Etusivu » Kasvisbolognese

Kasvisbolognese

Kasvisbolognese syntyy edullisesta soijarouheesta sekä mehevistä kasviksista. Nauti pastan kera, nam!

kasvisbolognese

Kasvisbolognese muuttui yhdeksi perheemme suosikkiruoista, kun keksin lisätä siihen ronskisti kasviksia, kuten kesäkurpitsaa ja porkkanaa.

Ronskisti kasviksia

Kasvimaamme kesäkurpitsapuskat antavat sen verran runsaasti satoa, että kesäkurpitsaa on tullut viime aikoina upotettua vähän joka toiseen ruokaan. Osansa on saanut myös soijarouheesta valmistettava kasvisbolognese.

Kesäkurpitsan parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti sen monipuolisuus. Se sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Kasvisbologneeseen upotin sen karkeaksi raastettuna. Kastikkeessa kasvis ei maistu, mutta tuo rakenteeseen kuitenkin ihanaa mehevyyttä.

Kesäkurpitsan seuraksi sujautin tietysti sipulia sekä hienoksi raastettua porkkanaa. Porkkanan voi toki raastaa myös karkeaksi, mutta pidän sen rakenteesta tässä ruoassa enemmän hienoksi raastettuna. Siten porkkana ikään kuin sulaa ja katoaa kastikkeeseen.

Makua, makua, makua!

Kasvisruoka, niin myös kasvisbolognese, kaipaa mielestäni riittävästi makua, erityisesti suolaa sekä umamia. Sitä saa helposti soijakastikkeen avulla. Lisää soijakastike pannulle kuivan soijarouheen joukkoon, jotta rouhe todella imaisee kaiken maun itseensä. Pari ruokalusikallista on sopiva määrä. Välttämättä ruoka ei kaipaa erillistä suolalisää. Maistele valmistuksen loppuvaiheessa ja lisää hyppysellinen, jos katsot sen tarpeelliseksi.

Tomaattipohjainen kastike tarvitsee kuitenkin hieman tasapainotusta eli suolan lisäksi sokeria ja happoa – tässä tapauksessa punaviinietikkaa. Niitä kannattaa lisätä maistellen, sillä tarkka mausteiden määrä riippuu käyttämäsi tomaattimurskan mausta. Toiset ovat happamampia, toiset hieman makeampia. Karkeasti ottaen teelusikallinen sokeria ja ruokalusikallinen etikkaa on sopiva määrä.

kasvisbolognese

Kasvisbolognese: Hiljaa hyvä tulee

Kun kaikki ainekset ovat paistokasarissa, kastike saa jäädä kiehumaan pienellä lämmöllä kannen alle noin puoleksi tunniksi. Välillä kannattaa käydä kurkkaamassa, mitä ruoalle kuuluu ja sekoittaa. Pitkään hauduttaminen tekee maulle hyvää.

Aivan viimeiseksi lisätään tilkka kaurakermaa. Yhdestä kahteen desilitraa on sopiva määrä. Sen tarkoitus on pyöristää hieman makua. Maista itse ja kokeile, mikä omaan suuhusi on sopiva määrä.

Minkä kanssa kasvisbolognese syödään?

Mielestäni kasvisbolognese sopii parhaiten pastan kera syötäväksi, mutta yhtä hyvin lisukkeena voi tarjota vaikka perunamuusia tai miksei vaikka riisiä. Pasta-annoksen päälle voi ripotella hieman vegeparmesaania. Tuoretta basilikaa olen napsinut parvekkeemme jättimäisestä basilikametsästä.

Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä reseptit:

kasvisbolognese

Kasvisbolognese

Kasvisbolognese syntyy edullisesta soijarouheesta sekä mehevistä kasviksista. Nauti pastan kera, nam!
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 30 minutes
Aika yhteensä 45 minutes
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl soijarouhetta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 dl vettä
  • 1 1/2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl Välimeren yrttisekoitusta
  • 1/4 tl tulista chilijauhetta tai maun mukaan
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 1-2 dl kaurakermaa

Tarjoiluun

  • n. 300 g mieleistäsi pastaa

Valmistusohjeet
 

  • Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta porkkana hienoksi. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  • Kuumenna öljy pannulla tai paistokasarissa. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää soijarouhe ja jatka paistamista sekoitellen minuutti tai kaksi. Lisää soijakastike ja sitten vesi pienissä erissä. Kun vesi on imeytynyt soijarouheeseen, lisää porkkana- ja kesäkurpitsaraaste sekä tomaattipyree, paprikajauhe, chilijauhe, yrttisekoitus ja valkosipulinkynnet. Paista sekoitellen vielä muutama minuutti.
  • Lisää pannulle tomaattimurska, punaviinietikka ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua hiljalleen noin 20 minuuttia välillä sekoitellen.
  • Lisää kaurakerma, sekoita ja kuumenna. Tarkista maku. Tarjoa kasvisbolognese keitetyn pastan kera.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. Missä vaiheessa porkkana ja kesäkurpitsa lisätään? Luin ohjeen monta kertaa läpi ja en mielestäni löytänyt kohtaa.

    1. Pahoittelut, tämä oli jäänyt puuttumaan ohjeesta. Ne lisätään, kun vesi on imeytynyt soijarouheeseen. Korjasin ohjeeseen, kiitos huomiosta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!