Maa-artisokkakeitto
Maa-artisokkakeitto vaatii vain kolme raaka-ainetta ja ripauksen mausteita. Ei voi olla helpompaa!
Maa-artisokkakeitto kuuluu ainakin omiin syys- ja talviruokien perusrepertuaariin. Kulhollinen höyryävän kuumaa soppaa lämmittää nimittäin ihanasti ilmojen viilettyä.
Tykkään todella paljon mausteisista ruoista ja töräyttelen chilikastiketta lähes ruokaan kuin ruokaan. Välillä kuitenkin kaipaan lautaselleni yksinkertaisia ja lempeitä makuja. Siksipä keitin pitkästä aikaa maa-artisokkakeittoa. Keitto valmistui simppelisti vain muutamasta raaka-aineesta: maa-artisokasta, perunasta ja purkillisesta kaurakermaa.
Muhkuraiset maa-artisokat ovat haastavia kuorittavia, joten helpoimmalla pääsee, kun ne jättää kokonaan kuorimatta. Huolellinen pesu juuresharjalla riittää. Siten välttyy myös turhalta hävikiltä ja soppaan saa tuplasti makua. Maa-artisokan paras aromi nimittäin sijaitsee heti kuoren alla. Toki multa tulee harjata huolellisesti muhkuroiden välistä. Tarvittaessa maa-artisokat voi pilkkoa, jotta vaikeimmankin kolosen saa puhtaaksi.
Maa-artisokkakeitto on ihanaa, mutta tiedättehän, miten maukkaimmatkin sosekeitot tuppaavat olemaan rakenteeltaan aina vähän yllätyksettömiä? Erilaisilla päälle lisättävillä höysteillä eli ripotteilla niihin saa kuitenkin hetkessä rapsakkuutta, rousketta, ruokaisuutta ja herkullista jujua. Ripote ei siis ole pelkkä koriste, vaan sen tarkoituksena on tuoda uutta asennetta lautaselle.
Pannulla paahdetut siemenet, pähkinät tai esimerkiksi rapeat krutongit ovat hyviä pikaratkaisuja, joilla sosekeittoihin saa helposti pientä särmää. Meillä oli tällä kertaa tarjolla sekä pähkinöitä että krutonkeja, sillä pöydällä odotteli juuri sopivasti kuivahtanut juurileivän kannikka. Leipä kuutioiksi, nopea paisto pannulla reilussa määrässä öljyä ja mausteeksi ripaus suolaa. Valmista tuli!
Lisää syksyisiä sosekeittoja hakusessa? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
Maa-artisokkakeitto
Raaka-aineet
- 500 g maa-artisokkia
- 200 g jauhoisia perunoita
- 2 valkosipulinkynttä
- 6 dl kasvislientä
- 2 1/2 dl kaurakermaa
- 1/4 tl suolaa
Lisäksi:
- paahdettuja pähkinöitä tai krutonkeja
Valmistusohjeet
- Kuori ja paloittele perunat. Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla, älä turhaan kuori niitä. Maa-artisokat ja perunat tummuvat herkästi, joten laita ne kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon, mikäli ne joutuvat odottelemaan. Kuori valkosipulinkynnet.
- Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Lisää kasvikset ja valkosipulinkynnet. Keitä kasvikset pehmeiksi, noin 10-15 minuuttia.
- Kaada osa keitinliemestä talteen ja säästä nestettä hieman myös kattilan pohjalle. Lisää kaurakerma ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää keitinlientä, kunnes koostumus on mieleisesi. Kuumenna tarvittaessa.
- Tarjoile maa-artisokkakeitto paahdettujen pähkinöiden tai krutonkien kanssa.