Täytetyt kesäkurpitsat
Täytetyt kesäkurpitsat on kesän sesonkiruokaa parhaimmillaan. Halkaistut ja koverretut kesäkurpitsat saavat kyytiinsä muhevan soijarouhekastikkeen ja pinnalle herkullisen juustokuorrutteen.

Täytetyt kesäkurpitsat on hauskaa, herkullista ja edullista kesäruokaa. Juustokuorrutus ja mausteinen soijarouhetäyte pitävät huolen siitä, että nämä herkut katoavat pelliltä pikavauhtia.
Täytetyt kesäkurpitsat: Halkaise, koverra, täytä, paahda!
Tämä ruoka on idealtaan varsin simppeli. Halkaistut kesäkurpitsat koverretaan ja täytetään mieluisilla täytteillä. Minä käytin kuivakaapin aarretta eli soijarouhetta, mutta soijarouheen sijaan kesäkurpitsat voi lastata oikeastaan millä tahansa vegeproteiinilla: nyhtökaura, härkis, keitetyt linssit, pavut tai vaikkapa vegejauhis ovat kaikki ihan yhtä hyviä vaihtoehtoja.
Lopuksi pinnalle ripotellaan juustoa, jonka vegaani voi korvata kasviperäisellä vaihtoehdolla. Hetki uunissa ja kohta jo syödäänkin.
Hävikille seis!
Mitä enemmän kesäkurpitsoita koverrat, sitä enemmän herkullista täytettä mahtuu kyytiin. Älä hätäänny, kesäkurpitsan koverrettu sisus hyödynnetään täytteeseen, missään tapauksessa sitä ei heitetä pois.
Paista kesäkurpitsan pehmeää sisusta paistinpannulla sipulin kera, kunnes enin neste ja kosteus haihtuu. Lisää sitten tomaattimurska, pannulla ennakkoon turvotettu soijarouhe sekä mausteet ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen, kunnes se on koostumukseltaan mukavan jämäkkää. Tässä vierähtää tovi, mutta älä hätäile!
Täytettä valmistuu kerralla reilu satsi. Välttämättä kaikki ei mahdu kesäkurpitsoiden kyytiin, mutta älä missään tapauksessa heitä kastikkeen tähteitä bioroskikseen. Muheva soijarouhekastike maistuu vallan mainiolta uudelleen lämmitettynä esimerkiksi pastan tai ruokakauran kera. Säästä siis tähteet ja nautiskele ne seuraavan päivän aterialla.
Mitään varsinaista pikaruokaa täytetyt kesäkurpitsat eivät ole. Kastikkeen muhiminen ja ruoan paahtuminen uunissa ottaa aikansa, sitä ei käy kieltäminen.
Ruoan valmistumista voi kuitenkin nopeuttaa aavistuksen esikypsentämällä koverrettuja kesäkurpitsoita muutaman minuutin uunissa kastikkeen muhiessa liedellä. Siten täyttämisen jälkeen kesäkurpitsoille riittää uunissa vain tovin lämmitys niin, että juusto ennättää sulaa ja saada hieman paahteista väriä. Nam!
Täytetyt kesäkurpitsat ovat ainakin omaan makuuni melko kevyttä syötävää, joten viipale tai pari rapeakuorista leipää täytettyjen kesäkurpitsoiden kera pitää nälän pidempään loitolla
Pssst! Etsitkö lisää ruokainspiraatiota ja reseptejä kesäkurpitsasta? Kurkkaa blogin arkistoon ja kokeile myös näitä blogiarkiston himohyviä kesäkurpitsaruokia:


Täytetyt kesäkurpitsat
Raaka-aineet
- 2 hoikkaa kesäkurpitsaa
- 2 dl soijarouhetta
- 2+1 rkl öljyä
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 dl vettä
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 dl paseerattua tomaattia esim. yrttimaustettua
- 4 rkl arrabiata-pestoa
- n. 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
- 2 dl juustoa raastettuna halutessasi vegaanista
Valmistusohjeet
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Halkaise kesäkurpitsat ja koverra sisus esimerkiksi lusikan avulla. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla. Paista soijarouhetta pari minuuttia, lisää soijakastike ja hetken päästä vesi pienissä erissä. Hauduta, kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen. Siirrä soijarouhe syrjään.
- Lisää 1 rkl öljyä pannulle, kuullota sipulia muutama minuutti, lisää kesäkurpitsan sisus ja jatka paistamista, kunnes enin neste haihtuu. Lisää pannulle tomaattipyree ja -murska, pestokastike ja aurinkokuivatut tomaatit sekä paistettu soijarouhe. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 10-15 minuuttia, kunnes enin neste haihtuu ja kastike on koostumukseltaan melko jämäkkää.
- Lusikoi täyte kesäkurpitsoihin, lisää pinnalle juustoraaste ja paahda uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes kesäkurpitsat ovat pehmenneet.
- Nauti täytetyt kesäkurpitsat heti esimerkiksi raikkaan salaatin ja rapeakuorisen leivän kera.