Vegaaninen pesto
Vegaaninen pesto viimeistelee niin pastat kuin monet muutkin herkut. Itse tehty vihreä pesto tekee vähän kaikesta astetta parempaa.

Pesto – italialainen klassikko
Pesto on alkujaan Pohjois-Italian Genovasta kotoisin oleva yrttikastike. Tunnetuin pesto lienee yrttinen pesto genovese. Klassikkokastike on aina sekoittajansa näköinen, mutta tuoreet yrtit, oliiviöljy sekä pähkinät tai siemenet kuuluvat sen perusraaka-aineisiin.
Perinteisesti pesto jauhetaan huhmareessa, mutta ajan säästämiseksi moni pyöräyttää kastikkeen tehosekoittimessa. Peston ainekset voi hienontaa myös veitsellä. Huhmareessa jauhetun tai veitsellä valmistetun peston rakenne on tehosekoittimessa valmistettua karkearakenteisempaa ja siksi sen eri komponentit maistuvat voimakkaammin.
Vegaaninen pesto on klassikon moderni muunnos, joka saattaa saada perinteitä noudattavat nonnat tuhahtelemaan. Jos kuitenkin kokkaat mieluiten ilman eläinperäisiä raaka-aineita, on tämä ohje oiva vaihtoehto klassikoreseptille.

Vegaaninen pesto: Uutta jujua pienellä vaivalla
Pestoon saa uutta makua vaihtamalla basilika muihin yrtteihin, lisäämällä joukkoon sitruunamehua tai surauttamalla sekaan erilaisia siemeniä tai pähkinöitä, jotka pannulla paahdettuna antavat kastikkeeseen enemmän syvyyttä. Oliiviöljyn määrällä puolestaan voi säädellä peston koostumusta tahnamaisesta juoksevaan. Jos oliiviöljy on makuusi kovin vahvan makuista, voi korvata osan miedon makuisella rypsiöljyllä. Aivan kaikkea ei kannata korvata, sillä oliviiöljy tuo pestoon oman ominaisen tunnusmaun.
Tämä vegaaninen pesto valmistetaan pinjansiementen sijaan cashewpähkinöistä. Parmesaanijuusto puolestaan on korvattu ravntohiivahiutaleilla, jotka tuovat makuun täyteläisyytta ja ihanaa umamia. Ravintohiivahiutaeita löydät hyvin varustettujen markettien sekä esimerkiksi Ruohonjuuren valikoimasta. Pussi maksaa usemanna euron, mutta siitä riittää moneen annokseen.
Vegaaninen pesto säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän, mutta katoaa kuitenkin yleensä nopeasti parempiin suihin.
Rakastatko pestoa? Loistavaa! Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Kermainen vegekana-pestopasta
- Hernepestopasta
- Misopestonuudelit
- Korianteripestopasta
- Pastasalaatti pestokastikkeella


Vegaaninen pesto
Raaka-aineet
- 1 ruukku basilikaa
- 1/2-1 dl cashewpähkinöitä
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl ravintohiivahiutaleita ei välttämätön
- 1/2-1 tl suolaa
- 1-2 sitruunamehua ei välttämätön
- n. 1 dl laadukasta neitsytoliiviöljyä
Valmistusohjeet
- Paahda cashewpähkinät kuivalla pannulla. Siirrä syrjään ja anna jäähtyä.
- Surauta kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen monitoimiosassa sekaisin. Lisää öljyä vähitellen, kunnes koostumus on mieleisesi. Tarkista maku.
- Tarjoa vegaaninen pesto esimerkiksi pastakastikkeena tai leivän levitteenä.