Etusivu » Vegaaninen naanleipä – pitkä kohotus ja nopea paisto pannulla takaavat hurmaavan makuelämyksen

Vegaaninen naanleipä – pitkä kohotus ja nopea paisto pannulla takaavat hurmaavan makuelämyksen

Vegaaninen naanleipä valmistuu mutkattomasti pannulla paahtaen. Vastapaistettu, lämmin naanleipä maistuu intialaisten ruokien kaverina.

naanleivät pannulla

Naanleipä valmistetaan perinteisesti tulikuumassa tandooriuunissa. Kotioloissa paras lopputulos syntyy kuumalla pannulla paahtaen. Pannulla paistetut naanleivät ovat juuri täydellisiä: pinnalta paahtuneita, sisältä herkullisen pehmoisia.

Naanleipä: parasta hissuksiin kohotettuna

Teen naanleipätaikinan aina vegaanisena. Yleensä vaivaaan taikinan edellisenä iltana ja nostan sen yöksi jääkaappiin kohoamaan. Siten naanleipien valmistus käy nopsasti myös arki-iltana. Toki taikinan voi tehdä myös lämpimään nesteeseen ja kohottaa lämpimässä paikassa nopeasti kaksinkertaiseksi. Pitkän kohotusajan ansiosta hiiva ennättää kuitenkin vaikuttaa kunnolla ja muodostaa taikinaan riittävästi sekä sitkoa että makua.

Kohonnut taikina jaetaan osiin ja muotoillaan leivinalustalla käsin taputtelemalla ohuehkoiksi lätyiksi. Älä käytä kaulinta, se rikkoo taikinaan vaivalla kohottamasi ilmakuplat. Jos taikina on kovin pehmeää, voi apuna käyttää jauhoja. Pyyhkäise kuitenkin ylimääräiset jauhot leipien pinnalta ennen paistoa, jotta ne eivät kärähdä kuumaan pannuun.

Nopea paisto

Vegaaninen naanleipä on parasta paistaa valurautapannulla ja apuvälineeksi kannattaa valita metallinen paistinlasta. Pinnoitettu pannu menee kuumetessaan pilalle ja kuuma pannu todennäköisesti sulattaa muovisen lastan. Pannun tulee nimittäin olla todella kuuma ja paistoajan lyhyt, jotta leivät paahtuvat pinnalta, mutta säilyvät sisältä pehmoisina. Paistoajaksi riittää pari minuuttia molemmin puolin. Tummat paahteiset laikut leivän pinnassa eivät haittaa, kunhan leivät eivät täysin kärähdä. Viimeistään parin kerran jälkeen oppii tuntemaan lietensä ja säätämään lämmön sopivaksi.

Voitelu ja valmista tuli

Lämmin, vastapaistettu naanleipä viimeistellään valkosipulilla maustetulla voisulalla. Vegaaniseen versioon sopii mainiosti myös paiston kestävä margariini. Yrttejäkin voi silputa makua tuomaan, mutta ilmankin pärjää.

Vegaaninen naanleipä säilyy lämpöisinä leivinliinan alla ruokaluhetkeen asti ja maistuu ehdottomasti parhaalta vastapaistettuna.

Vegaaninen naanleipä: tähteet hyötykäyttöön

Tällä ohjeella naanleipiä valmistuu noin kahdeksan kappaletta. Jos leipiä jää tähteelle, voi ne seuraavana päivänä lämmittää nopeasti tai päällystää esimerkiksi hummuksella ja nyhtökauralla, kuten näissä flatbreadeissa on tehty.

Psssst! Huomaatko nuo mustat pisteet leipien seassa? Ne ovat nigellansiemeniä, jotka tuovat leipiin hurjasti makua. Nigellansiemeniä löydät maustekaupoista, omani ostin Hakaniemen hallin pienestä maustekaupasta. Jos et saa niitä käsiisi, jätä pois. Maukasta tulee ilmankin!

Lämpimästi suosittelen kurkkaamaan blogista myös nämä makoisat reseptit:

vegaaninen naanleipä

Vegaaninen naanleipä

Vegaaninen naanleipä valmistuu mutkattomasti pannulla paahtaen. Vastapaistettu, lämmin naanleipä maistuu intialaisten ruokien kaverina.
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 15 minutes
Kohotus 1 day
Aika yhteensä 1 day 30 minutes
Kategoria Lisukkeet, Suolaiset leivonnaiset
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 1/2 dl kylmää vettä
  • 1 dl turkkilaista kauragurttia
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 3/4 tl suolaa
  • 4-5 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1/2 rkl nigellansiemeniä

Voiteluun

  • 4 rkl vegaanista paistonkestävää margariinia esim. Sininen Keiju
  • 2 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Valmistusohjeet
 

  • Sekoita vesi, gurtti, hiiva ja suola. Anna seistä noin viisi minuuttia. Lisää nigellansiemenet sekä vehnäjauhoja vähitelen taikinaa vaivaten. Lisää rypsiöljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Varaa riittävän suuri kulho, jotta taikinalla on tilaa kohota.
  • Vuoraa kulhon pinta kelmulla tai siirrä taikina kannelliseen rasiaan, jotta taikina ei kuivahda. Siirrä taikina yöksi jääkaappiin kohoamaan.
  • Muotoile taikinasta noin kahdeksan lättyä painelemalla, taputtelemalla ja taikinaa venyttämällä. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna.
  • Sulata margariini ja sekoita joukkoon hienonnettu valkosipulinkynsi. Anna kuumeta pieni hetki. Siirrä syrjään odottamaan.
  • Kuumenna valurautapannu ja paahda naanleivät nopeasti molemmin puolin niin, että pinta saa hieman väriä. Voitele vastapaistetut naanleivät valkosipulilla maustetulla margariinisulalla. Tarjoa heti.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!