Palsternakkakakku – mehevä porkkanakakun sisar, joka saa puhtia pähkinöistä
Palsternakkakakku mukailee suositun porkkanakakun ohjetta. Siinä on roppakaupalla juuresraastetta antamassa leivonnaiselle mehevyyttä sekä kanelia ja kardemummaa tuomassa lämpimän mausteista makumaailmaa.

”Palsternakkakakku?! Ei voi olla hyvää” oli pessimistisen miehen spontaani ensireaktio hänen kuullessaan aikeistani leipoa vegaaninen palsternakkakakku. Haaste vastaanotettu!
Palsternakkakakku on paitsi vegaaninen, maukas ja mehevä, myös siitä kiitollinen leivonnainen, että se onnistuu taatusti tumpelommaltakin leipurilta. Taikina valmistuu ilman vatkausta, vispaamista tai muita vaivalloisia keittiötoimenpiteitä nopeasti ja helposti yhden kulhon taktiikalla. Ainekset vain sekaisin ja uuni hoitaa loput.
Kuten leivonnaisten kohdalla niin varsin usein, tämänkin kakun vaikein vaihe on sen paistaminen. Liian kauan uunissa viipynyt kakku on helposti kuivaa. Älä luota sokeana ohjeessa annettuun paistoaikaan, vaan tarkkaile kakun kypsyyttä paiston loppuvaiheilla. Tarkista kypsyys esimerkiksi tikun avulla. Kun kakun keskelle tökkäistyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen valmis uunista nostettavaksi.
Anna kakun jäähtyä kaikessa rauhassa, mielellään yön yli jääkaapissa, jolloin se on parhaimmillaan. Levitä kuorrute vasta täysin jäähtyneen kakun päälle ja koristele pinta halutessasi pekaanipähkinärouheella.
Teoriassa palsternakkakakku säilyy hyvänä noin viikon verran, mutta katoaa parempiin suihin taatusti parissa päivässä.
Vinkki! Jos haluat kakusta gluteenittomat, korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Esimerkiksi Semperin finmix hieno jauhoseos toimii tässä kakussa loistavasti. Pähkinät voi halutessaan jättää taikinasta pois maun tai rakenteen liiemmin kärsimättä.
Osallistun tällä ohjeella Parhaat ruokablogit -syyskilpailuun. Jos palsternakkakakku ihastutti, käy antamassa sille äänesi. Äänestää voi lauantaina 14.9.2019 alkaen.
Jos kaipaat lisää makeita vegaanisia leivonnaisia elämääsi, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Vegaaninen porkkanakakku
- Vegaaninen kurpitsapiirakka
- Vegaaninen mansikkakakku
- Oreokakku – vegaaninen juustokakku ilman liivatetta
- Kesäkurpitsakakku


Palsternakkakakku
Raaka-aineet
Taikina:
- 4 dl (n. 250 g) palsternakkaa raasteena
- 4 dl vehnäjauhoja
- 3 dl fariinisokeria
- 1 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 2 tl kanelia
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- 1/2 tl suolaa
- 2 dl rypsiöljyä
- 1 dl kaurajuomaa
Kuorrute:
- 300 g kasvipohjaista tuorejuustoa
- 1 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Koristeluun:
- pekaanipähkinärouhetta
Valmistusohjeet
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Vuoraa irtopohjavuoka (halk 26 cm) leivinpaperilla, voitele tai öljyä reunat.
- Sekoita kuivat aineet huolellisesti keskenään. Lisää öljy, kaurajuoma ja palsternakkaraaste. Sekoita.Kaada taikina kakkuvuokaan.
- Paista palsternakkakakkua noin 35-45 minuuttia. Tarkista kypsyys esimerkiksi tikun avulla. Anna palsternakkakakun jäähtyä rauhassa, mielellään yön yli jääkaapissa.
- Valmista täyte. Notkista tuorejuustot. Sihtaa tomusokeri joukkoon. Lisää vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Koristele palsternakkakakku halutessasi pähkinärouheella.
Mitä mies tykkäsi tästä? Vaikuttaa hyvältä, ja porkkanakakku on suosikkeja.
Hyvin on kakku kaapista kadonnut 😀 En taida tietää ketään, joka ei porkkanakakusta tykkäisi.
Tämän reseptin otan talteen. Kuulostaa tosi ihanalta! Ja näyttää myös 🙂
Kiitos! Ihana kuulla 🙂 Toivottavasti tykkäät!
Enpä ole palsternakkaa tainnut syödä kuin keitossa; enkä oikein edes saa mausta kiinni. xD Täytyy varmaan ens kesänä laittaa omaan kasvimaahan tuota kasvamaan. Hyvän kuuloinen ohje. 😀
Palsternakan maku on kieltämättä veikeä, mutta sopii kakkuihin tosi hyvin. Jos tykkäät porkkanakakusta, niin tämä ohje kannataa ehdottomasti laittaa testiin 😀