Etusivu » Masalaperunat Ottolenghin ohjeella
|

Masalaperunat Ottolenghin ohjeella

Masalaperunat tehdään Yotam Ottolenghin ohjeella. Pehmeä jogurttipeti ja rapeaksi paahtuneet mausteiset potut ovat kerrassaan koukuttavia. 

Ottolenghin masalaperunat

Masalaperunat ovat olleet kokkauslistallani siitä lähtien, kun bongasin ohjeen Glorian Ruoka & Viini -lehdestä. Jo pienellä vilkaisulla ymmärsin, että tässä on ruoka, joka saa makunystyräni onnesta sykkyrälle. 

Kokkailut kuitenkin jäivät kerta toisensa jälkeen, sillä kuvittelin ruoan valmistuksen olevan liian vaivalloista hektiseen vauva-arkeen: on keittämistä, paahtamista, sekoittamista, surauttamista, mausteöljyä, chutneyta, kastiketta, paahdettuja siemeniä ja ties mitä. Raaka-aineetkaan eivät ensi vilkaisulla olleet siitä aivan tutuimmasta päästä. 

Mutta höpsis! Masalaperunat valmistuivat alle tunnissa. Korianterichutney, tamarindikastike ja maustesiementen paahtaminen oli helppo ja nopea tehdä perunoiden paahtuessa uunissa.

Ja millaisia perunoita uunista sitten nostettiinkaan ruokapöytään! Jos masalaperunat vaikuttavat sinusta arkiruoaksi liian vaivalloisilta, valmista ainakin näitä perunoita. Ne ovat taivaallisia sellaisenaan tai pehmeään jogurttikastikkeeseen kastettuna. 

Itse asiassa lisäsin lautaselle vielä rapeaksi paistettuja kikherneitä, jolloin masalaperunat täydentyivät kokonaiseksi ateriaksi. Voit mainiosti jättää kikherneet pois ja nautiskella potut sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena.

Ja muista: soveltaminen on aina sallittua: jos kaapistasi ei löydy nigellansiemeniä, korvaa ne vaikka seesaminsiemenillä, tuplamäärällä korianterinsiemeniä tai jätä simppelisti pois. Tamarinditahnaa löydät perusmarkettien maustetahnaosastolta. Itse olen ehtinyt tehdä perunoita jo muutamaan kertaan ja hieman tuunannut ohjetta mieleisekseni. Muutoksista huolimatta ohje on pääosin uskollinen alkuperäiselle

Rakastatko perunaa? Kaipaatko lisää inspiraatiota perunaruokiin? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

paahdetut perunat

Masalaperunat

Masalaperunat tehdään Yotam Ottolenghin ohjeella. Pehmeä jogurttipeti ja rapeaksi paahtuneet mausteiset potut ovat kerrassaan koukuttavia. 
Valmistelut 30 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 1 hr
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 750 g kiinteitä perunoita
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl garam masalaa
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Korianterichutney:

  • 1 ruukku korianteria
  • 1 vihreä chili viipaloituna
  • 1 limetinmehua
  • n. 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 tl suolaa

Tamarindikastike:

  • 1 1/2 tl tamarinditahnaa
  • 1 1/2 tl sokeria
  • 1/4 tl garam masalaa
  • 1/2 tl suolaa
  • pieni tilkka vettä

Paahdetut kikherneet

  • 1 tlk (230 g) kikherneitä
  • 1/4 tl garam masalaa
  • 1/4 tl suolaa
  • öljyä paistamiseen

Lisäksi

  • 250 g paksua gurttia
  • 1 vihreä chili
  • 1/2 pieni punasipuli
  • 1 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä
  • 1 rkl nigellansiemeniä

Valmistusohjeet
 

Masalaperunat

  • Pese perunat ja viipaloi ne noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Laita perunat kattilaan, lisää 2 tl suolaa sekä sen verran vettä, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, sammuta levy ja kypsennä perunoita 6 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä. Taputele perunat talouspaperilla kuiviksi. Sekoita öljy ja mausteet ja pöyhi mausteöljy perunoiden pintaan. Levitä perunaviipaleet väljästi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paahda 240 astesessa uunissa n. 35 minuuttia tai kunnes perunat ovat paahtuneet syvän kullanruskeiksi.

Korianterichutney

  • Mittaa korianteri, viipaloitu chili, suola ja limetinmehu monitoimikoneeseen. Käynnistä kone ja lisää öljyä sen verran, että seos on tahnamainen.

Tamarindikastike

  • Sekoita ainekset ja lisää tarvittaessa pieni tilkka vettä.

Paahdetut kikherneet

  • Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuumenna öljy pannulla. Paahda kikherneet rapeiksi. Lisää mausteet ja paista vielä minuutti tai kaksi.

Lisukkeet

  • Kuori sipuli ja leikkaa ohuen ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi chili. Paahda siemenet kuivalla. kuumalla pannulla. Varo polttamasta!

Viimeistely

  • Levitä gurtti laakealle vadille. Sekoita kevyesti joukkoon korianterichutney. Pirskottele päälle tamarindikastiketta. Lisää perunat ja kikherneet, viipaloitu punasipuli ja chili, paahdetut siemenet sekä loput tamarindikastikkeesta.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. Hyvää oli, kiitos! Mietin vain, onko tamarindikastiketta todella tarkoitus olla noin vähän? Katselin sitä hetken hämilläni, mutta toi se makua noinkin.

    1. Moikka! Kyllä, tamarindikastikkeen määrä on pieni. Sen tarkoitus on tuoda makuun vain pientä kirpsakkuutta. Tuplaa annos ihmeessä ensi kerralla, jos kaipaat lisämakua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!