Etusivu » Munakoiso-tempepaistos – huikean hyvä vegeruoka kääntää paatuneimmankin munakoisoskeptikon pään

Munakoiso-tempepaistos – huikean hyvä vegeruoka kääntää paatuneimmankin munakoisoskeptikon pään

Munakoiso-tempepaistos on kasvisruoka, joka vaatii kourallisen raaka-aineita, ripauksen mausteita ja pari näppärää niksiä onnistuakseen.

munakoiso-tempepaistos

Mitä söisit syysmyrskyn aikana, on kysymys, jota Soppahanna ja Kokit ja potit -blogin Hannele ovat marraskuun aikana kyselleet kuukauden ruokahaasteen tiimoilta.

Oma vastaukseni on mitä tahansa lämmittävää ja lohdullista. Tämä huikean hyvä munakoiso-tempepaistos on yksi varteen otettava vaihtoehto.

munakoisoa ja tempeä pannulla

”Onpas muuten muuten tosi hyvää ruokaa!” Vaikka väitänkin, että huonoa ruokaa meillä syödään vain harvoin, tällaisen kommentin jälkeen tietää kuitenkin onnistuneensa tavallista paremmin.

Munakoiso – näin loihdit siitä herkkua

Munakoiso-tempepaistos on kieltämättä koukuttavan hyvää ja kääntää saletisti paatuneimmankin munakoisoskeptikon pään. Jos nimittäin et pidä munakoisosta, se luultavasti johtuu siitä, että olet tähän asti syönyt sitä raakana tai huonosti valmistettuna.

Onneksi munakoison kesyttäminen ei ole rakettitiedettä. Munakoiso vaatii vain huolellisen kypsennyksen sekä roppakaupalla öljyä maistuakseen makoisalta. Näillä kahdella vinkillä sinäkin opit tykkäämään munakoisosta.

Viipaloi munakoisot noin yhden senttimetin paksuisiksi viipaleiksi, asettele viipaleet leivinpaperilla vuoratun uuninpellin päälle ja lorottele päälle ronskisti öljyä. Hiero vielä öljy viipaleille niin, että se on varmasti levittynyt pinnalle kauttaaltaan ja tasaisesti. Pari munakoisoa imaisee helposti desilitrankin öljyä, joten jos haluat valmistaa ruokasi kevyemmin, tämä ohje ei ole sinua varten.

Paahda sitten munakoisoviipaleita uunissa, kunnes reunat ovat hieman jopa kärventyneet, pinta saanut väriä ja sisus muuttunut kermaisen pehmeäksi. Itse paahdan munakoisoja melko lempeässä lämmössä, noin 175 asteessa tai kiertoilmalla 150 asteessa reilun puoli tuntia. Kiertoilma on näppärä toiminto, jos paahdettavaa on kahden tai useamman pellin verran. Munakoisoja ei nimittäin kannata asetella päällekäin, vaan riittävän väljästi yhteen kerrokseen.

Munakoiso – onko itketys tarpeen?

Toisissa ohjeissa neuvotaan myös ripottelemaan munakoisosiivujen päälle suolaa ennen paahtamista. Munakoisojen ”itkettämisen” tarkoituksena on poistaa munakoisojen kitkerää makua, mutta tämä toimenpide ei omasta mielestäni ole tarpeellinen. Munakoisot on nimittäin jalostettu niin miellyttävän makuisiksi, että itkettäminen on omasta mielestäni tässä ruoassa tarpeetonta. Hyvää tulee oikomallakin.

Kaipaatko lisää makoisia munakoisoreseptejä? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

munakoiso-tempepaistos

Munakoiso-tempepaistos

Munakoiso-tempepaistos on kasvisruoka, joka vaatii kourallisen raaka-aineita, ripauksen mausteita ja pari näppärää niksiä onnistuakseen.
5 from 1 vote
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 45 minutes
Aika yhteensä 1 hour
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 2 munakoisoa
  • rypsiöljyä
  • 250 g tempeä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 1-2 punaista keskivahvaa chiliä hienonnettuna
  • 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • öljyä paistamiseen
  • 2 rkl limetinmehua
  • 3 rkl vettä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 tl sokeria
  • 1 ruukku tuoretta korianteria

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 150 asteeseen, käytä kiertoilmaa. jos sellainen uunissasi on (muutoin 175 astetta).
  • Leikkaa munakoisot puoliksi ja viipaloi ne noin senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Lado viipaleet leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Älä asettele viipaleita päällekäin, vaan käytä suosiolla kahta peltiä. Valele viipaleet ronskisti öljyllä ja hiero öljy pintaan, jotta se levittyy viipaleille tasaisesti. Öljyn määrässä ei kannata pihistellä. Paahda munakoisoja noin puoli tuntia, kunnes ne ovat reunoilta paahtuneet, sisältä pehmenneet ja saaneet pintaan väriä. Käännä puolessa välissä paistoa.
  • Kuutioi tempe noin yhden senttimetrin tai kahden kuutioiksi. Mausta kuutiot seesamiöljyllä ja soijakastikkeella. Ota paahtuneet ja pehmenneet munakoisot uunista, nosta lämpö 180 asteeseen ja paahda tempekuutioita noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat paahtuneet ja saaneet hieman väriä.
  • Tempen paahtuessa paista sipuli pannulla läpikuultavaksi. Lisää chili ja inkivääri ja paista vielä tovi. Lisää vesi, limetinmehu, soijakastike ja sokeri. Sekoita ja anna hautua hetki niin, että neste hieman imeytyy. Lisää munakoisot ja paahdetut tempekuutiot. Sekoita ja kuumenna.
  • Viimeistele munakoiso-tempepaistos tuoreella korianterilla. Tarjoa esimerkiksi riisin kera.

Lue myös nämä:

4 Comments

  1. Sattuipa tarpeeseen eilisen reseptistäsi linkki tänne munakoiso-tempepaistokseen. Munakoisoa rakastan ja haluaisin tykätä tempestäkin, mutta edelleen yli viiden, alle kymmenen käyttökerran jälkeen tempen maku vain vieroksuttaa. Olen kokeillut laidasta laitaan eri reseptejä, ja tämä voisi olla seuraava totutteluapu kun taas jaksan ottaa tempen käsittelyyn. Onhan tässä munakoisoakin… 🙂 mk

    1. Tempessä on kieltämättä melko omalaatuinen maku, joka vaatii vähän totuttelua. Tempestä saa herkkua, kun sen paistaa runsaassa öljyssä rapeaksi ja maustaa ronskisti. Seesamiöljy, soijakastike ja inkivääri sopivat kaikki tempen seuraan ja niitä kaikkia löytyy tästä ruoasta. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan 🙂

  2. 5 stars
    Älyttömän hyvää ilman korianteria joka ei maistu mulle. Reseptejä on maailmassa niin paljon että en koskaan tee samaa ruokaa kahta kertaa, tätä voisin kyllä harkita. Kiitos tästä ohjeesta !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!