Etusivu » Thaimaalainen vegesalaatti

Thaimaalainen vegesalaatti

Thaimaalainen vegesalaatti on mahtavien makujen salaatti. Se yhdistää ihanalla tavalla tulista, makeaa, suolaista ja hapanta sekä yrttistä raikkautta. 

larb

Inspiraationsa salaatti on saanut kaakkoisaasialaisesta larb-salaatista. Larb valmistetaan perinteisesti jauhelihasta ja tarjotaan usein rapeilta salaatin lehdiltä. Salaatti viimeistellään raakana paahdetulla riisillä. Tässä ohjeessa jauheliha on vaihdettu vegejauhikseen ja muutoinkin alkuperäistä ohjetta on peukaloitu hieman paremmin kotikeittiöön soveltuvaksi.

Salaatin juju on kastike, joka vie kielen mennessään. Limetin raikkaus ja chilin tulisuus yhdistyvät siinä kouluttavalla tavalla kalakastikkeen suolaisuuteen. Tiesithän muuten, että kalakastiketta on saatavana myös vegaanisena? No-fish sauce löytyy ainakin Vegekaupan valikoimasta.

Salaattipohjana on rapeaa jääsalaattia sekä roppakaupalla tuoreita yrttejä. Yrttien kanssa ei ole kovin nökönuukaa. Vaikka kolmea yrttiä ei keittiöstä löytyisikään ei hätää, kahdellakin pärjää. Mintun, korianterin ja thai-basilikan yhdistelmästä syntyy todellinen makujen sinfonia, mutta yhden niistä voi jättää pois maun liiemmin kärsimättä. Suosittelen lisäämään joko minttua tai thai-basilikaa korianterin kaveriksi, sillä ne raikastavat kokonaisuutta ihanasti.

Vegesalaatin voi tarjota sellaisenaan, mutta siitä saa ruokaisamman lisäämällä kylkeen keitettyä jasmiiniriisiä, joka imaisee kastikkeen maut ihanasti itseensä.

Jos rakastat aasialaisia raikkaan tulisia makuja, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

thaimaalainen vegesalaatti

Thaimaalainen vegesalaatti

Thaimaalainen vegesalaatti on mahtavien makujen salaatti. Se yhdistää ihanalla tavalla tulista, makeaa, suolaista ja hapanta sekä yrttistä raikkautta. 
Valmistelut 20 mins
Kypsennys 10 mins
Aika yhteensä 30 mins
Kategoria Salaatit
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 pkt (n. 280 g) vegejauhista (esim. Pouttu Muu)
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Kastike

  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 limetin mehu
  • 2 rkl (vegaanista) kalakastiketta (No-fish sauce)
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 1/2 rkl sambal oelek -chilitahnaa
  • 1/2 punasipuli hienonnettuna

Salaattiin

  • 1 kerä jääsalaattia
  • 1/2 punasipuli viipaloituna
  • 1-2 ruukkua tuoreita yrttejä korianteria, minttua ja thaibasilikaa
  • 2 dl cashewpähkinöitä

Lisäksi halutessasi

  • keitettyä jasmiiniriisiä

Valmistusohjeet
 

  • Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.
  • Suikaloi tähteelle jäänyt punasipulin puolikas ja siirrä se syrjään odottamaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
  • Paahda cashewpähkinät kuumalla kuivalla pannulla. Rouhi pähkinät karkeasti ja siirrä lautaselle jäähtymään. 
  • Kuumenna öljy pannulla ja paista vegejauhis murumaiseksi seokseksi. Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi ja paista vielä pari minuuttia. Sekoita joukkoon puolet kastikkeesta. Siirrä syrjään odottamaan.
  • Valmista salaattipohja. Revi jääsalaatti paloiksi. Hienonna yrtit karkeasti veitsellä. Sekoita salaatinlehdet, yrtit ja suikaloitu punasipulin puolikas.
  • Lusikoi salaattipohjan päälle riisiä (jos käytät) sekä vegejauhista. Viimeistele vegesalaatti paahdetuilla cashewpähkinöillä ja tähteelle jääneellä kastikkeella.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. Tein tämän kaurajauhikseen ja hieman muunneltuna, ai että oli hyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!