Etusivu » Aasialainen soijarouhebowl
|

Aasialainen soijarouhebowl

Aasialainen soijarouhebowl kuuluu arjen taklaajien kategoriaan. Vaihtele aineksia kaapin sisällön ja oman mieliteon mukaan.

soijarouhebowl

Aasialainen soijarouhebowl antaa hyvän kuvan siitä, millaista viime aikainen ruoanvalmistukseni on ollut: mutkatonta, vaivatonta ja kaapin sekä pakastimen kätköistä koottua. Monipuoliset, kaapin sisällön ja mieliteon mukaan päivittyvät lounaslautaset ovat helppoja ja nopeita tehdä. Parhaimmillaan ne ovat myös mitä mainiointa hävikinhäätöruokaa, kun täytteet kokoaa kaapin antimista.

Aasialaisessa soijarouhekulhossa yhdistyy monta tämänhetkistä lemppariani: makeansuolainen soijarouhe, pirteästi pikkelöidyt kasvikset ja happaman tulinen gochujang-chilitahna. Kaksi ensimmäistä on tosin olleet suosikkejani jo pitkään, korealainen chilitahna puolestaan on löytänyt lautaselleni tiheästi erityisesti kuluneen vuoden aikana.

Tuunaa maun mukaan

Ohje on suuntaa antava, sillä aineksia voi ja kannattaa vaihdella. Pidä kuitenkin perusasiat samoina. Tässä ohjeessa annoksen pohjalla on riisiä, mutta aivan yhtä hyvin täytteet voisivat lepäillä vaikka ruokakauran tai -ohran päällä. Lisää lautaselle riisin lisäksi jotain maukasta proteiinipitoista, jotain pikkelöityä sekä ronskisti tuoreita kasviksia ja kruunaa annos maukkaalla majoneesipohjaisella kastikkeella.

Mausteinen soijarouhe valmistuu kuiva- ja maustekaapin tykötarpeista, mutta yhtä hyvin voit käyttää esimerkiksi härkistä, tofua tai nyhtökauraa. Sama makeansuolainen marinadi sopii vallan mainiosti niihin kaikkiin. Täydennä makumaailma vielä jollain pikkelöidyllä, kuten porkkanalla, kaalilla, kurkuilla tai miksei vaikka punasipulilla. Tässä ohjeessa pikkeliliemi on valmistettu riisiviinietikasta, mutta esimerkiksi omenaviinietikka sopii sekin käytettäväksi, jos sitä kaapistasi löytyy. Pähkinöitä kannattaa niitäkin lisätä, sillä ne tuovat annokseen mukavaa rousketta.

Muutoin annos kannattaa koota fiilispohjalta ja tähteitä hyödyntäen. Tällaisissa kulhoruoan tapaisissa lounaslautasissa parasta on juuri se, että siihen voi lisätä sitä mistä pitää tai mitä kaapista kulloinkin sattuu löytymään. Lounasautanen on kuin raikas ja ruokaisa pyttis. Vaihda edamamepavut esimerkiksi pakasteherneisiin tai mungpavun ituihin ja korianteri ruohosipuliin. Myös avokado sopii mainiosti tämän aasialaisvivahteisen ruoan makumaailmaan.

Tarjoa kulhosta tai ronskisti vadilta

Valmistan tällaisen lounaskulhon yleensä niin, että kaikki ainekset ovat omissa kulhoissaan ja jokainen ruokailija saa koota niistä juuri mieleisensä annokset. Jos täytteitä jää yli, säilyvät ne raikkaina myös seuraavalle aterialle. Toki kaikki tykötarpeet voi koota myös suurelle tarjoiluvadille ja nostaa siten näyttävästi tarjolle.

Tyyli on vapaa ja ohjetta saa kernaasti muokata. Ruokaisia salaattiohjeita etsivän kannattaa kurkata blogin arkistosta myös nämä reseptit:

soijarouhebowl

Aasialainen soijarouhebowl

Aasialainen soijarouhebowl kuuluu arjen taklaajien kategoriaan. Vaihtele aineksia kaapin sisällön ja oman mieliteon mukaan.
Valmistelut 30 mins
Kypsennys 15 mins
Aika yhteensä 45 mins
Annokset 4

Raaka-aineet
  

Mausteinen soijarouhe

  • 2 dl tummaa soijarouhetta
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl ruskeaa sokeria esim. fariini tai esim. vaahterasiirappia
  • 1 rkl gochujang-chilitahnaa
  • 2 dl vettä

Pikkelöidyt kasvikset

  • 1 suuri porkkana
  • n. 100 g valkokaalia
  • 1/2 dl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa

Kastike

  • 1 dl paksua kauragurttia tai kaurafraichea
  • n. 2 rkl vegaanista majoneesia
  • 1 rkl gochujag-chilitahnaa

Lisäksi

  • keitettyä riisiä tai ruokakauraa
  • edamamepapuja tai pakasteherneitä
  • yrttejä esim. korianteria, kevätsipulia tai esim. ruohosipulia
  • pähkinöitä suolapähkinöitä tai esim cashewpähkinöitä paahdettuna

Valmistusohjeet
 

  • Pikkelöi kasvikset: Sekoita riisiviinietikka, suola ja sokeri. Kuori porkkana ja vuole siitä kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Suikaloi kaali ohuen ohueksi. Sekoita kasvikset ja pikkeliliemi ja anna maustua vähintään tunnin verran. Sekoita välillä.
  • Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan tai käytä edelliseltä aterialta tähteeksi jäänyttä. Sekoita valkosipuli, inkivääri, seesamiöljy, soijakastike, riisiviinietikka, sokeri ja chilikastike. Kuumenna rypsiöljy pannulla, lisää soijarouhe ja paista pari minuuttia. Lisää marinadi ja paista, kunnes se on imeytynyt soijarouheeseen ja hieman karamellisoitunut. Lisää vettä pienissä erissä niin, että aina edellinen vesitilkka on ennättänyt imeytyä soijarouheeseen.
  • Keitä edamamepavut, huuhtele ja valuta siivilässä. Hienonna korianteri ja paahda pähkinät tarvittaessa.
  • Sekoita kastikkeen ainekset.
  • Kokoa aasialainen soijarouhebowl: annostele lautaselle riisiä, lisää soijarouhe, pikkelöidyt kasvikset, pavut (ja muut kasvikset) sekä pähkinät ja hienonnetut yrtit. Viimeistele gochujan-kastikkeella.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!