Litistetyt perunat eli lyttyperunat
Litistetyt perunat eli lyttyperunat on herkkuruokaa, jota popsisi kerralla vaikka koko pellillisen. ”Joka keitetyt paistaa, se makean maistaa”, pitää enemmän kuin paikkansa!

Litistetyt perunat eli lyttyperunat on ehkä paras tapa hyödyntää tähteelle jääneet keitinperunat. Herkun idea on yksinkertainen, mutta nerokas: Keitetyt perunat litistetään uuninpellille esimerkiksi lasin pohjalla kevyesti painaen. Tarkoitus on, että lytätyt perunat rikkoutuvat, mutta säilyvät kuitenkin yhtenä tai kahtena – tai ainakin kolmena osana.
Lyttyperunat voi kesällä valmistaa varhaisperunoista, muutoin varastoperunoista. Perunoita ei kannata kuoria, vain huolellinen pesu riittää. Kuorimattomat perunat pysyvät nimittäin lytätessä paremmin kasassa ja kuori rapeutuu uunin paahteessa vastustamattomaksi.
Lytättyjen perunoiden pinta sivellään kevyesti öljyllä ja maustetaan suolalla. Sitten potut paahdetaan uunissa niin, että ne rapeutuvat pinnalta ja reunoilta, mutta säilyvät sisältä ihanan mehevinä.
Kuumien pottujen päälle lusikoidaan vielä kastiketta ja koko komeus kruunataan fetajuustolla. Eikä tuoreiden yrttien määrässä nuukailla, jotta lopputulos on vailla vertaa. Lyttyperunoista on lukuisia ohjeita ja versioita, tämä on omaan suuhuni paras mahdollinen. Rakastan nimittäin tuoreiden yrttien, suolaisen fetajuuston ja etikan raikastaman makuliittoa.
Jos herkuttelet mieluiten vegaanisena, voit korvata juuston vegaanisella vaihtoehdolla. Esimerkiksi Mö-kaurameijeriltä löytyy varsin kelpo fetajuuston korvaaja, Mö ”Kreikkalainen”.

Litistetyt perunat maistuvat siltään tai muiden ruokien lisukkeena. Lopputulos on arkisesta pääraaka-aineesta huolimatta juhlava, joten näitä kelpaa tarjota vaikka vähän fiinimmillekin juhlavieraille. Pottuja tekee kerralla vaikka tuplasatsin. Ja kaikki katoaa kerralla – sen lupaan!
Keitä ensi kerralla perunoita siis koko kattilallinen. Parhaat lyttyperunat valmistuvat nimittäin edellispäivän perunoista. Ja muistathan, että varhaisperunat lisätään aina kiehuvaan, reilusti suolalla maustettuun veteen!
Pssst! Jos rakastat perunoita, suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä pottureseptit:


Litistetyt perunat eli lyttyperunat
Raaka-aineet
- 800 g varhaisperunoita keitettynä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1/4 tl suolaa
Kastike
- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
- 2-3 vartta kesäpunasipulia hienonnetuna
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl sokeria
- 1/4 tl mustapippuria myllystä
Lisäksi
- 150 g fetajuustoa
- 1 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna
- 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
Valmistusohjeet
- Kuumenna uuni 225 asteeseen.
- Aseta perunat leivipaperilla päällystetylle uuninpellille. Riko perunat painamalla niitä kämmenellä, haarukalla tai vaikkapa lasin, pullon tai kulhon pohjalla. Sivele pinnalle kevyesti oliiviöljyä ja ripauta pinnalle hieman suolaa. Paahda noin 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä ja rapeutuneet.
- Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Valele kastike kuumien perunoiden päälle. Murustele päälle fetajuustoa ja lisää hienonnetut yrtit. Tarjoa litistetyt perunat heti.