Etusivu » Paprika-linssikeitto
|

Paprika-linssikeitto

Paprika-linssikeitto valmistuu vähällä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla – ja vieläpä kukkaronnyörejä kiristellen.

paprika-linssikeitto

Piiiitkästä aikaa keittelin kattilallisen linssikeittoa. Rakastan linssikeiton helppoutta, makua, edullisuutta ja sitä, mihin kaikkiin makumaailmoihin se oikeasti taipuu. Kun kaapissa on punaisia linssejä ja tölkki tai pari tomaattimurskaa, tietää että kauppareissua voi tarvittaessa lykätä vielä yhdellä päivällä. Onneksi mieskin lusikoi linssikeittoa varsin mieluusti – etenkin silloin, kun päälle paahtaa pellillisen rapeita krutonkeja.

Tämän linssikeiton terästin tällä kertaa tomaattien sijaan paahdetuilla paprikoilla, lusikallisella harissatahnaa sekä ripauksella savupaprikajauhetta. Lopuksi surautin ainekset sauvasekoittimella soseeksi ja pyöristin maun tölkillisellä kermaa. 

Paprika-linssikeitto saa makua paahdetuista paprikoista

Paprikoiden paahtaminen on tuttua puuhaa, jos olet ennättänyt valmistaa esimerkiksi muhammaraa. Jos tuo jumalainen paprikatahna on vielä maistamatta, tässä pikaopas onnistumiseen.

Halkaise paprikat, poista siemenkota ja aseta puolikkaat foliolla vuoratulle uuninpellille. Leivinpaperia ei kannata tällä kertaa käyttää, sillä tarkoitus on paahtaa paprikat oikein mustiksi – siis oikeasti mustiksi, ei vienosti täplikkäiksi. Lämpöä saa uunissa olla 250 astetta ja pelti kannattaa asettaa aivan vastusten tuntumaan uunin ylätasolle. Tätä kuumuutta moni leivinpaperi ei kestä ja todennäköisesti viimeistään puolessa välissä palohälytin ilmoittaa olemassa olostaan. 

Paprikoiden mustumista ei kannata säikähtää, sillä mustunut kuori irroitetaan ja jäljelle jää paahtuneen paprikan makeus ja vieno paahteinen maku. Kuori lähtee parhaiten irti, kun tulikuumat paprikat suljetaan hetkeksi kannelliseen rasiaan tai vaikka tiiviiseen muovipussiin höyrysytymään. Ei haittaa, vaikka paprikan pintaan jää pieniä kuoren palasia, mutta aivan kaikkia karsinogeenejä soppaan ei kannata surauttaa. 

Tarkista lopuksi keiton maku, sillä oma suu kertoo parhaiten, miten ruokaa kannattaa hienosäätää. Kaipaatko makuun enemmän poltetta, ripauksen enemmän suolaa vai kenties hitusen enemmän happoa? Sokeriripaus pyöristää makua ja saattaa sekin olla paikallaan. 

Lämpimästi suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä linssikeittoreseptit:

paprika-linssikeitto

Paprika-linssikeitto

Paprika-linssikeitto valmistuu vähällä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla – ja vieläpä kukkaronnyörejä kiristellen.
Valmistelut 15 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 45 mins
Kategoria Arkiruoka, Keitot
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 3 punaista paprikaa
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • öljyä paistamiseen
  • 3-4 tomaattipyreetä
  • 1 1/2 rkl harissatahnaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 2 dl punaisia linssejä raakoja
  • 7 dl kasvislientä
  • 1/2-1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 1/2 dl kaurakermaa

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  • Halkaise paprikat, poista siemenkota ja aseta puolikkaat leikkuupinta alaspäin foliolla vuoratulle uuninpellille. Paahda paprikat mustiksi uunin ylätasolla noin 30 minuuttia. Nostele paahtuneet paprikat kannelliseen rasiaan tai muovipussiin ja sulje tiiviisti. Anna höyrystyä noin 5 minuuttia. Irrota mustunut kuori.
  • Sillä välin kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljytilkassa raukeiksi. Lisää tomaattipyree, harissa ja savupaprika. Paista vielä minuutti tai pari sekoitellen. Huuhtele linssit siivilässä. Lisää linssit ja kasvisliemi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat läpeensä pehmenneet.
  • Lisää paprikat kerman kera kattilaan ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää suola, sokeri ja balsamiviinietikka. Tarkista maku.
  • Tarjoa paprika-linssikeitto esimerkiksi krutonkien tai paahdettujen pähkinöiden kera ja täydennä ateria hyvällä leivällä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!