Vegaaninen kääretorttu
Vegaaninen kääretorttu on kuohkea, herkullinen ja moneen muuntuva leivonnainen. Nappaa vinkit leivontaan sekä ohje, jolla onnistut!
Vegaaninen kääretorttu on ollut leivontalistallani ikuisuuden, mutta vasta löydettyäni Urbaani vegenda -blogia kirjoittavan Tiinan uudesta leivontakirjasta vinkit torttupohjan valmistukseen, uskalsin kaivaa taikinakulhot esille.
Koska vegaanisessa leivonnassa perinteinen muna-sokerivaahto on unohdettava, leipominen muuttuu astetta kinkkisemmäksi. Ei kuitenkaan mahdottomaksi.
Kokosin alle omat oivallukseni valmistukseen sekä reseptin, jolla sinäkin onnistut.
Vegaaninen kääretorttu: kaikki lähtee taikinasta
Vegaaninen kääretorttupohja valmistetaan kondensoidusta kookosmaidosta, soijajuomasta sekä jauhoista. Lopputulos on ihanan kuohkea, helposti rullautuva ja mikä parasta, suussa sulavan herkullinen.
Myös taikinan valmistus on varsin suoraviivaista. Leivontaan ei tarvita sähkövatkainta tai -vispainta, pelkkä puuhaarukka ja pari taikinakulhoa riittävät. Esivalmisele kaikki kuntoon ennen varsinaista leivontaa. Öljyä yksi ja sokeroi toinen leivinpaperi ja kaiva kaikki tarvittavat ainekset sekä leivontavälineet valmiiksi.
Ensin kulhossa yhdistetään rypsiöljy sekä tomusokeri. Mukaan sekoitetaan soijajuoma, kondensoitu kookosmaito sekä omenaviinietikka. Kuivat aineet eli vehnä- ja perunajauhot sekä suola ja kohotusaineet yhdistetään omassa kulhossaan ja sekoitetaan lopuksi märkien ainesten joukkoon.
Taikinaa ei kannata sekoittaa ylenmäärin. Pyöräytä ainekset sekaisin niin, että taikina on tasaista. Se riittää. Valmis taikina levitetään uuninpellille öljytylle leivinpaperille ja nostetaan uuniin paistumaan.
Vegaaninen kääretorttu: Paistaminen
Vegaaninen kääretorttupohja kypsyy uunissa keskitasolla 160 asteessa noin vartissa. Leipurin kannattaa olla hereillä, jotta ei polta pohjaa. Kun tikulla koitettaessa taikinaa ei tartu tikkuun, pohja alkaa olla paistunut ja on valmis uunista nostettavaksi.
Kinkkisin vaihe kääretortun valmistuksessa lienee pohjan kumoaminen. Kuuma torttulevy heivautetaan leivinpaperin avulla toiselle leivinpaperille, jolloin paistopaperin voi poistaa vetäisemällä. Paistopaperi irtoaa helpoiten kuumasta torttulevystä.
Anna kääretorttupohjan jäähtyä kädenlämpöiseksi ennen kuin täytät ja rullaat sen. Aivan kylmäksi pohjaa ei tarvitse jäähdyttää ja itse asiassa kylmänä se saattaa tarttua paperiin tiukasti kiinni, jolloin kääriminen hankaloituu ja pinnasta tulee epätasainen.
Nyt vegaaninen kääretorttu on täyttämistä vaille valmis.
Täytteet, jotka taipuvat moneen
Vegaaninen kääretorttu on mielestäni ihan mahtava leivottava siitäkin syystä, että sitä on helppo täyttää oman maun mukaan. Voit laittaa kermaa, rahkaa, hilloa tai vaikka jäätelöä sen sisään. Voit tehdä kaiken pitkän kaavan mukaan ja valmistaa kaiken alusta asti itse tai mennä helpoimman kautta ja oikaista valmiilla.
Minä täytin kääretortun kasvivispin ja tuorejuuston seoksella, mariannekarkkirouheella ja tuoreilla mansikoilla. Kääretortun täyttäminen onnistuu parhaiten, kun täyte on melko napakkaa. Pelkällä napakaksi vatkatulla kermallakin onnistut, mutta itse tykkään jämäköittää vaahdon tuorejuustolla.
Levitä täyte kädenlämpöiselle torttupohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja kääri pohja leivinpaperin avulla tiukalle rullalle. Älä huoli, pohja on kuohkea ja mukautuva ja kestää kyllä käsittelyä. Pienet epätasaisuudet on helppo piilottaa rullan sisään sekä koristeiden alle.
Nosta vegaaninen kääretorttu lopuksi jääkaappiin kylmenemään, jolloin se napakoituu lopulliseen muotoonsa ja sen voi leikata kauniiksi kimpaleiksi.
Jos kaipaat lisää reseptejä vegaaniseen leivontaan, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Vegaaninen mansikkakakku
- Vegaaninen suklaakakku
- Vegaaninen jäätelökakku
- Maisemakahvilan raparperipiirakka
- Oreokakku – vegaaninen juustokakku ilman liivatetta
- Vegaaninen mutakakku
Vegaaninen kääretorttu
Raaka-aineet
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 dl tomusokeria
- 1 3/4 dl kondensoitua kookosmaitoa
- 1 3/4 dl soijajuomaa
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl perunajauhoja
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl ruokasoodaa
- 1/2 tl suolaa
Voiteluun
- 1 rkl rypsiöljyä
Sokerointiin
- 1 rkl tomusokeria
Täyte
- 1 dl kasvivisipiä
- 150 g vegaanista tuorejuustoa
- 3 rkl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 1/2 dl mariannerouhetta
- 250 g mansikoita viipaloituna
Koristeluun
- 1/2 dl kasvivispiä
- 100 g mansikoita
Valmistusohjeet
- Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla ja öljyä se kevyesti. Levitä vierelle toinen leivinpaperi ja sokeroi se.
- Mittaa kulhoon rypsiöljy. Sihtaa siivilän läpi tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Lisää kondensoitu kookosmaito, soijajuoma ja viinietikka. Sekoita.
- Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri sekä suola. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
- Levitä taikina uuninpellille ja paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa taikinaa ei tartu tikkuun. Nosta pohja uunista, kumoa se sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Valmista täyte vatkaamalla kasvivispi napakaksi vaahdoksi. Yhdistä tomusokeri, vaniljasokeri sekä tuorejuusto. Vatkaa sekaisin. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle. Ripottele päälle mariannerouhe ja viipaloidut mansikat. Rullaa pohja leivinpaperin avulla tiukaksi rullaksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
- Vatkaa loppu kasvivispi napakaksi vaahdoksi. Pursota vaahto kääretortun pinnalle koristeeksi ja viimeistele tuoreilla mansikoilla.