Etusivu » Vihreä curry

Vihreä curry

Vihreä curry vie makumatkalle Thaimaan aurinkoon. Curryssa on roppakaupalla niin makua kuin kasviksiakin.

vihreä curry

Vihreä curry maistuu kesät talvet. Sen maussa on raikkautta ja lempeää poltetta. Kasviksiakin voi vaihdella sesonkiin sopiviksi.

Aasialaisissa ruoissa huimaa usein hengästyttävän pitkä raaka-aineluettelo. Eikä tämä vihreä curry ole poikkeus. Valmiilla currytahnalla listaa saa kuitenkin lyhennettyä mukavasti ja mutkia vedettyä suoremmiksi. Vihreässä currytahnassa maistuu vihreä chili, valkosipuli, sitruunaruoho, eukalyptukseen vivahtava galangal-juuri, korianteri sekä raikas kaffirilimetinlehti.

Vaikka maustamiseen käytetäänkin apuna valmista currytahnaa, kastikkeen makua kannattaa vielä terästää tuoreella inkiväärillä, chilillä ja valkosipulilla. Chiliä lisäämällä ruokaan saa mukavaa poltetta. Chilin tarkkaa määrää on mahdotonta antaa, sillä siihen vaikuttavat niin omat makumieltymykset kuin chilien tulisuuskin, joka saattaa samankin lajikkeen yksilöiden välillä vaihdella paljon. Lisää mieluummin ensin vähän vähemmän. Enemmän poltetta voi tarvittaessa silputa vielä valmiin annoksenkin päälle.

Vihreä curry on helppotekoinen ja nopea valmistettava. Suurin osa työajasta kuluu veitsen kanssa heiluessa. Minulla on tapana aloittaa curryn valmistus tofun paistamisella. Kuivaan ja kuutioin tofun ja paistan sen sitten pannulla rapeaksi. Tofun paistuessa esivalmistelen muut aineet. Hienonnan mausteet ja pilkon kasvikset valmiiksi. Kaikki tykötarpeet kannattaa olla valmiina, sillä itse curryn valmistaminen onkin sitten nopeaa puuhaa.

Tässä curryssa on kesäkurpitsaa, vihreää paprikaa ja parsakaalia. Kesäkurpitsakauden ulkopuolella voi käyttää vaikka vihreitä papuja, sokeriherneenpalkoja tai vaikkapa paksoita, jota löytyy kaupasta nykyään myös kotimaisena. Kypsennä kasviksia vain hetki niin, että ne säilyttävät napakkuutensa.

Tofu on parhaimmillaan ja rapeimmillaan, kun sen lisää curryn joukkoon vasta lopuksi. Vihreä curry saa loppusilauksen tuoreesta korianterista sekä paahdetuista pähkinöistä. 

Psssst! Lisää ihania curryohjeita etsivän kannatta kurkata blogin arkistosta myös nämä reseptit:

vihreä curry

Vihreä curry

Vihreä curry vie makumatkalle Thaimaan aurinkoon. Curryssa on roppakaupalla niin makua kuin kasviksiakin.
Valmistelut 15 mins
Kypsennys 30 mins
Aika yhteensä 45 mins
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 300-400 g tofua
  • 1+1 rkl öljyä paistamiseen
  • 2+2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1-2 vihreää chiliä oman maun ja chilien tulisuuden mukaan
  • 1/2 kesäkurpitsa n. 200 g
  • 1 vihreä paprika
  • n. 200 g parsakaalia
  • 4 rkl vihreää currytahnaa
  • 1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
  • 1 tl sokeria

Viimeistelyyn

  • paahdettuja pähkinöitä
  • tuoretta korianteria

Tarjoiluun

  • riisiä

Valmistusohjeet
 

  • Kuivaa tofun pinta, kuutioi ja paista pannulla öljytilkassa rapeaksi. Jos pannusi on kovin pieni, voit paistaa tofun vaikka kahdessa erässä. Kun tofu on rapeaa, siirrä pannu syrjään ja lisää 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta. Sekoita, anna soikakastikkeen imeytyä tofuun ja siirrä tofu sitten syrjään. 
  • Tofun paistuessa kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet. Hienonna chilit, suikaloi paprika, kuutioi kesäkurpitsa ja paloittele parsakaali kukinnoiksi.
  • Kuumenna öljy pannulla ja kuullota inkivääriä, chiliä sekä valkosipulia pari minuuttia. Älä polta. Lisää vihreä currytahna ja kasvikset. Jatka paistamista muutama minuutti välillä käännellen. Lisää kookosmaito, soijakastike ja sokeri. Anna curryn hautua n. 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä. Tarkista maku. Lisää lopuksi tofu.
  • Tarjoa vihreä curry keitetyn riisin kera. Viimeistele annos ronskilla määrällä tuoretta korianteria sekä paahdetuilla pähkinöillä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!