Etusivu » Lohkoperunat – näillä vinkeillä teet niistä entistä parempia

Lohkoperunat – näillä vinkeillä teet niistä entistä parempia

Lohkoperunat on helppo lisuke ruoalle kuin ruoalle ja niitä napsii mielellään vaikka sellaisenaan. Parilla helpolla keinolla nostat lohkoperunat hetkessä luksusluokkaan.

lohkoperunat

Lajikkeella on väliä

Lohkoperunat kannattaa tehdä kiinteämaltoisesta lajikkeesta, esimerkiksi Annabellesta tai Nicolasta. Myös yleisperunalajikkeilla pääsee kelvolliseen lopputulokseen. Jauhoiset perunalajikkeet säästäisin suosiolla muusia varten.

Lohkoperunat – kuorimatta paras

Perunoita on turha kuoria. Huolellinen pesu juuresharjalla riittää. Kuoressa on paljon makua sekä vitamiineja ja parhaimmillaan kuori paahtuukin uunin lämmössä herkullisen rapeaksi. Kuivaa perunat huolellisesti pesun jälkeen, jotta öljy tarttuu perunoiden pintaan paremmin.

Tasakoko paras koko

Pyri leikkaamaan perunat saman kokoisiksi lohkoiksi, jotta ne kypsyvät samaa tahtia. Helpoimmalla pääset kun valitset jo kaupassa mahdollisimman saman kokoisia perunoita. Itse halkaisen perunat ja leikkaan puolikkaat sitten koosta riippuen kolmeen tai neljään lohkoon.

Lohkoperunat: Öljyä ja suolaa säästelemättä

Lohkoperunat eivät välttämättä kaipaa mausteeksi kuin öljyä ja suolaa. Kevyt öljytakki takaa, etteivät perunat pala, vaan paahtuvat pinnalta rapeiksi. Suola vaikuttaa sekä makuun että rakenteeseen. Kummankaan kanssa ei kannata nuukailla. Kolme ruokalusikallista öljyä ja noin 3/4 tl suolaa on sopiva määrä yhtä perunakiloa kohti. 

Toki muitakin mausteita voi käyttää. Esimerkiksi savupaprika, valkoipuli ja yrteistä erityisesti timjami ja rosmariini sopivat mainiosti perunan makupareiksi.

Varmista, että öljy ja suola tarttuvat perunoiden pintaan tasaisesti. Itse mittaan öljyn ja suolan suureen kulhoon, johon lohkon myös perunat. Mausteöljy levittyy tasaisesti perunoiden pintaan käsin pöyhien.

Moni suosittelee perunalohkoille hetken vesikylpyä ennen öljyn ja mausteiden levittämistä. Itse oikaisen tämän vaiheen. Hyvät lohkoperunat tulee ilmankin.

Sopu sijaa antaa – vai antaako?

Levitä lohkoperunat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille väljästi yhteen kerrokseen ja toisistaan irralleen niin, että mahdollisimman moni niistä on kosketuksissa uuninpellin kanssa. Liian täyteen ahdetulla pellillä potut toki pehmenevät, mutta eivät rapeudu. Jos pellillä on tunkua, käytä suosiolla toista peltiä.

Suosi uuninpeltiä vuoan sijaan. Ensinnäkin pelti johtaa uunivuokaa paremmin lämpöä, jolloin lopputulos on rapeampi. Pellillä perunoilla on yleensä myös enemmän tilaa paahtua. Leivinpaperi suojaa peltiä suurimmilta roiskeilta, mutta tarvittaessa pellit kannattaa pestä tiskiharjalla käytön jälkeen.

paahdetut perunat

Hot, hot hot!

Kun paahdetaan, uuni saa olla kuuma, mikä tarkoittaa kiertoilmalla noin 200 astetta ja tasalämmöllä 225 astetta. Toki uuneissa on eroja ja lämpötilaa kannattaa säätää sen mukaan. Vaikka uunin lämpötilan asettaisikin 200-asteeseen, todellinen lämpö saattaa poiketa jopa 50 astetta suuntaan tai toiseen. Tutustu siis uuniisi ja säädä lämpötila sen mukaan, miten lohkoperunat alkavat saada paahteista väriä.

