Vegaaninen key lime pie
Vegaaninen key lime pie on raikas ja täyteläinen. Tee tätä, kun haluat ilahduttaa.

Vegaaninen key lime pie on sinulle, jos olet raikkaiden juustokakkujen ystävä. Vaikka key lime pie ei mikään varsinainen juustokakku ole, samaa suussa sulavaa täyteläisyyttä siinä kyllä on.
Piirakan voi tehdä hyvin etukäteen jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Itse asiassa leivonnainen on vain parempi vetäydyttyään yön jääkaapissa.
Tässä vinkit valmistukseen, ole hyvä.
Kakkuvuoka: Valitse irtopohja
Leivontaan tarvitset ehdottomasti irtopohjavuoan, jotta saat piirakan irtoamaan kauniisti tarjolle. Ohje on mitoitettu 20-senttiseen vuokaan. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Sipaise reunoihin hiukan öljyä tai margariinia, jolloin reunat irtoavat helpommin vuoasta.
Vegaaninen key lime pie: Pohjataikina keksimurusta
Pohjataikina tehdään juustokakkujen tapaan digestivekekseistä sekä sulatetusta vegaanisesta margariinista. Valtaosa digestivekekseistä sopivat vegaaniseen ruokavalioon. Myös gluteenittomia keksejä löytyy, jolloin piirakka sopii lähes jokaiseen ruokavalioon. Voit etsiä vegaanisia keksejä esimerkiksi vegaanituotteet.net -sivustolta.
Helpoiten keksit pyörähtävät murusiksi monitoimikoneessa, mutta jos sinulla ei ole monitoimikonetta, kaulimellakin pärjää. Laita keksit tukevaan, suljettuun pakastuspussiin ja rullaile päältä muutaman kerran kaulimella. Ei haittaa, jos joukkoon jää muutamia hieman isompi palanen, kunhan yleisilme on jauhomainen.
Keksimuru taputellaan irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Koska täytettä tulee melko paljon, kannattaa reunat taputella mahdollisimman korkealle.
Nosta vuoka jääkaappiin vähintään tunniksi, jolloin keksimuru jähmettyy napakasti vuokaan ja pysyy paremmin muodossaan esipaiston aikana.
Vegaaninen key lime pie: Simppeli täyte, herkullinen maku
Pohjan jähmettyessä jääkaapissa on hyvää aikaa valmistaa täyte. Se sekoitetaan soijajogurtista, kondensoidusta kookosmaidosta sekä limetinmehusta ja maissitärkkelyksestä.
Notkista ensin soijajogurtti kondensoidulla kookosmaidolla ja yhdistä toisessa astiassa limetinmehu sekä maissitärkkelys. Kaada mehu lopuksi jogurttiseoksen joukkoon, sekoita ainekset tasaiseksi esimerkiksi pallovispilän avulla ja kaada sitten kakkuvuokaan esipaistetun pohjan päälle.
Paistaminen: hiljaa hyvä tulee
Vegaaninen key lime pie paistetaan melko matalassa lämpötilassa, jolloin täyte hyytyy maltillisesti eikä jäähtyessään repeile rumasti. Aloita 175 asteella ja laske lämpö hetkien kuluttua 160 asteeseen. Kun leivonnainen on miltei jähmettynyt, sammuta uuni ja jätä uunin luukku hieman rakoselleen.
Älä usko paistoaikaa orjallisesti, vaan tarkkaile leivonnaisen kypsyyttä paiston loppuvaiheessa. Sammuta uuni, kun täyte on lähes hyytynyt, mutta keskeltä aivan aavistuksen hyllyvä.
Key lime pie kypsyy uunin lämmössä lopuun ja jäähtyy hissuksiin meheväksi. Lopputuloksen tulisi olla suussa sulavan mehevä, ei lainkaan kuminaisen kova ja kiinteä.
Malta vielä hetki
Kun key lime pie on nostettu uunista, kannattaa sen antaa jäähtyä rauhassa huoneen lämpöiseksi ja nostaa lopuksi vielä jääkaappiin tekeytymään. Vegaaninen key lime pie on ehdottomasti parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Piirakan voi lopuksi koristella kermavaahtopursotuksin, jotka tasapainottavat ihanasti makeankirpsakan tortun makua.
Jos kaipaat lisää vegaanisia herkkuja leivottavaksi, blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä helpot ja herkulliset reseptit:
- Sitruunakakku
- Oreokakku – vegaaninen juustokakku ilman liivatetta
- Vegaaninen jäätelökakku
- Vegaaninen porkkanakakku
- Vegaaninen mutakakku

Vegaaninen key lime pie
Raaka-aineet
Pohja
- 200 g digestivekeksejä
- 75 g vegaanista margariinia sulatettuna
Täyte
- 300 g soijajogurttia esim. Alpro Greek Style
- 1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
- 1 dl limetinmehua
- 3 rkl maissitärkkelystä Maizena
Valmistusohjeet
- Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat margariinilla.
- Murskaa digestivekeksit monitomikoneessa karkeaksi muruksi. Lisää joukkoon sulatettu margariini ja pyöräytä sekaisin. Taputtele seos kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
- Sekoita soijajogurtti ja kondensoitu kookosmaito. Sekoita limetinmehu ja maissitärkkelys ja yhdistä jogurttiseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan esipaistetun pohjan päälle.
- Paista 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske lämpö 160 asteeseen ja jatka paistamista noin 40 minuuttia tai kunnes täyte on lähes hyytynyt. Sammuta uuni, jätä luukku rakoselleen ja anna piirakan olla uunissa vielä 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta sitten jääkaappiin yön yli.
- Vinkki! Voit halutessasi koristella piirakan kermavaahtopursotuksilla ja tuoreilla yrteillä, kuten mintulla tai sitruunamelissalla.