Kookos-linssikeitto – nopea arkiruoka täytelöityy kookosmaidolla
Kookos-linssikeitto on terveellistä, edullista ja helppoa arkiruokaa, joka valmistuu puolessa tunnissa eikä vaadi kummoisia raaka-aineita tai kikka kolmosia onnistuakseen.

Kookos-linssikeitto on tällä ohjeella valmistettuna varsin perinteinen ja helppo, juuri siksi arkiruoan kulmakiveksi niin kovin oivallinen. Mikä parasta, yleensä kaikki tarvittavat ainekset ja tykötarpeet löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeista.
Kookos-linssikeitto: raaka-aineet kuivakaapin kätköistä
Teen perinteisen linssikeiton usein saman, hyväksi havaitsemani kaavan mukaan mausteita ja höysteitä hieman kaapin sisällön ja mielialan mukaan vaihdellen. Yleensä silppuan linssikeittoon sipulin ja kuullotan sen öljyssä raukeaksi. Sitten lisään mausteet, sekoittelen hetken ja annan niiden lämmetä, jotta maut ennättävät avautua. Keittopohjana käytän useimmiten kasvislientä tai vettä sekä tomaattimurskaa.
Perään kippaan siivilässä juoksevan veden alla huuhdellut linssit. Herkullisen sakeaksi puurotuvat punaiset linssit ovat suosikkejani paitsi koostumuksensa, myös nopeutensa vuoksi. Punaiset linssit kypsyvät noin vartissa. Voit käyttää linssikeittoon myös valmiita tölkkilinssejä, mutta vähennä tällöin hieman nesteen määrää.
Keitto saa kiehua hiljalleen kannen alla noin vartin verran, kunnes linssit ovat pehmenneet ja kypsyneet. Sekoittele soppaa pari kertaa ja lisää kattilaan vettä, jos keitto tuntuu kovin kuivalta ja sakealta. Kypsyessään linssit nimittäin imevät itseensä uskomattoman paljon vettä. Koostumus saa kuitenkin olla sakeaa ja täyteläistä, aivan juoksevaksi sitä ei kannata ohentaa.
Ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria viimeistelevät keiton maun. Jos et pidä kovin tulisesta, vähennä currytahnan määrää. Kookoskerma pyöristää maun tehden sopasta lempeän mausteisen.

Ripotteista jujua ja makua
Linssikeiton koostumus on melko tasapaksi ja pehmeä, joten lisänä tarjoan usein pähkinöitä. Ne tuovat makuun jujua ja rakenteeseen herkullista rouheutta. Suolapähkinät sopivat ripotteeksi sellaisenaan, mutta esimerkiksi cashewpähkinät kannattaa paahtaa, jolloin ne saavat mukavaa ryhtiä.
Tuoreita yrttejä silppuan sekaan, jos niitä nököttää odottavaisina ikkunalaudalla. Ilmankin pärjää mainiosti.
Linssikeitto on arjen aatelinen ja niitä onkin blogin parivuotisen historian aikana kokattu jos jonkinlaisia. Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä mainiot reseptit:
- Nopea linssisoppa
- Linssi-porkkanakeitto
- Marokkolainen linssisoppa
- Thai-linssisoppa
- Bataattikeitto
- Paprika-linssisoppa
Ja tässä vielä kookoksella täytelöitetyn linssikeiton ohje, ole hyvä!

Kookos-linssikeitto
Raaka-aineet
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 2 rkl punaista currytahnaa
- 1 tl korianteria
- 1 tl garam masalaa
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
- n. 4 dl vettä
- 1 1/2 dl punaisia linssejä
- 1 tl sokeria
- 2- 2 1/2 dl kookoskermaa
- 1 tl suolaa
Valmistusohjeet
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet, raastettu inkivääri sekä muut mausteet. Paista vielä hetki.
- Lisää kattilaan tomaattimurska, huuhdellut ja valutetut linssit sekä vesi ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää kookoskerma sekä suola ja soseuta linssikeitto sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa, jos keitto on makuusi liian paksua. Tarkista maku.