Etusivu » Parsa-orzotto

Parsa-orzotto

Parsa-orzotto on kuin risotto, mutta valmistettu pastasta. Parsa ja sitruuna loihtivat ruoasta raikkaan ja täydellisen keväisen.

parsa-orzotto

Parsa-orzotto on kuin risotto, mutta valmistettu orzo-nimisestä pastasta. Orzo on riisinjyvän näköisiä, hieman riisiä isompaa pastaa, joka sekoittuu meheväksi ja kosteaksi ateriaksi – kuin risotto konsanaan. Vaikka orzon sanotaankin muistuttavan riisinjyvää, ohra olisi oikeastaan osuvampi ilmaisu. Italiankielinen sana orzo tarkoittaa nimittäin ohraa ja orzotto ohranjyvistä valmistettua risottoa, mutta ei olla liian tarkkoja ja juututa epäoleellisuuksiin.

Orzo pastaa löytyy yllättävän hyvin ihan lähikaupankin pastahyllystä. Orzoton lisäksi sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla uuniruoissa, salaattipohjana ja miksei myös keitoissa. Orzossa viehättää erityisesti se, että sitä on haastava keittää ylikypsäksi. Pienet pastanjyvät eivät nimittäin ole moksiskaan, vaikka kypsennysaika venähtäisi muutamalla minuutilla, sopivan rouhea suutuntuma säilyy siitä huolimatta.

Parsa-orzotto valmistuu risoton tapaan käytännössä yhden pannun taktiikalla. Ensin pannulla paistetaan parsa, joka siirretään hetkeksi syrjään odottamaan. Sitten kuullotetaan sipuli ja kypsennetään pasta. Lieden ääressä ei kuitenkaan tarvitse päivystää herkeämättä, sillä nesteen voi lisätä kerralla eikä orzottoa tarvitse herkeämättä sekoittaa.

Pasta hautuu kypsäksi kannen alla, mutta pari kertaa sitä kannattaa kypsentämisen aikana sekoittaa ja samalla tarkkailla nesteen määrää. Orzotto on valmis, kun pasta on kypsää ja ruoan koostumus on sopivan sakea – ei kastikemaisen vetinen, muttei veitsellä leikattavan paksukaan.

Pehmeyttä ruokaan tuodaan kerman lisäksi ravintohiivahiutaleilla, raikkautta sitruunamehulla. Molemmat kannattaa lisätä ruokaan vasta lopuksi yhdessä paistettujen parsojen kanssa. Voit säästää osan parsojen nupuista annoksen päälle.

Blogin arkistosta kannattaa kurkata myös nämä reseptit:

parsa-orzotto

Parsa-orzotto

Parsa-orzotto on kuin risotto, mutta valmistettu pastasta. Parsa ja sitruuna loihtivat ruoasta raikkaan ja täydellisen keväisen.
Valmistelut 10 minutes
Kypsennys 20 minutes
Aika yhteensä 30 minutes
Kategoria Pastat ja nuudelit
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 1 nippu (500 g) vihreää parsaa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1+2 rkl öljyä
  • 3 dl orzoa
  • 5 dl vettä
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1 tlk (230 g) kikherneitä säilyke
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • 2-3 rkl ravintohiivahiutaleita

Valmistusohjeet
 

  • Poista parsoista kova, säikeinen tyvi. Leikkaa varret parsojen pituudesta riippuen kolmeen tai neljään osaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele ja valuta kikherneet.
  • Kuumenna ruokalusikallinen öljyä pannulla. Lisää ensimmäisenä parsojen varret, paista muutama minuutti, lisää sitten nuput ja jatka paistamista, kunnes parsa on hieman pehmennyt. Siirrä syrjään odottamaan.
  • Pyyhkäise pannu tarvittaessa puhtaaksi, lisää öljyä ja kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää valkosipuli ja jatka paistamista vielä 2 minuuttia sekoitellen.
  • Lisää pannulle orzo, vesi, kaurakerma, kikherneet ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 12 minuuttia, kunnes pasta on kypsää ja suurin osa nesteestä imeytynyt. Sekoita joukkoon ravintohiivahiutaleet, sitruunamehu ja mustapippuri sekä paistetut parsat. Tarkista maku.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!