Etusivu » Lyttypotut

Lyttypotut

Lyttypotut on hitti muutaman vuoden takaa. Eikä suosiolle näy loppua. Yltäkylläisillä täytteillä potut taipuvat kokonaiseksi ateriaksi.

lyttypotut

Lyttypotut on ehkä parasta, mitä perunasta voi tehdä. Ne antavat tähteelle jääneille keitinperunoille uuden elämän, kun ne painetaan lyttyyn ja paahdetaan uunissa reunoilta rapeiksi ja sisältä ihanan meheviksi.

Keitä siis kesäpottuja kerralla jättikattilallinen, jotta aineksia jää myös lyttypottujen valmistukseen. Parhaiten tämä herkku onnistuu nimittäin edellispäivän keitinperunoista.

Potut asetetaan leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja painetaan kevyesti esimerkiksi juomalasin avulla lyttyyn. Pinta sivellään ronskisti öljyllä ja maustetaan anteliaasti suolalla. Sitten pottupelti nostetaan kuumaan uuniin ja annetaan lämmön tehdä taikansa.

Valmistustavan jekku on siinä, että uunin lämmössä reunat saavat sopivasti rapeutta, mutta sisus pysyy mehevänä. Öljy ja mausteet imeytyvät perunan sisään, jolloin perunoista tulee äärimmäisen herkullisia. 

lyttypotut

Lyttypotut: täytteet tekevät aterian

Lyttypottuja nauttii vaikka siltään, mutta parhaalta ne maistuvat erilaisten kastikkeiden ja täytteiden kera. Itse lastasin päälle porkkalaa, pikkelöityä fenkolia, valkosipulilla maustettua kaurafraichea sekä kesän makuisia yrttejä eli tilliä ja ruohosipulia. Lopputulos on niin yltäkylläinen, että annos kävi kokonaisesta ateriasta.

Porkkalaa ei ole välttämätöntä tehdä itse, vaan oikaista voi kaupan valmiilla.

Ja mikä parasta, perunat ovat arkisesta pääraaka-aineesta huolimatta juhlava ja aivan ihanan kesäinen, joten näitä kelpaisi tarjota vaikka juhannusjuhlissa. Pottuja tekee helposti kerralla vaikka tuplasatsin. Ja kaikki katoaa kerralla – sen lupaan!

Blogin arkistosta kannattaa käydä lukaisemassa myös nämä ihanat perunareseptit:

litistetyt perunat
lyttyperunat

Lyttypotut

Lyttypotut on hitti muutaman vuoden takaa. Eikä suosiolle näy loppua. Yltäkylläisillä täytteillä potut taipuvat kokonaiseksi ateriaksi. 
5 from 1 vote
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 30 minutes
Aika yhteensä 45 minutes
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 kg keitettyjä (uusia) perunoita
  • 1/2-1 dl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa

Marinoitu fenkoli

  • 1 fenkoli
  • 1 dl vaaleaa balsamietikkaa esim. Rajamäen
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa

Kastike

  • 1 dl kaurafraichea, paksua gurttia tai sourdreamia
  • 1/2 dl vegaanista majoneesia
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 1/4 tl suolaa

Lisäksi

  • 1 prk porkkalaa
  • 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • 1 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • 1/4 tl mustapippuria rouhittuna

Valmistusohjeet
 

  • Valmista ensin marinoitu fenkoli. Sekoita balsamietikka, sokeri ja suola kannellisessa rasiassa. Halkaise fenkoli ja leikkaa kovin kanta. Viipaloi fenkoli mandoliinilla ohuen ohuiksi viipaleiksi. Sekoita etikkaseoksen joukkoon, sulje kansi ja ravista sekaisin. Jätä marinoitumaan vähintään tunniksi
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Aseta keitetyt perunat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja litistä esimerkiksi juomalasilla litteiksi. Sivele pinnalle reilusti öljyä ja mausta suolalla. Paahda uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes perunat ovat reilusti paahtuneita ja rapeita. Voit nostaa pellin paiston lopuuvaiheella uunin ylätasolle paahtumaan.
  • Perunoiden paahtuessa sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Hienonna tilli ja ruohosipuli. Paloittele porkkala hienoksi.
  • Nosta perunat uunista. Levitä päälle marinoitua fenkolia, kastiketta, porkkalaa sekä tuoreita yrttejä. Tarjoa heti.

Lue myös nämä:

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!