Etusivu » Palak paneer eli intialainen pinaatti-juustokastike

Palak paneer eli intialainen pinaatti-juustokastike

Palak paneer on intialainen currykastike, jossa on nimensä mukaan pinaattia eli palak ja juustoa eli paneer. Sen maku on lempeän mausteinen, väri viehkeän vihreä.

palak paneer eli intialainen pinaatti-juustokastike

Palak paneer lienee monen vakiotilaus intialaisessa ravintolassa, mutta sen valmistus on helppoa myös kotona. Käytännössä tarvitset kasan pinaattia, pari pakettia juustoa, purkin kermaa sekä hippusen mausteita. Pinaattinen kastike on reilussa puolessa tunnissa valmis, joten sen jaksaa valmistaa myös arki-iltana töiden jälkeen.

Mitä on paneer-juusto?

Kuten nimikin kertoo, palak paneerin oleellinen raaka-aine on paneerjuusto. Paneer on intialainen, miedon makuinen, yleensä lehmän- tai puhvelinmaidosta valmistettu tuorejuusto, jota löydät valmiina hyvin varustelluista ruokakaupoista. Maultaan ja rakenteeltaan se muistuttaa kotijuustoa. Mieto juusto imee itseensä mausteita ja se onkin parhaimmillaan juuri ronskisti maustettujen kastikkeiden seurassa.

Paneer ei sula kuumetessaan, vaan juusto saa paistettaessa herkullisen ruskettuneen pinnan ja se jää herkullisiksi sattumiksi kastikkeiden sekaan. Juuston paistaminen helpointa niin, että leikkaat juuston keskeltä kahdeksi ohuemmaksi levyksi, kuumennat öljytilkan pannulla ja paistat juustoon molemmin puolin kullanruskean pinnan. Vasta tämän jälkeen paneer kannattaa pilkkoa suuhun sopiviksi paloiksi. Pyyhkäise paneerin pinta kuivaksi ennen paistamista, niin vältyt turhilta roiskeilta ja räiskymiseltä.

Palak paneer – vegaaninen versio valmistetaan tofusta

Jos et saa paneer-juustoa käsiisi, haluat valmistaa ruoasta vegaanisen tai muuten vain kaipaat klassikkoruokaan uutta twistiä, voit korvata paneer-juuston esimerkiksi suolaisemmalla halloumijuustolla, mifusuikaleilla tai vaikkapa tofulla tai Yosan kaurapalla.

Kun teet palak paneerin tofusta tai kaurapalasta ja korvaat myös lehmänmaidosta valmistetun kerman kaurapohjaisella valmisteella, taipuu palak paneer myös vegaaniseen ruokavalioon. Vegaaninen palak paneer ei häviä maussaan alkuperäiselle esikuvalleen – kokeile vaikka!

Muista ronski maustaminen!

Paneer-juusto ja tofu ovat molemmat melko vähäsuolaisia ja valjun makuisia sellaisenaan. Kastikkeeseen kannattaakin ripauttaa suolaa hippunen enemmän, jottei lopputulos jää vaisuksi. Vähennä vastaavasti suolan määrää, mikäli vaihdat paneerin esimerkiksi halloumiin.

Suolan lisäksi palak paneer pitää sisällään intialaisesta ruoasta tuttuja mausteita: garam masalaa, juustokuminaa, korianteria ja kurkumaa. Mausteet ovat taatusti sinunkin maustekaappisi taviksia, jos intialainen ruoka lukeutuu arkiruokiesi joukkoon.

Palak paneer ja puoli kiloa pinaattia

Tuoreesta pinaatista valmistettu palak paneer on vertaansa vailla niin makunsa kuin värinsäkin puolesta. Ainakin pienissä rasioissa myytävä pinaatti on kuitenkin usein melko kallista. Toisinaan tuoretta pinaattia löytää myös suurempiin pusseihin pakattuna. Tähän palak paneeriin uppoaa pinaattia kokonaiset puoli kiloa. Jos et siis löydä isommissa pakkauksissa myytävää, edullisempaa pinaattia, voit palak paneerin arkiversiossa korvata osan tuoreesta pinaatista myös pakastetulla.

Huuhtele tuore pinaatti huolella. Jos pannusi on kovin pieni, voit hienontaa lehdet vähän pienemmiksi ja lisätä ne kastikkeeseen pienissä erissä välillä sekoittaen. Lämmetessään pinaatti painuu nopeasti kasaan, joten puoli kiloa pinaattia mahtuu varmasti mukaan.

Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä Intian suuntaan nojaavat ruoat:

Palak paneer eli intialainen pinaatti-juustocurry

Palak paneer on intialainen currykastike, jossa on nimensä mukaan pinaattia eli palak ja juustoa eli paneer. Sen maku on lempeän mausteinen, väri viehkeän vihreä.
Valmistelut 10 minutes
Kypsennys 20 minutes
Aika yhteensä 30 minutes
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 punainen keskivahva chili hienonnettuna
  • öljyä paistamiseen
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl garam masalaa
  • 2 tomaattia
  • 500 g tuoretta pinaattia osan voi korvata myös pakastetulla
  • 1 tlk (2-2 1/2 dl) kaurakermaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • 2 pkt (à 225 g) paneer-juustoa (tai noin vastaava määrä esim. halloumia, tofua tai kaurapalaa)
  • öljyä paistamiseen

Valmistusohjeet
 

  • Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi tomaatit.
  • Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja kuivamausteet. Jatka pastamista vielä muutama minuutti. Lisää tomaattikuutiot ja anna muhia 15 minuuttia välillä sekoitellen.
  • Paista sillä välin paneer-juusto (tai esim tofu, halloumi tai kaurapala) toisella paistinpannulla tilkassa öljyä.
  • Lisää pinaatti tomaattien ja mausteiden joukkoon. Sekoittele kunnes pinaatti painuu kasaan. Jos käytät pakastepinaattia, kuumenna kunnes pinaatti sulaa.
  • Lisää kaurakerma ja soseuta kastike sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta maun mukaan suolalla ja sitruunamehulla.
  • Sekoita lopuksi joukkoon paistettu juusto.

Lue myös nämä:

3 Comments

  1. Mistä ostat paneeria? Sattumalta oon kerran löytänyt isosta marketista, mutta sen jälkeen kun olen etsimällä etsinyt ei löydy oikein mistään.

    1. Hei, olen tehnyt saman huomion: paneer-juuston löytäminen on vähän sattuman kauppaa. Yllättäen paneer-juustoa löytyy omasta lähi-Alepastani, mutta esimerkiksi Stockmannilta olen metsästänyt juustoa turhaan. Ehkä korttelitoiveella sen saisi oman lähikauppasi valikoimaan 🙂

  2. Itse käytän paneerin tilalla Kotijuustoa. Ihan sama koostumus, ehkä jopa hieman edullisempi ja saa ihan tavallisista k- ja s-marketeista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!