Kiertoilmalla pääsee parhaaseen lopputulokseen, mutta usein se paahtaa hieman epätasaisesti. Tarkkaile siis perunoiden paahtumista, käännä pellit tarvittaessa ja jatka paahtamista, kunnes perunat alkavat saada pintaansa paahteista väriä. Omasta mielestäni perunat saavat paahtua pellillä kaikessa rauhassa eikä niitä tarvitse käännellä lastalla paahtumisen aikana. Uuninluukku kannattaa tosin avata nopeasti pari kertaa paahtamisen aikana, jotta uuniin kertynyt kosteus pääsee haihtumaan ja lohkoperunat paahtuvat rapeammiksi.

Sopiva paahtoaste on makuasia ja sopiva paahtoaika riippuu paitsi uunin tehosta, myös perunalohkojen koosta. Itse paahdan perunoita noin 20 minuuttia. Tykkään, että lohkoperunat saavat reunoilta hieman paahteista väriä, jolloin ne ovat myös rakenteeltaan parhaan makuisia: pinnalta rapeita ja sisältä herkullisen pehmeitä.

Lohkoperunat: Mitä kaveriksi?

Kun ruokana on lohkoperunoita, koko ateria tehdään meillä usein samalla uunin lämmityksellä. Pottujen kaveriksi voi paahtaa esimerkiksi valmiita kasvispyöryköitä.

Ja toki dippiä pitää olla – joko itse tehtyä valkosipuli- tai chilimajoneesia tai kaupan valmisversiota. Esimerkiksi Auran valikoimasta löytyy omat lemppari vegemajoneesit.

Alla vielä lisää perunainspiraatiota sekä lohkoperunoiden resepti:

paahdetut perunat

Lohkoperunat

Lohkoperunat on helppo lisuke ruoalle kuin ruoalle ja niitä napsii mielellään vaikka sellaisenaan. Parilla helpolla keinolla nostat lohkoperunat hetkessä luksusluokkaan.
Valmistelut 10 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 40 mins
Kategoria Lisukkeet
Annokset 4

Raaka-aineet
  

 • 1 kg kiinteämaltoisia perunoita esim. Nicola tai Annabelle
 • 3 rkl öljyä
 • 3/4 tl suolaa

Valmistusohjeet
 

 • Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilma; tai 225 asteeseen tasalämpö).
 • Pese perunat huolellisesti juuresharjalla. Perunoita ei tarvitse kuoria, mutta vaurioittuneet kohdat tulee poistaa. Kuivaa perunat huolellisesti.
 • Mittaa öljy ja suola suureen kulhoon. Sekoita. Halkaise perunat ja leikkaa puolikkaat koosta riippuen kolmeen tai neljään lohkoon. Laita perunat suureen kulhoon mausteöljyn kanssa. Pöyhi käsin sekaisin.
 • Levitä lohkoperunat väljästi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille yhteen kerrokseen niin, että ne ovat toisista irrallaan ja mahdollisimman moni on kosketuksissa uuninpellin kanssa.
 • Paahda perunoita mieluiten kiertoilmatoiminnolla noin 20-30 minuuttia. Tarkkaile paahtumista ja käännä pellit tarvittaessa. Avaa uuniluukku pari kertaa paahtamisen aikana, jotta kosteus pääsee haihtumaan uunista. Lohkoperunat ovat valmiita, kun ne ovat saaneet pintaansa hieman paahtunutta väriä.
 • Tarjoile lohkoperunat kuumina esimeriksi itse tehdyn majoneesikastikkeen kanssa.

Lue myös nämä:

2 Comments

 1. Hyvät ohjeet, teen omani juuri näin. Vaivaton keino saada pöytään edullista ja todella hyvää tarjottavaa 🙂
  Hanna

  1. Meillä ollaan ihan koukussa näihin! Kummasti katoaa kilo jos toinenkin perunoita, kun uunissa paahtaa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!