Etusivu » Litistetyt perunat eli lyttyperunat
|

Litistetyt perunat eli lyttyperunat

Litistetyt perunat eli lyttyperunat on herkkuruokaa, jota popsisi kerralla vaikka koko pellillisen. ”Joka keitetyt paistaa, se makean maistaa”, pitää enemmän kuin paikkansa!

lyttyperunat

Litistetyt perunat eli lyttyperunat on ehkä paras tapa hyödyntää tähteelle jääneet keitinperunat. Jos siis mietit mitä tehdä ylimääräisistä keitetyista perunoista, tässä vastaus!

Lytätyt perunat ovat taivaallisia: sisältä meheviä, pinnalta herkullisen rapeiksi paahtuneita. Ne maistuvat siltään, ruokien lisukkeena tai yltäkylläisesti erilaisilla herkuilla lastattuina.

Kiinnostuitko? Lue ihmeessä lisää!

Litistetyt perunat: näin teet ne!

Lyttypottujen idea on yksinkertainen, mutta nerokas: Keitetyt perunat litistetään uuninpellille esimerkiksi lasin pohjalla kevyesti painaen. Tarkoitus on, että lytätyt perunat rikkoutuvat, mutta säilyvät kuitenkin yhtenä tai kahtena – tai ainakin kolmena osana. Älä siis lyttää liian kovaa, vaan paina perunaa riittävän maltillisesti.

Lyttyperunat voi kesällä valmistaa varhaisperunoista, muutoin varastoperunoista. Perunoita ei kannata kuoria, vain huolellinen pesu riittää. Kuorimattomat perunat pysyvät nimittäin lytätessä paremmin kasassa ja kuori rapeutuu uunin paahteessa vastustamattomaksi. Täydellistä!

Lytätyt perunat sivellään pinnalta kevyesti öljyllä ja maustetaan suolalla. Sitten litistetyt perunat paahdetaan uunissa niin, että ne rapeutuvat pinnalta ja reunoilta, mutta säilyvät sisältä ihanan mehevinä. 

Uuni saa olla kuuma, jotta pinta paahtuu varmasti rapeaksi. Omassa uunissani parhaaseen lopputulokseen olen päässyt 225 asteessa.

Mitä lyttyperunoiden kanssa?

Litistetyt perunat maistuvat siltään naposteluruokana vaikkapa herkullisen dippikastikkeen kera tai muiden ruokien lisukkeena. Aivan yhtä hyvin lyttypotut voi tarjota vaikka tofuskagenin kanssa. Tässäpä täydellinen tarjottava niin jouluun, uuteen vuoteen kuin juhannusjuhliinkin!

Lopputulos on arkisesta pääraaka-aineesta huolimatta juhlava, joten näitä kelpaa tarjota vaikka vähän fiinimmillekin juhlavieraille. Pottuja tekee helposti kerralla vaikka tuplasatsin. Ja kaikki katoaa kerralla – sen lupaan!

Aivan erityistä herkkua lyttyperunat ovat, kun pottujen päälle lastaa erilaisia kastikkeita ja herkkuja. Tässä ohjeessa kuumien pottujen päälle lusikoidaan öljy-etikkakastiketta ja koko komeus kruunataan fetajuustolla. Jos herkuttelet mieluiten vegaanisena, voit korvata juuston vegaanisella vaihtoehdolla. Esimerkiksi Mö-kaurameijeriltä löytyy varsin kelpo fetajuuston korvaaja, Mö ”Kreikkalainen”.

Eikä tuoreiden yrttien määrässä nuukailla. Tuore oregano ja timjami sopivat pottujen makuun täydellisesti. Lyttyperunoista on lukuisia ohjeita ja versioita, tämä on omaan suuhuni paras mahdollinen. Rakastan nimittäin tuoreiden yrttien, suolaisen fetajuuston ja etikan raikasta makuliittoa.

litistetyt perunat

Lyttyperunat: kerralla iso satsi!

Keitä siis ensi kerralla perunoita koko kattilallinen. Parhaat lyttyperunat valmistuvat nimittäin edellispäivän perunoista. Ja muistathan, että varhaisperunat lisätään aina kiehuvaan, reilusti suolalla maustettuun veteen! Varastoperunoiden kanssa ei ole niin nökönuukaa.

Pssst! Jos litistetyt perunat on lemppari ja rakastat muutoinkin makoisia perunaruokia, suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä pottureseptit:

lyttyperunat

Litistetyt perunat eli lyttyperunat

Litistetyt perunat eli lyttyperunat on herkkuruokaa, jota popsisi kerralla vaikka koko pellillisen. "Joka keitetyt paistaa, se makean maistaa", pitää enemmän kuin paikkansa!
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 30 minutes
Aika yhteensä 45 minutes
Kategoria Arkiruoka, Lisukkeet
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 800 g varhaisperunoita keitettynä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa

Kastike

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
  • 2-3 vartta kesäpunasipulia hienonnetuna
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä

Lisäksi

  • 150 g fetajuustoa
  • 1 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna
  • 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Aseta perunat leivipaperilla päällystetylle uuninpellille. Riko perunat painamalla niitä kämmenellä, haarukalla tai vaikkapa lasin, pullon tai kulhon pohjalla. Sivele pinnalle kevyesti oliiviöljyä ja ripauta pinnalle hieman suolaa. Paahda noin 20-30 minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä ja rapeutuneet.
  • Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Valele kastike kuumien perunoiden päälle. Murustele päälle fetajuustoa ja lisää hienonnetut yrtit. Tarjoa litistetyt perunat heti.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!