Hölskypotut eli hyrskypotut – ihana kesäruoka Savosta
Hölskypotut eli hölskyperunat tai hyrskypotut – rakkaalla kesäherkulla on monta hauskaa nimeä. Maista ja ihastu!

Hölskypotut ei ole mikään uusi juttu. Herkullisen perunalisukkeen idea juontaa juurensa Savon sydämeen. Tänä kesänä olen kuitenkin törmännyt hölskyperunoihin useamman kerran kuin koskaan aiempina kesinä.
Tuoreilla yrteillä, kesäsipulilla ja ranskankermalla höystetyt kesäpotut maistuvat erityisesti juhannusruokana, mutta ne sopivat erinomaisesti nautittavaksi melkeinpä minkä tahansa grilli- tai kesäruoan lisukkeena. Oikeastaan hölskyperunat ovat niin ihania, että koko kattilallisen söisi melkeinpä sellaisenaan.
Hölskypotut ovat helppoa kesäruokaa!
Hyrskypotut ovat mitä mainiointa kesäruokaa. Niiden idea on simppeli, mutta nerokas – aivan kuten parhaiden kesäruokien tuppaa olemaankin: keitä varhaisperunat, lisää yrtit, ranskankerma sekä nokare voita tai vegaanista margariinia kattilaan ja ravista (kansi kiinni!) niin, että ainekset sekoittuvat ja perunoiden rakenne hieman rikkoutuu.
Valitse mieluummin suuri kuin pieni kattila, näin ravistaminen käy helpoiten.
Kun kesän ensimmäiset varhaisperunat on nautittu ihan sellaisenaan keitettyinä, hölksypotut tuovat ihanaa vaihtelua kesäiseen ruokapöytään. Tilli, kesäsipuli ja varhaispotut jos mitkä tuovat kesän kielelle.
Nämä hölskyperunat tein täysin vegaanisina, joten ne maistuvat saletisti ihan jokaiselle herkkusuulle ja kesävieraalle. Uskallan jopa arvella, että hölskyperunat ovat suosittujen mäiskypottujen eli lyttyperunoiden kova haastaja.
Muistathan varhaisperunoita keittäessäsi, että potut laitetaan kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Näin ne eivät jää rakenteeltaan koviksi!
Psssst! Jos kaipaat enemmän perunaherkkuja kesäpöytääsi, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä makoisat pottureseptit:


Hölskypotut, hölskyperunat eli hyrskypotut
Raaka-aineet
- 1 kg varhaisperunoita
- 1 rkl vegaanista margariinia esim. sininen Keiju
- 100 g kaurafraichea esim. Oatly
- 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuja
- 3 vartta kesäsipulia hienonnettuna tai 1 dl ruohosipulia
- 1/2 tl suolaa
Valmistusohjeet
- Pese varhaisperunat. Laita perunat kiehuvaan veteen, mausta keitinvesi suolalla ja keitä perunat kypsiksi.
- Kaada vesi huolellisesti pois ja lisää kattilaan nokare margariinia, kaurafraiche, hienonnettu tilli ja kesäsipulin varret sekä suola. Sulje kansi ja ravista kattilaa niin, että perunoiden rakenne hieman rikkoutuu ja ainekset sekoittuvat.
- Tarjoile hölskyperunat kesäruokien kera (tai nauti vaikka sellaisenaan).