin…