Etusivu » Kaurapaistos

Kaurapaistos

Kaurapaistos on nerokas konsepti. Se valmistuu keittiön perusraaka-aineista ja höysteeksi voi lisätä omenoita tai muita sesongin herkkuja.

kaurapaistos

Kaurapaistos on kuin leivonnainen ilman vatkaamista, veivaamista tai muita yleensä leivontaan kuuluvia vaivalloisia toimenpiteitä. Se valmistuu nopeasti ja onnistuu taatusti niiltäkin, jotka kutsuvat itseään onnettomiksi leipureiksi.

Vaikka valmistus on helppoa, kannattaa pari niksiä pitää mielessä.

Esipaahda omput

Kaurapaistos koostuu kahdesta osasta: rapeasta murukerroksesta sekä mehevästä täytteestä, joka klassisessa versiossa tehdään usein omenoista. Jos käytät omenoita, valitse mieluiten jokin hapan lajike. Omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun ne lohkoo siemenettömiksi paloiksi.

Omenalohkot kannattaa kuitenkin esipaahtaa uunissa sokerin kanssa, jotta niistä haihtuu enin kosteus ja ne ennättävät varmasti kypsyä. Vartti uunissa on hyvä aika, sillä välin ennättää hyvin valmistaa pinnalle lisättävän kauramurun.

Sekoitus ja valmista

Pintaa peittävä kauramuru sekoitetaan kaurahiutaleista, sokerista, margariinista sekä ripauksesta mausteita. Tykkään sekoittaa omenoiden makupariksi sekä kanelia että kardemummaa. Ripaus suolaa korostaa ihanasti makeutta ja tuo makuun mukavasti pientä särmää. Sokeriksi voi valita valkoisen kidesokerin tai karamellimaista makua tuovan fariinisokerin.

Päällyksen kauramuru kannattaa tehdä puuhaarukalla sekoittaen. Itselläni on tapana sulattaa margariini, jolloin se sekoittuu tasaisesti kaurahiutaleiden ja muiden ainesten joukkoon.

Kaurapaistos: Paahda rapeaksi

Kaurapaistoksen kannattaa antaa paahtua uunissa niin kauan, että pinta on saanut hieman väriä ja paahtunut valloittavan rapeiksi. Rapea murukerroshan on kiistatta paistoksen paras osa! Paahtoaika riippuu valitsemasi vuoan koosta sekä uunin tehosta, joten paistumista kannattaa tarkkailla kypsennysajan loppupuolella.

Mitä kaurapaistoksen kera?

Kaurapaistos kaipaa ehdottomasti seuraansa jotain pehmeää ja täyteläistä. Tutuin kumppani lienee vaniljakastike tai vaniljajäätelö, mutta jos paistosta nauttii välipalaksi tai iltapalaksi, voi kylkeen valita myös paksun maustamattoman gurtin. Rapeaksi paahtunut kaurapaistos ajaa nimittäin vallan mainiosti myös myslin tai granolan virkaa.

Kaurapaistos on parhaimmillaan samana päivänä, mutta kyllä loput voi hyvin pakata jääkaappiin ja syödä seuraavana päivänäkin. Tällöin rapea pinta on hieman pehmennyt, mutta onneksi maku on edelleen kohdillaan.

Jos kaipaat lisää ideoita, mihin runsaan omppusadon voi hyödyntää, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

omena-kaurapaistos
kaurapaistos

Kaurapaistos

Kaurapaistos on nerokas konsepti. Se valmistuu keittiön perusraaka-aineista ja höysteeksi voi lisätä omenoita tai muita sesongin herkkuja.
Valmistelut 10 minutes
Kypsennys 40 minutes
Aika yhteensä 50 minutes
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 6

Raaka-aineet
  

  • n. 400 g omenoita n. 20 kotimaista pientä omenaa
  • 1/2 dl (fariini)sokeria
  • 100 g vegaanista margariinia sulatettuna
  • 3 1/2 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1/2 tl jauhettua kanelia
  • 1/2 tl suolaa

Valmistusohjeet
 

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Lohko omenat ja levitä ne uunivuokaan. Ripottele päälle fariinisokeri. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  • Yhdistä sulatettu margariini, kaurahiutaleet, sokeri, kardemumma, kaneli ja suola. Levitä seos omenalohkojen päälle. Paahda 20 minuuttia tai kunnes kauramuru on rapeutunut ja saanut hieman väriä.
  • Tarjoile kaurapaistos haaleana vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!