Etusivu » Paahdettu rosolli

Paahdettu rosolli

Paahdettu rosolli tuo jujua klassikkoon ja maistuu myös pääruokien lisukkeena perinteisten laatikoiden rinnalla tai sijaan.

paahdettu rosolli

Paahdettu rosolli on upea herkku ja laakealta vadilta tarjottuna myös varsin näyttävä ilmestys. Makeaksi paahdetut juurekset saavat seurakseen suolaista fetavaahtoa, paahdettuja pähkinöitä, tuoreita yrttejä sekä pirteitä granaattiomenan siemeniä. Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Paahdettu rosolli yhdistää suolaista ja makeaa

Tämä jouluruoan juju piilee nimen omaan makeiksi paahtuneiden juuresten ja suolaisen fetavaahdon yhdistelmässä. Voit käyttää perinteisestä rosollista tuttuja aineksia: punajuuria ja perunaa sekä porkkanaa, mutta ihan yhtä hyvin uunin lämmöstä tykkää myös esimerkiksi palsternakka ja bataatti. Makeutta korostaa tilkka hunajaa, joka hierotaan öljyn ja suolan kera juuresten pintaan.

Kasvikset voi paloitella lohkoiksi tai tikuiksi, mutta kuitenkin suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät samaa tahtia. Punajuuren kypsyminen voi vielä hieman muita juureksia pidemmän ajan, joten hyvä idea on paahtaa sitä ensin kymmenisen minuuttia ja lisätä pellille vasta sitten muut kasvikset. Punajuuret kannattaa muutenkin pitää muista kasviksista erillään, jotta ne eivät värjää koko ruokaa purppuranpunaiseksi.

Levitä kasvikset väljästi pellille. Jos on tunkua, käytä suosiolla kahta peltiä sekä uunin kiertoilmatoimintoa.

Vaahdotettu feta: herkku vailla vertaa

Paahdettu rosolli kypsyy uunissa itsekseen, eikä fetavaahdon valmistuskaan kauaa vie. Helpoimmillaan vaahdotettu feta syntyy kahdesta raaka-aineesta: fetajuustosta ja maustamattomasta tuorejuustosta, jotka vaahdotetaan monitoimikoneessa pumpulinpehmeäksi tahnaksi.

Vaahdon makua voi piristää valkosipulilla, tuoreilla yrteillä, mustapippurilla tai sitruunamehulla ja raastetulla kuorella. Valkosipuli kannattaa sekoittaa joukkoon jo vaahdotusvaiheessa, yrtit hienontaa joukkoon vasta lopuksi.

Ja tokihan fetavaahdon voi valmistaa myös vegaanisena Mö Kreikkalaisesta ja Oatlyn maustamattomasta tuorejuustosta. Vegaanisen fetavaahdon koostumus on hieman paksumpi ja jämäkämpi, joten mukaan voi lusikoida hieman kaurafraichea notkistamaan tahnaa. Erityisesti vegaaninen fetavaahto kaipaa hieman mausteita, sillä maku ei ole aivan yhtä raikas kuin maitopohjaisista tuotteista valmistettu versio.

paahdettu rosolli

Paahdettu rosolli: viime silaus ripotteista

Paahdetu rosolli saa juhlavan ja maukkaan viime silauksen, kun sen kruunaa tuoreilla yrteillä, pähkinöillä sekä pirteillä granaattiomenan siemenillä. Yrteiksi voi valita oman maun mukaan esimerkiksi lehtipersiljaa tai timjamia. Pähkinöistä erityisen hyvin makuun sopii hasselpähkinä sekä pinjansiemenet.

Aseta paahdettu rosolli tarjolle laakealle vadille. Levitä pohjalle vaahdotettu feta, asettele sitten pinnalle paahdetut juurekset ja ripottele lopuksi pinnalle muut höysteet.

Jos kaipaat lisää ideoita joulupöytään, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

paahdettu rosolli

Paahdettu rosolli

Paahdettu rosolli tuo jujua klassikkoon ja maistuu myös pääruokien lisukkeena perinteisten laatikoiden rinnalla tai sijaan.
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 30 minutes
Aika yhteensä 45 minutes
Kategoria Lisukkeet
Annokset 4

Raaka-aineet
  

Paahdettu rosolli

  • n. 1 kg juureksia esim. punajuuri, peruna, porkkana
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl pinjansiemeniä tai esim. hasselpähkinöitä
  • 1/2 ruukkua tuoreita yrttejä esim. timjami tai lehtipersilja
  • 1-2 dl granaattiomenan siemeniä

Fetavaahto

  • 200 g fetajuustoa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa

Valmistusohjeet
 

  • Paita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Käytä kiertoilmaa.
  • Pese juurekset huolellisesti juuresharjalla ja kuori halutessasi. jos käytät punajuuria, pidä ne erillään muista juureksista. Leikkaa juurekset lohkoiksi.
  • Sekoita öljy, hunaja sekä suola ja hiero mausteöljy juuresten pintaan. Levitä juurekset leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paahda 20-30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja paahtuneet. Punajuurien kypsyminen voi viedä hieman kauemmin, joten voit paahtaa niitä ensin noin 10 minuuttia ja lisätä vasta sitten pellille muut juurekset.
  • Kasvisten paahtuessa valmista fetavaahto. Murenna feta monitoimikoneeseen ja aja aivan hienoksi. Lisää tuorejuusto ja aja tasaiseksi.
  • Paahda siemenet kuivalla kuumalla pellillä tai uunin jälkilämmössä. Irrota granaattiomenan siemenet.
  • Levitä fetavaahto laakealle vadille. Asettele päälle paahtuneet juurekset. Viimeistele tuoreilla yrteillä, paahdetuilla pinjansiemenillä tai hasselpähkinöillä sekä granaattiomenan siemenillä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!