Etusivu » Sitruunakakku – vegaaninen kakku keväiseen kahvipöytään

Sitruunakakku – vegaaninen kakku keväiseen kahvipöytään

Sitruunakakku on vegaaninen, keväisen raikas ja ihanan helppotekoinen. Oliiviöljy tuo maukkaaseen vegeherkkuun makua ja luonnetta.

sitruuna-oliiviöljykakku

Sitruunakakku on kevään ja erityisesti pääsiäisen suosikkileivonnaisia. Kirpeän hapan sitruuna saa tässä leivonnaisessa makuparikseen oliiviöljyn.

Viime aikoina Instagram-kuvavirtani on täyttynyt toinen toistaan herkullisemmista sitruunakakkukuvista. Erityisesti mieleen ovat jääneet oliiviöljyn mehevöittämät sitruunakakut, joista on useita erityyppisiä reseptejä. Tämä vegaaninen oliiviöljy-sitruunakakku on oma versioni kevään suosikista. 

Kakun leipominen on mutkatonta ja uskomattoman vaivatonta ja onnistuu takuuvarmana, vaikket jauhopeukalo olisikaan. Ainekset sekoitetaan keskenään ja taikina kaadetaan vuokaan.

Alla vielä pari vinkkiä leivontaan sekä tietysti resepti, ole hyvä!

Sitruunakakku: simppelit raaka-aineet, supermehevä lopputulos

Vegaanisessa versiossa leivontarasvana käytetään siis oliiviöljyä ja kananmuna on korvattu soijajogurtilla. Mantelijauhot tekevät herkusta erityisen mehevän. Kakun raaka-aineet ovat yksinkertaiset ja leivonta onnistuu ihanan vaivattomasti parin kulhon taktikkalla ja vispilän avulla sekoittaen. Onnistut varmasti!

Luonnollisesti kakun makuun vaikuttaa se, kuinka voimakkaan makuista oliiviöljyä leivontaan käyttää. Kun öljy ei ole turhan kitkerä ja karvas, pääsee sitruunan raikas maku parhaiten oikeuksiinsa.

Oma suosikkini sekä ruoavalmistuksessa että leivonnassa on Terra Cretan luomulaatuinen oliiviöljy. Muutkin oliiviöljymerkit sopivat toki käytettäväksi. Öljyn mieto maku on yleensä ilmoitettu pullon etiketissä.

Leivo tänään, herkuttele huomenna

Sitruunakakku on ehdottomasti parhaimmillaan seuraavana päivänä levättyään yön jääkaapissa. Nosta sitruunakakku uunista työtasolle jäähtymään ja siirrä se sitten jääkaappiin vetäytymään. Kylmässä kakkun maku tasapainottuu ja koostumus tekeytyy. Valmis kakku on kiinteä, mutta sisältä ihanan mehevä, aavistuksen tahmainen.

Ennen tarjoilua päälle voi tupsauttaa tomusokeria. Muuta koristetta yksinkertainen ja elegantti vegeleivonnainen ei mielestäni kaipaa.

Kaipaatko lisää vegaanisia herkkuleivonnaisia kahvipöytään? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä makoisat reseptit:

sitruunakakku

Sitruunakakku

Sitruunakakku on vegaaninen, keväisen raikas ja ihanan helppotekoinen. Oliiviöljy tuo maukkaaseen vegeherkkuun makua ja luonnetta.
Valmistelut 20 minutes
Kypsennys 40 minutes
Aika yhteensä 1 hour
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 8

Raaka-aineet
  

  • 2 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 dl mietoa oliiviöljyä
  • 2 dl soijajogurttia
  • 1/2 dl sitruunamehua

Vuoan voiteluun

  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl mantelijauhetta

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  • Pingota leivinpaperi halkaisijalataan 20 cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Öljyä reunat ja jauhota mantelijauheella.
  • Sekoita sokeri, vehnäjauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään. Sekoita toisessa kulhossa oliiviöljy, soijajogurtti ja sitruunamehu. Yhdistä öljy-jogurttiseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti. 
  • Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30-40 minuuttia, kunnes kakun pinta on saanut hieman väriä ja leivonnainen tuntuu myös keskeltä jähmettyneeltä.
  • Jäähdytä sitruunakakku vuoassaan ja siirrä se jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
  • Viimeistele sitruunakakku tupsauttamalla pinnalle tomusokeria.

Lue myös nämä:

10 Comments

  1. Mitä tuo pinnalla näkyvä raastemainen keltainen aine on? Ensin tuli mieleen sitruunankuori, mutta sitä ei mainita reseptissä. Voisi kyllä sopia tähän, sitähän monesti kuivakakkuihin lisätään.

    1. Moikka! Keltainen raaste on tosiaan sitruunan kuorta. Sitä ei mainita ohjeessa, koska toimii tässä puhtaasti kakun pinnalla koristeena. Kuorta voi toki halutessaan raastaa taikinaan noin teelusikallisen verran 🙂

  2. Luuletko, että mantelijauhot voisi korvata jollain muulla? En ole koskaan mantelijauhoja käyttänyt, niin en niiden tarkkaa käyttötarkoitusta tiedä.

    1. Uskoisin, että mantelijauhot voi korvata vastaavalla määrällä vehnäjauhoja. Mantelijauhojen tarkoitus on tuoda kakkuun lisää mehevyyttä 🙂

      1. Onko joku muu jauho, kuin mantelijauho, jolla voisi myös lisätä mehevyyttä?

  3. Maku oli tosi hyvä, mutta kysyisin kuuluuko tämän olla tahmea kakku? Oli uunissa ohjeen mukaan ja irtosi reunoilta täysin ja keskeltä tuntui kypsältä. Seuraavana päivänä syödessä oli tosiaan tahmea, mietin oliko kuitenkin liian vähän uunissa.

  4. Hei, reseptin idea taisi olla oliiviöljyn sitruunaa täydentävä maku, mutta voikohan oliiviöljyn korvata rypsiöljyllä?😄
    Talossamme ei oliiviöljystä tykätä ja loput pullostakin jäisi käyttämättä :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!