Tofukinkku
Tofukinkku on joulupöydän kunkku. Vegaaninen kinkku maistuu jokaiselle ja on herkkua paitsi jouluruokien kera, myös ohuina siivuina leivän päällä.

Tofukinkku on kuulunut jouluperinteisiimme jo muutaman vuoden ajan. Ohjeen bongasin ensimmäisen kerran Jalotofun sivuilta ja se herätti heti ihastusta. Tämä vegekinkku on mehevä, murea ja maukas, ihanaa uunijuuresten kanssa, joululaatikoiden kera tai vaikka siltään. Tofukinkun voi valmistaa jo aatonaattona ja hunnuttaa sinapilla vasta aattona.
Tofukinkun valmistuskin on varsin vaivatonta. Tofumassa surahtaa monitoimikoneessa suit sait. Massasta muotoillaan kinkun mallinen mötikkä ja se paistetaan uunissa folioon käärittynä. Aivan paiston loppuvaiheessa foliota kannattaa hieman raottaa. Näin tofukinkun pinta saa hieman väriä ja rakenne napakoituu mukavasti.
Jääkaapissa tofukinkku säilyy hyvänä useamman päivän. Maku itse asiassa vain paranee kylmäsäilytyksessä ja tofukinkulla voi mainiosti herkutella myös välipäivinä. Tällöin kinkkua kannattaa kokeilla ohuina siivuina leivän päällä.
Jos kaipaat kinkulle kaveria, kurkkaa blogin arkistosta myös supermaukkaat uunijuurekset.


Tofukinkku
Raaka-aineet
- 2 pkt (n.600 g) kylmäsavutofua Jalotofu
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1+2 rkl öljyä
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl sipulijauhetta
- 2-3 rkl soijakastiketta
- 2 rkl fariinisokeria
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 dl mantelijauhoja
- 5 rkl perunajauhoja
Koristeluun
- vahvaa sinappia
- mantelijauhetta tai korppujauhoja
- kokonaisia neilikoita
Valmistusohjeet
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna 1 rkl öljyä pannulla ja kuullota sipuli raukeaksi. Lisää valkosipulinkynnet ja paista vielä pari minuuttia.
- Kuivaa tofuista enin neste painelemalla niitä esimerkiksi talouspaperilla tai kääräisen ne puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Murustele kuivatut tofut monitoimikoneeseen. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio. Lisää 2 rkl öljyä, paistetut sipulit, mausteet, tomaattipyree, soijakastike ja fariinisokeri. Aja ainekset tasaiseksi massaksi. Sekoita lopuksi joukkoon mantelijauhe ja perunajauhot.
- Muotoile massasta kinkun mallinen pallo. Lisää tarvittaessa perunajauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä. Kääri kinkku folioon ja anna tekeytyä jääkaapissa 30–60 minuuttia.
- Paista tofukinkku 200-asteisessa uunissa 45-60 min. Avaa foliota paiston loppuvaiheessa niin, että kinkku saa pintaan hieman väriä.
- Anna kinkun jäähtyä täysin, mieluiten yön yli. Sivele pintaan sinappia ja ripottele pinnalle korppujauhoja tai mantelijauhetta. Koristele tofukinkku kokonaisilla neilikoilla.