Etusivu » The stew eli kikhernemuhennos

The stew eli kikhernemuhennos

The stew eli kikhernemuhennos on alkujaan The New York Timesin julkaisema, somehitiksi noussut hittiresepti. Yksinkertaisista aineksista valmistettu vegeruoka on enemmän kuin osiensa summa.

the stew kikhernemuhennos

The stew eli kikhernemuhennos on saanut hehkutusta osakseen. Eikä syyttä! Kikherneistä, kookosmaidosta ja mausteista valmistetun kasvispadan ainekset löytyvät lähikaupasta, mutta maku vie kielen mennessään. Ruoan koukuttavuus piileekin raaka-aineiden sijaan sen erilaisissa rakenteissa. Ruoka yhdistää pehmeää ja rapeaa varsin valloittavalla tavalla.

Kyselin instagramissa seuraajiltani, onko kuuluisa kikhernemuhennos tuttu ruoka vai onko ohjeelle tarvetta. Valtaosalta herkku oli jäänyt vielä maistamatta. Ei hätää! Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Alempaa puolestaan löydät minun, aavistuksen tuunatun version. 

Kuten lähes aina, tätäkin hittiruokaa on nimittäin lupa aavistus peukaloida, mutta liiaksi ei kannata oikoa. The stew vaatii nimittäin kaksi tärkeää työvaihetta: kikherneiden paahtamisen ja kastikkeen hauduttamisen. Kikherneet paahdetaan ensin kuumalla pannulla mausteiden kera rapsakoiksi. Pannu saa olla suuri ja lämpöä reilusti – ei kuitenkaan liiaksi, jotta kikherneet ja mausteet eivät pääse kärventymään. 

Osa rapeista kikherneistä noukitaan talteen, loput muhennetaan ronskisti lastan avulla muhennokseksi. Aivan tasaista ei tarvitse saada, vaan osa kikherneistä saa jäädä lähes kokonaisiksi. Tämän jälkeen pannuun kaadetaan pari tölkkiä kookoskermaa, tilkka kasvislientä ja sitten vain odotellaan. Muhennetut kikherneet sakeuttavat padan samettiseksi hautuessaan hissukseen ilman kantta kookoskerman täytelöittämässä kastikkeessa. Ja tärkeää: käytä kookoskermaa vähärasvaiasemman ja siten myös laimeamman makuisen kookosmaidon sijaan.

The stew ei ole arjen nopeinta pikaruokaa, sillä paahamisesta ja hauduttamisesta ei kannata tinkiä. Rapeaksi paahdetut kikherneet imevät haudutuksen aikana nestettä sakeuttaen kastikkeen samettiseksi. Paahtamiseen vierähtää helposti kymmenisen minuuttia ja hauduttelu vaatii aikaa puolisen tuntia. 

The stew eli kikhernepata viimeistellään aiemmin talteen noukituilla rapeilla kikherneillä, kourallisella lehtikaalia (tai pinaattia, kuten itse tein) sekä tuoreilla mintunlehdillä. Jos aikaa ja viitseliäisyyttä löytyy, kylkeen kannattaa leipoa naanleipää, mutta keitetty riisikin on muhennoksen kera kelpo lisuke.

Pssst! Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä ihanan mausteiset kikherneruoat: 

kikhernemuhennos the stew

The stew eli kikhernemuhennos

The stew eli kikhernemuhennos on alkujaan The New York Timesin julkaisema, somehitiksi noussut hittiresepti. Yksinkertaisista aineksista valmistettu vegeruoka on enemmän kuin osiensa summa.
Valmistelut 10 minutes
Kypsennys 40 minutes
Aika yhteensä 50 minutes
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 rkl öljyä
  • 1/2-1 tl suolaa
  • 2 tlk (à 230 g) kikherneitä
  • 1 1/2 tl jauhettua kurkumaa
  • 1/2 tl tulista chilijauhetta tai 1 tl chilihiutaleita
  • 2 tlk (à 2 dl) kookoskermaa
  • 4 dl kasvislientä
  • 1 pkt (70 g) tuoretta baby-pinaattia (tai pari oksaa lehtikaalia)
  • 1/2 ruukkua tuoretta minttua

Tarjoiluun

  • kasvigurttia
  • riisiä
  • naanleipää

Valmistusohjeet
 

  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynet.
  • Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa tai paistokasarissa. Kuullota sipuleita ja raastettua inkivääriä hetki.
  • Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä.
  • Lisää lämpöä ja kumoa kikherneet pannulle. Mausta kurkumalla, chilijauheella ja suolalla. Paista kymmenisen minuuttia niin, että kikherneet rapeutuvat ja maustuvat. Ota 2 dl kikherneitä sivuun tarjoilua varten.
  • Muhenna loput kikherneet esimerkiksi puulastan avulla ronskiksi muhennokseksi.
  • Lisää pannulle kookoskerma ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia liedellä ilman kantta noin puoli tuntia välillä sekoitellen, kunnes koostumus on sakea ja muhennosmainen.
  • Huuhtele pinaatti ja lisää se pannulle. Jos käytät lehtikaalia, poista paksu lehtiruoti ja revi lehdet pienemmiksi. Kuumenna sekoitellen niin, että pinaatti painuu hieman kasaan.
  • Tarkista maku ja viimeistele kikhernemuhennos tuoreilla mintunlehdillä sekä sivuun siirretyillä kikherneillä. Tarjoa the stew gurtin, riisin sekä halutessasi naanleivän kera.

Lue myös nämä:

4 Comments

  1. Hei! Kiitos hyvästä reseptistä, menee kokeiluun! Minulle jäi ainoastaan epäselväksi, että mitä noille sivuunlaitetuille kikherneille tulisi reseptissä tehdä myöhemmin, kun sitä ei reseptissä mainita? 🙂

  2. Samaa mietin minäkin kuin edellinen, kunnes kävin tsekkaamassa alkuperäisen NY Timesin reseptin. Eli kaikki kikherneet paistetaan mausteiden kanssa, joista 2 dl sivuun ja ne ripotellaan lopuksi päälle mintun kera.
    Alun selostus ruuasta kertoo miten toimia, mutta resepti ei ohjaa tekemään niin. Kirjoittajan kantsii tsekata valmistusohje, ettei mee hyvä resepti hukkaan epäselvien ohjeiden takia😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!