Etusivu » Sämpylät ilman hiivaa – nopeat sämpylät valmistuvat puolessa tunnissa

Sämpylät ilman hiivaa – nopeat sämpylät valmistuvat puolessa tunnissa

Sämpylät ilman hiivaa valmistuvat pikavauhtia aamupalalle tai vaikka lounaskeiton kylkeen. Porkkanaraaste tekee sämpylöistä supermeheviä.

nopeat sämpylät

Sämpylät ilman hiivaa ovat pelastus silloin, kun leipäkori ammottaa tyhjyyttään. Ne leivotaan sämpylä- ja ohrajauhoista, kaurasta sekä seesaminsiemenistä ja porkkanaraasteesta ilman alustamista, vaivaamista ja pitkää kohotusaikaa. Kun taikina hiivan sijasta kohotetaan leivinjauheella, voi ainekset vain sekoittaa nopeasti yhteen ja nostella siitä nokareina pellille.

Nopeat sämpylät tuovat ripauksen luksusta arkeen ja teenkin niitä usein juuri silloin, kun kaipaan arkiseelle keittolounaalle jotain jujua. Yleensä kaapista löytyy aina tarvittavat tykötarpeet. Jauhoja voi vaihdella tarpeen mukaan: esimerkiksi sämpylä- ja ohrajauhot voi korvata vehnäjauhoilla, vaikka rouheiset jauhot tuovatkin sämpylöihin enemmän makua ja kuituja. 

Tämä sämpyläohje on alkujaan Glorian ruoka ja viini -lehdestä ja tykästyin siihen taikinaan sekoitettavien seesaminsiementen vuoksi. Porkkana ja seesami ovat huippuhyvä makupari, joka maistuu myös sämpylöissä hykerryttävän hyvälle. 

Koska taikinaa ei hiivataikinan tapaan vaivata, nopeat sämpylät ovat koostumukseltaan aavistuksen mureampia kuin perinteiset sämpylät. Se ei menoa haittaa, vaan lopputulos suorastaan sulaa suuhun. 

Taikinasta valmistuu näppärästi pellillinen lämpimäisiä, jotka katoavat pikavauhtia parempiin suihin. Toisin kuin yleensä, en suosittele leipomaan kerralla tuplasatsia, ellei ruokittavana ole pientä armeijaa. Parhaimmillaan nämä nopeat sämpylät ovat nimittäin uunituoreina ja vielä lämpöisinä, vaikka ne maistuvatkin makoisilta myös seuraavana päivänä.

Psssst! Kaipaatko lisää helppoja sämpyä- ja leipäohjeita? Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

sämpylät ilman hiivaa

Sämpylät ilman hiivaa

Sämpylät ilman hiivaa valmistuvat pikavauhtia aamupalalle tai vaikka lounaskeiton kylkeen. Porkkanaraaste tekee sämpylöistä supermeheviä.
Valmistelut 15 mins
Kypsennys 20 mins
Aika yhteensä 35 mins
Kategoria Suolaiset leivonnaiset
Annokset 16

Raaka-aineet
  

  • 2 dl hienoa porkkanaraastetta n. 2 keskikokoista porkkanaa
  • 2 dl vettä
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 3 1/2 dl rouheisia sämpyläjauhoja tai vehnäjauhoja
  • 1 dl ohrajauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
  • Sekoita porkkanaraaste, vesi, rypsiöljy sekä siirappi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää porkkaraasteen joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Nostele taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja muotoile halutessasi käsin siistimmiksi. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  • Paista sämpylät uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Sämpylät ovat parhaimmillaan uunituoreina, mutta maistuvat makoisilta vielä seuraavanakin päivänä.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!