Etusivu » Uunikuivatut tomaatit

Uunikuivatut tomaatit

Uunikuivatut tomaatit ovat herkkua –  niin ihanaa, että ne ansaitsevat oman reseptinsä. Tämä ohje kannattaa ehdottomasti napata talteen, jos kaipaat salaatteihin, leivän päälle tai muuten vain aterialle ripauksen luksusta. 

uunissa kuivatut tomaatit

Uunikuivatut tomaatit voi helposti luokitella lokeroon ”helppoa, mutta hullun hyvää”! Idea on paahtaa tomaatteja uunin lempeässä lämmössä muutaman tunnin ajan niin, että reunat kuivahtavat, mutta sisus säilyttää mehevyytensä. Lempeässä lämmössä saunoessaan tomaattien maku tiivistyy ja lopputulos on melkein kuin karkkia. Pieni ripaus sokeria korostaa tomaattien makeutta ja taittaa juuri sopivasti niiden happamuutta. 

Ennen paahtoa tomaatit kannattaa huuhtaista, kuivata huolellisesti ja sitten halkaista. Itselläni on tapana hieroa öljy ja mausteet tomaattien pintaan erillisessä kulhossa, jotta maut varmasti levittyvät pintaan tasaisesti. Lopuksi tomaatinpuolikkaat levitetään levinpaperilla vuoratulle uuninpellille leikkuupinta ylöspäin ja paahdetaan 100-asteisessa uunissa useamman tunnin ajan. 

Yhdelle pellille mahtuu juuri sopivasti kaksi rasiallista eli puoli kiloa kirsikkatomaatteja. Pienemmästä määrästä näitä ei välttämättä kannata tehdä. Uunissa kuivatut tomaatit kun sattuvat olemaan sen verran herkkua, että pellillinen katoaa hetkessä. 

Uunikuivatut tomaatit voi mainiosti tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Ne säilyvät hyvin jääkaapissa tiiviiseen rasiaan suljettuna. Ja rasiaan tomsut todella kannattaa sulkea, jotta niitä riittää myös varsinaiselle aterialle asti. Pelliltä niitä nimittäin tuppaa napsimaan ihan huomaamatta yhden jos toisenkin.

Usein teen uunikuivattuja tomaatteja varta vasten jokin tietty ruoka mielessä, mutta tällä tavoin myös hieman valjun makuisiin tai jo parhaat päivänsä nähneisiin tomaatteihin saa loihdittua helposti uskomattoman paljon makua. Hieman ylikypsät, pinnalta jo nahistuneet tomaatit sopivat paahdettavaksi vallan mainiosti.

Kaipaatko lisää tomaatti-inspiraatiota? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä makoisat reseptit:

uunikuivatut tomaatit

Uunikuivatut tomaatit

Uunikuivatut tomaatit ovat herkkua. Ne tuovat salaatteihin, leivän päälle tai muuten vain aterialle ripauksen luksusta. 
Valmistelut 5 mins
Kypsennys 4 hrs
Aika yhteensä 4 hrs 5 mins
Kategoria Lisukkeet
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 2 rs (à 250 g) kirsikkatomaatteja
  • 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 100 asteiseksi.
  • Halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita joukkoon öljy, suola ja sokeri. Levitä tomaatit väljästi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille leikkuupinta ylöspäin.
  • Paahda tomaatteja uunin keskitasolla noin neljä tuntia.
  • Tarjoa uunikuivatut tomaatit lisukkeena tai esimerkiksi salaattien seassa.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. Hyviä ovat. Meillä on jo vuosikausia tehty näitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Joskus säilön kuivatut hetkeksi valkosipuliöljyyn. Tai laitan valkosipulia ja muita mausteita esim timjamia laittaessani tomaatit kuivumaan. Totta, nämä häviävät parempiin suihin ihan huomaamatta. Minulle kävi ekan kerran tehdessäni niin, että rasia oli lähes tyhjä jääkaapissa, kun rupesin laittamaan tomaatteja salaattiin. Mies, joka ei yleensä todellakaan napsi tomaatteja jääkaapista, oli ne illan aikana syönyt. Hyvä vaan, että kelpas. Salaattiin meni sitten aurinkokuivattuja tomaatteja, ihan kaupan purkista.

    1. Voi kyllä! Mausteita vaihtamalla näihin tomaatteihin saa lähes loputtomasti vaihtelua. Usein saatan paahtaa rasian tai kaksi tomsuja kuumassa uunissa max 30 minuuttia, jolloin ne valmistuvat nopeasti minkä tahansa ruoan kylkeen. Näitä pitkään paahdettuja tomaatteja ennätän tehdä hieman harvemmin, mutta ovat kyllä kaiken ajan arvoisia! Kiitos kommentista ja hauskan tarinan jakamisesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!