Etusivu » Linssipyörykät ja kormakastike

Linssipyörykät ja kormakastike

Linssipyörykät saavat sinut unohtamaan kaupan valmispyörykät. Mehevät pyörykät valmistuvat helposti ihan itse tehden.

linssipyörykät kormakastikkeessa

Linssipyörykät nojaavat makumaailmassaan Aasian suuntaan. Tässä ohjeessa linssipyörykät saavat kaverikseen intialaisen kormakastikkeen.

Vaikka valmiit kasvispyörykät ovat varma luottoapu ja näläntaltuttaja kiireen keskellä, päätin tällä kertaa tehdä pyörykät alusta alkaen itse. Punaiset linssit sopivat rakenteensa ansiosta täydellisesti erilaisten pyöryköiden ja pihvien raaka-aineeksi. Ne puuroutuvat sopivasti keitettäessä ja kun linssien antaa vielä rauhassa jäähtyä, on koostumus sopivan sakea ja juuri oikean tahmea pyöryköiden pyörittelyyn. Mukaan kannattaa lusikoida myös vehnäauhoja, jotka napakoittavat massan.

Linssipyörykät paistuivat näppärästi uunissa ja sillä aikaa kastike ehti muhia ja makuuntua liedellä. Kaveriksi keitin riisiä. Koko hommaan kului esivalmistelut poislukien puolisen tuntia. Lopputulos: raaka-ainelista on toki hengästyttävän pitkä, mutta niin on makukin. Näitä tehdään meillä taatusti toistekin.

Pyörykät kannattaa lisätä kastikkeen joukkoon vasta aivan lopuksi tai vasta lautasella tarjoiluvaiheessa. Jos linssipyöryköitä tai kastiketta jää tähteelle, säilytä ne toisistaan erillään, sillä pyörykät muhjaantuvat ja vettyvät nopeasti muhittuaan pidempään kastikkeessa.

Kurkkaathan muuten blogin arkistoista myös nämä muhevat curryt:

Linssipyörykät ja kormakastike

Linssipyörykät saavat sinut unohtamaan kaupan valmispyörykät. Mehevät linssipyörykät valmistuvat helposti ihan itse tehden.
Valmistelut 15 mins
Kypsennys 1 hr
Massan tekeytyminen 30 mins
Aika yhteensä 1 hr 45 mins
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

Linssipyörykät

  • 2 dl punaisia linssejä
  • n. 4 dl vettä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 tl garam masala -mausteseosta
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Kormakastike

  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1 tl sambal oelek -chilitahnaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 tl garam masala -mausteseosta
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1/2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1/2 tl kanelia
  • öljyä paistamiseen
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl suolaa

Valmistusohjeet
 

  • Keitä linssit reilusti kypsiksi. Valuta ylimääräinen vesi tarvittaessa pois. Anna linssien jäähtyä. Voit keittää linssit jo edellisenä päivänä ja valmistaa pyörykät vasta seuraavana.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja inkivääriä muutama minuutti.
  • Sekoita kaikki ainekset linssien joukkoon. Anna massan tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Pyörittele massasta pyöryköitä leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Käännä linssipyörykät puolessa välissä paistoa.
  • Tarjoa linssipyörykät kormakastikkeen ja keitetyn riisin kera.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri.
  • Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipuli läpikuultavaksi. Lisää valkosipulit ja inkivääri ja jatka paistamista. Lisää kuivamausteet ja paista vielä hetki. Lisää tomaattimurska sekä -pyree ja anna kastikkeen muhia kannen alla vartin verran välillä sekoittaen.
  • Lisää kaurakerma, sokeri ja suola. Kuumenna. Tarkista maku.
  • Tarjoa kormakastike linssipyöryköiden ja keitetyn riisin kera.

Lue myös nämä:

4 Comments

  1. Oi, olen tosi pahasti hurahtanut curryihin ja tämä näyttää tosi hyvältä!

    1. Kiitos 🙂 Curryt on (keitojen lisäksi) minunkin lempparitalviruokaa. Ja kastikettahan voi tietysti tarjota myös muiden kuin pyöryköiden kanssa.

  2. Kiitos hyvästä reseptistä! Olin maukasta ja sellainen sopivan haasta ruoka tehdä. Tai siis tykkään kokata pitkän kaavan kautta ja tässä oli mukavasti puuhaa. Selailin jo muitakin reseptejä ja täältä löytyi jo nyt monta hyvää mitä aion jatkossa kokeilla.

    1. Kiva kuulla, että tykkäsit 🙂 Toivottavasti blogistani löytyy muitakin lemppareita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!