Kaalipasta
Kaalipasta on syksyn herkullisin pasta. Makeaksi karamellisoitunut kaali, timjami ja umaminen juusto muodostavat vastustamattoman makutrion.
Kaalipasta on ollut lautasellani tänä syksynä jo useamman kerran. Rakastuin totaalisesti K-ruoka -sivustolta löytämääni karamellisoituun kaalipastareseptiin. Kaali ja pasta kuulostivat parivaljakkona niin verrattomalta, että sitä oli päästävä hetimmiten testaamaan.
Aivan uskollisena en ohjeelle pysynyt, vaan rouhin annoksen pinnalle hasselpähkinöitä, jotka istuvat mielestäni kaalin kylkeen paremmin kuin hyvin. Kokeilin myös, voiko parmesaanin korvata vegaanisella vaihtoehdolla. Ja kyllä, ruoka onnistui loistavasti myös kokonaan ilman eläinperäisiä raaka-aineita.
Tärkeää tätä pastaa valmistettaessa on, että sipulit kuullottaa kaikessa rauhassa makean pehmeiksi ronskissa nokareessa vegaanista margariinia ennen kuin muita aineksia kippaa pannulle pehmenemään. Kaalia puolestaan ei kannata käännellä ja sekoitella turhan tiheästi, jotta suikaleet ennättävät rauhassa karamellisoitua. Tällöin kaali makeutuu, ja siinä piilee koko annoksen juju.
Mausteeksi riittää tuore timjami, tilkka tummaa siirappia, loraus sitruunamehua sekä tietysti kunnon rouhaisut suolaa ja mustapippuria.
Jos kaipaat lisää herkullisia kaaliruokia syksyysi, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Intialainen kaali-kikhernefoogath
- Soijarouhe-kaalilaatikko
- Vegaaninen kaalilaatikko
- Jouluinen kaalisalaatti
- Kaalikeitto
- Kaali-nuudelipannu
Kaalipasta
Raaka-aineet
- n. 700 g valkokaalia
- 2 sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 50 g vegaanista margariinia
- 2 rkl tummaa siirappia
- 1/2 tl suolaa
- 1 1/2 dl (vegaanista) parmesaania
- 1/2 rkl sitruunamehua
- 1/4 ruukku tuoretta timjamia
- 300 g pastaa esim. Rummo Mezzi Rigatoni
- 1 dl pastan keitinverttä
- 1/4 tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi
- 2 dl pähkinöitä rouhittuna esim. hassel- tai saksanpähkinät
Valmistusohjeet
- Suikaloi kaali ohueksi. Kuori ja suikaloi sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
- Sulata margariini pannulla. Kuullota sipuli rauhassa pehmeäksi miedolla lämmöllä vähintään 10 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kaalisuikaleet, suola sekä pippuri ja jatka karamellisointia 20-25 minuuttia, kunnes kaali on kullanruskea. Mausta siirapilla karamellisoimisen loppupuolella. Älä sekoita liikaa, sillä sekoittaminen hidastaa karamellisointia.
- Kaalin karamellisoituessa keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al dente. Säästä tilkka pastan keitinvettä. Valuta pasta.
- Lisää pasta, keitinvesi, parmesaani, timjami ja sitruunanmehu karamellisoitujen kasvisten joukkoon ja sekoita. Viimeistele kaalipasta rouhituilla pähkinöillä.