Malesialainen kasviscurry
Malesialainen kasviscurry saa makunystyrät heittämään kuperkeikkaa. Hurmaavan mausteinen ja lämmittävä vegaaninen curry on täydellistä erityisesti pimeään vuodenaikaan.

Rakastan kaikkia muhkean mausteisia ja sakeita curryja, eikä malesialainen kasviscurry ole tästä poikkeus. Sen koostumus on sakea, maku lempeän mausteinen. Ja mikä parasta, ruoka on vaivaton valmistettava.
Erikoisliikkeisiin raaka-aineiden vuoksi ei tarvitse lähteä, vaan kaikki tarvittava löytyy takuulla jos eivät aivan lähialepastasi, niin siitä vähän isommasta marketista ainakin.
Kasviscurry: halpaa ja helppoa
Kasviscurryn raaka-ainelista on melko pitkä, mutta valtaosa tarvittavista tykötarpeista on mausteita. Hintaa annokselle ei kerry montaa euroa varsinkaan, jos tarvittavat mausteet löytyvät jo valmiiksi maustekaapistasi.
Säästää voi myös käyttämällä kuivattuja kikherneitä tölkkikikherneiden sijaan. Itselläni on tapana keittää kikherneitä iso kattilallinen kerralla ja pakastaa niitä sitten sopivina annospusseina myöhempää käyttöä varten. Keitetyt kikherneet voi vain nakata pakastimesta suoraan pannulle, keittoihin tai kastikkeiden joukkoon sulamaan. Kätevää, eikö?
Makua mausteista
Tämä kasviscurry saa luonnetta chilistä, jonka määrällä ruoan tulisuutta voi säätää. Aivan vaisuksi makua ei kuitenkaan kannata jättää. Kookosmaito tuo curryyn lempeyttä sekä täyteläisyyttä ja kesyttää chilin ärhäkimmän poltteen.
Tätä currya valmistaessa on hyvä pitää mielessä sama ykkössääntö kuin muitakin curryja tehdessä. Anna hautua mieluummin liian kauan kuin liian vähän aikaa. Näin mausteille jää aikaa tekeytyä ja maku tasapainottuu kokonaisuudeksi. Ja muistathan kuullottaa kuivamausteet öljyssä ennen kookosmaidon lisäämistä!
Älä kuitenkaan polta mausteita! Mausteet imaisevat öljyä melko hanakasti itseensä, joten lisää öljyä tarvittaessa pannulle tilkka lisää. Pidä myös lämpö maltillisena.
Kasviscurry: tähteet hyötykäyttöön
Kasviscurrya valmistuu kerralla pannullinen, josta riittää syötävää neljälle hengelle lisukkeiden kera. Ruoka on myös oikein mainiota seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Jääkaapissa levätessään mausteilla on aikaa tekeytyä ja esimerkiksi chili saattaa maistua ruoassa hieman ärhäkämmin.
Jos mietit, mihin kummaan tamarinditahnapurkin tähteet oikein upottaisi, kannattaa blogin arkistosta kurkata myös Indonesialainen Tofu Ja Maapähkinäkastike Eli Tahu Goreng.
Ja mausteisia currykastikkeita himoitsevan kannattaa napata kokkauslistalle paitsi tämä malesialainen kasviscurry, myös nämä blogin arkistosta löytyvät ruoat:
- Indonesialainen tofucurry
- Tofu-pähkinäcurry
- Pähkinäcurry
- Bataatti-soijarouhecurry
- Kurpitsacurry
- Uunicurry kikherneillä ja kukkakaalilla


Malesialainen kasviscurry
Raaka-aineet
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1-2 chiliä maun ja chilien tulisuuden mukaan
- 3-4 tomaattia
- öljyä paistamiseen
- 1 rkl jauhettua korianteria
- 2 tl juustokuminaa
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- 1 tl kurkumaa
- 1/2 tl kardemummaa
- 1/2 tl kanelia
- 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
- 1 tlk (230 g) kikherneitä
- 3 kaffirilimetinlehteä
- 2 rkl tamarinditahnaa
- 2-3 kokonaista tähtianista
- 1-2 tl suolaa
Valmistusohjeet
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Poista tomaateista kanta. Kuutoi tomaatit.
- Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipuli raukeaksi. Lisää valkosipuli, chili ja kuivamausteet. Paista vielä pari minuuttia.
- Huuhtele ja valuta kikherneet. Lisää pannulle kikherneet, kuutioidut tomaatit, kookosmaito, tamarinditahna, kaffirilimetinlehdet ja tähtianikset. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua hissukseen kannen alla noin 30 minuuttia.
- Mausta malesialainen kasviscurry suolalla. Tarkista maku ja tarjoa keitetyn riisin tai ruokakauran kera.
Jos teen isolle porukalle kolminkertaisen annoksen, kerronko kaikki ainesosat kolmella?
Pitäisi onnistua niin. Valitsisin mahdollisimman ison kattilan ja sekoittelisin huolellisesti pohjia myöten haudutuksen aikana, jottei kastike pala pohjaan 🙂