Etusivu » Feta-pinaattipasteijat filotaikinasta

Feta-pinaattipasteijat filotaikinasta

Feta-pinaattipasteijat ovat makoisia ja ihana rapsakoita. Maukkaat suolaiset tarjottavat valmistuvat lehtevästä filotaikinasta.

feta-pinaattipasteijat filotaikina

Feta-pinaattipasteijat valmistuvat kaupan valmiista filotaikinasta. Filo on pääosin vedestä ja vehnäjauhoista valmistettu, ohuen ohut taikina, jota käytetään erityisesti Välimeren alueella. Filotaikina on tuttu muun muassa kreikkalaisesta feta-pinaattipiiraasta, Spanokopitasta, sekä Lähi-Idän makeasta herkusta, baklavasta.

Itse pyöräytin taikinasta lehtevät feta-pinaattipasteijat, joiden seassa rouskuvat hurmaavasti myös cashewpähkinät.

Filotaikinan käyttö vaatii hieman harjoitusta, mutta onnistuu pian varsin vaivattomasti. Nappaa ohjeet filotaikinan käyttöön ja rapeiden pikkupasteijoiden ohje.

Näin käytät filotaikinaa

  1. Ota taikina sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin tai pari tuntia ennen leivontaa huoneenlämpöön. Sulaneet taikina-arkit kuivuvat nopeasti, joten ne kannattaa leipoa heti tai peittää kostealla, puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
  2. Yksi pakkaus sisältää yleensä noin 12 ohuen ohutta filotaikina-arkkia, joita kootaan päällekäin kaksi tai useampi. Taikina-arkkien välit sivellään öljyllä, jonka määrässä ei kannata nuukailla. Näin leivonnaisista tulee lehteviä ja rapeita.
  3. Levitä taikina-arkki yksi kerrallaan työpöydälle. Älä murehdi, vaikka taikina hieman repeilisi ja murenisi. Seuraava arkki todennäköisesti paikkaa suurimmat vauriot. Pidä muut taikina-arkit visusti kostean leivinliinan alla peiteltyinä.
  4. Jaa lopuksi täyte taikina-arkeille. Itse jaoin taikinan kuuteen kahdeksan senttimetrin kokoiseen suikaleeseen pitkän sivun mukaisesti ja taittelin suikaleet kolmion muotoisiksi pasteijoiksi. Yhtä hyvin taikinan voi myös rullata tai taiteilla juuri mieleisensä malliseksi. Pinta kannattaa vielä lopuksi sivellä kevyesti öljyllä ja koristaa esimerkiksi seesaminsiemenillä. 

Feta-pinaattipasteijat, kuten muutkin filotaikinaleivonnaiset maistuvat parhaimmalta leivontapäivänä, sillä yön yli odottelu latistaa osan leivonnaisten rapsakkuudesta ja lehtevyydestä. Itse tosin leivon näitä pasteijoita lapseni nimiäisiin. Tein pasteijat valmiiksi edellisenä päivänä ja säilytin huoneenlämmössä. Mainiolta ne maistuivat myös yön yli levättyään.

Ohjeen mukaan valmistettuna pasteijoita valmistuu yhteensä 18, joihin saa kätevästi kulutettua puoli taikinapakettia. Jos haluat käyttää kerralla koko taikinapaketin, tuplaa täytteiden määrä.

Rakastatko suolaisia pasteijoita? Kaipaatko lisää inspiraatiota leivontaan? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

Alla vielä ohje feta-pinaattipasteijoihin, ole hyvä!

filotaikina pasteijat
feta-pinaattipasteijat

Feta-pinaattipasteijat

Feta-pinaattipasteijat ovat makoisia ja ihana rapsakoita. Maukkaat suolaiset tarjottavat valmistuvat lehtevästä filotaikinasta.
Valmistelut 30 minutes
Kypsennys 30 minutes
Aika yhteensä 1 hour
Kategoria Suolaiset leivonnaiset
Annokset 18

Raaka-aineet
  

  • 6 arkkia filotaikinaa pakaste, esim. Myllyn Paras
  • n. 1/2 dl oliiviöljyä

Feta-pinattitäyte

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 250 g tuoretta babypinaattia
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria myllystä
  • 200 g fetajuustoa

Päälle

  • seesaminsiemeniä

Valmistusohjeet
 

  • Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit raukeiksi. Lisää pinaatti ja paista, kunnes se painuu kasaan. Mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon pähkinät ja murustelut fetajuusto. Anna jäähtyä.
  • Ota yksi filotaikina-arkki ja levitä se työpöydälle. Sivele pinta kevyesti oliiviöljyllä. Aseta päälle toinen taikina-arkki ja jaa taikina pitkältä sivulta kuuteen 8 cm kokoiseen palaan. Aseta kunkin palan päähän lusikallinen pinaatti-fetatäytettä ja taittele kolmioiksi. Taittele loput pasteijat samaan tapaan.
  • Aseta feta-pinaattipasteijat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Sivele pinta kevyesti oliiviöljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Toista vielä kaksi kertaa.
  • Paista feta-pinaattipasteijat 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!