Etusivu » Kikhernemunakas ja intialainen peruna-kukkakaalitäyte

Kikhernemunakas ja intialainen peruna-kukkakaalitäyte

Kikhernemunakas on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ruoka, joka mausteita, höysteitä ja täytteitä vaihtamalla muuntuu niin arkeen kuin viikonloppuunkin sopivaksi.

kikhernemunakas perunacurry-täytteellä

Kikhernemunakas kannattaa pitää mielessä, kun jääkaapissa paistaa valo. Veteen sekoitetuista kikhernejauhoista valmistuu taikina, joka pannulla paistettuna muistuttaa niin koostumuksensa kuin käyttötapansakin puolesta munakasta tai suolaista lettua. Proteiinipitoisia ja kuiturikkaita kikhernejauhoja kannattaa olla aina kaapissa varalla. Ne säilyvät hyvänä pitkään ja niistä riittää syötävää useammallekin aterialle.

Kikhernemunakas – kahden raaka-aineen ihmelettu

Kikhernemunakas vaatii kikhernejauhoja ja vettä. Molempia tarvitaan suunnilleen samassa suhteessa. Koostumusta voi vaihdella nesteen ja jauhojen suhteella. Kun lisäät nestettä hieman enemmän, saat ohuempia ja rapeampia lettuja, jotka sopivat paremmin täytettäviksi. Yhtä annosta varten kannattaa varata 1 dl kikhernejauhoja.

Edellä mainittujen välttämättömien raaka-aineiden lisäksi taikinaan sekoitetaan mausteita, ripaus perunajauhoja sekä ravintohiivahiutaleita. Perunajauhot tekevät kikhernemunakkaasta kuohkean ja ravintohiivahiutaleet mausta täyteläisen ja ihanan umamisen.

Täytteillä lisäjujua ja ruokaisuutta

Kikhernemunakas maistuu vaikka sellaiseaan, mutta sen voi perinteisen munakkaan tapaan täyttää mielen mukaan. Täytteiden avulla vegemunakas myös taipuu ruokaisaksi ateriaksi.

Minä valmistin kikhernemunakkaan väliin intialaisvivahteisen peruna-kukkakaalipaistoksen. Pilkoin rehut suupalan kokoisiksi paloiksi, pyöräytin ne kauttaaltaan mausteöljyssä ja annoin uunin hoitaa työt. Näin sekä kädet että paistinpannu vapautuivat kikhernemunakkaan valmistukseen ja molemmat kypsyivät pöytään suunnilleen samaa tahtia.

Älä tule huono lettu, tule hyvä lettu

Kikhernemunakas on helpoin paistaa, kun valitset pinnoitetun paistinpannun ja käytät paistamiseen tilkan rasvaa, kuten rypsiöljyä. Ripaus perunajauhoja taikinan seassa tekee taikinasta kuohkean ja helpommin käsiteltävän.

Kun taikinaa vielä malttaa turvottaa hetken ennen paistoa, pysyy se varmimmin kasassa käännettäessä. Pidä paistolämpö maltillisena ja käännä munakas vasta sitten, kun se näyttää myös keskeltä riittävän hyytyneeltä.

Lämpimästi suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä mainiot reseptit:

kikhernemunakas perunacurry-täytteellä

Kikhernemunakas ja intialainen peruna-kukkakaalitäyte

Kikhernemunakas on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ruoka, joka mausteita, höysteitä ja täytteitä vaihtamalla muuntuu niin arkeen kuin viikonloppuunkin sopivaksi.
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 50 mins
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

Kikhernemunakas

  • 4 dl kikhernejauhoja
  • 4 rkl perunajauhoja
  • 4 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 4 tl sipulijauhetta
  • 2 tl kurkumaa
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl vettä
  • rypsiöljyä paistamiseen

Peruna-kukkakaalitäyte

  • 500 g perunoita yleislajike
  • n. 500 g kukkakaalia 1 keskikokoinen
  • 100 g pakasteherneitä
  • 4-5 rkl öljyä
  • 1 rkl garam masalaa
  • 1 rkl jauhettua korianteria
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl suolaa

Lisäksi:

  • tuoretta korianteria
  • paksua turkkilaista kauragurttia tai kaurafraichea

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Pese perunat ja paloittele ne suupalan kokoisiksi paloiksi. Paloittele myös kukkakaali. Peruna kypsyy hieman kukkakaalia hitaammin, joten kukkis kannattaa paloitella aavistuksen perunoita suuremmiksi kukinnoiksi.
  • Sekoita mausteet ja öljy keskenään. Pyöräytä perunakuutiot ja kukkakaalinkukinnot mausteöljyssä. Leitä väljästi leivinpaperilla vuoaratulle uuninpellille. Jos pellillä on tunkua, käytä suosiolla kahta peltiä sekä kiertoilmaa. Paahda noin 15 minuuttia.
  • Kasvisten paahtuessa valmista kikhernemunakas. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vesi pienissä erissä koko ajan esimerkiksi vispilällä sekoittaen. Anna taikinan turvota noin 5 minuuttia.
  • Kuumenna tilkka öljyä pinnoitetulla paistinpannulla. Kaada 1/4 taikinasta pannulle ja paista molemmin puolin kullan ruskeaksi. Paista vielä kolme lettua samaan tapaan.
  • Kun kasvikset ovat paahuneet vartin ja ovat saaneet pintaan hieman väriä, lisää pellille pakasteherneet ja paahda vielä pari minuuttia, kunnes herneet ovat lämmenneet.
  • Jaa peruna-kukkakaalitäyte kikhernemunakkaille. Viimeistele kikhernemunakas tuoreella korianterilla sekä gurtilla tai kaurafraichella.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!