Etusivu » Shakshuka uunissa
|

Shakshuka uunissa

Shakshuka on Lähi-idästä kotoisin oleva ruoka, jossa yhdistyvät muhevan mausteinen tomaattikastike ja siihen tehdyissä koloissa kypsiksi hautuvat kananmunat. 

shakshuka uunissa

Shakshuka on Lähi-idässä suosittua aamiaisruokaa, mutta ruokaisa kananmunapannu sopii aterialle kuin aterialle. Meillä shakshukaa on tehty usein lauantai-iltaisin silloin, kun lähileipomosta on ennätetty hakea tuoretta rapeakuorista juurileipää. Kerranpa mies toivoi shaksukaa myös jouluruoaksi. Tämä alkaakin olla meillä jo vakioruokaa aatonaattona.

Tähän asti olen shakshukaa tehdessäni hauduttanut tomaattikastikkeen liedellä ja nostanut ruoan sitten hetkeksi uuniin, kunnes kananmunat ovat kypsyneet. Nyt tein shakshukan ensimmäistä kertaa kokonaan uunissa. Ja heti perään toisenkin kerran. Ja teen taatusti toistekin! Luultavasti en enää koskaan viitsi kaivaa paistinpannua esiin shakshukaa valmistaessani.

shakshuka

Tämä shakshuka valmistuu siis kokonaan uunissa. Kyllä vain! Paistinpannua ei siis tässä ohjeessa tarvita, sillä ainekset voi vain kumota vuokaan ja antaa uunin hoitaa työt. Sillä välin sinä voit heittäytyä sohvalle pötkölleen ja nauttia vapaaillastasi.

Tämän kerrassaan nerokkaan vinkin bongasin Hannan soppa -blogista. Aivan kuten kaimanikin ruoka, myös minun shakshukani saa potkua harissasta ja ruokaisuutta kikherneistä. Mausteita lisäsin kuitenkin alkuperäiseen ohjeeseen nähden hieman ronskimmalla kädellä. Tomaattipyreetäkin töräytin joukkoon, jotta lopputulos olisi varmasti riittävän tomaattinen. Muutoin noudattelin ohjetta jokseenkin tarkasti.

Shakshuka uunissa – 5 minuuttia aktiivista kokkausaikaa

Aktiivista kokkausaikaa shakshuka vaatii vaivaiset viisi minuuttia, mutta ruoka saa muhia uunissa tunnin verran, jotta maut tekeytyvät ja mausteet avautuvat. Kananmunat lisätään ruokaan vasta loppuvaiheessa. Niitä kypsennetään vain pieni hetki niin, että valkuaiset hyytyvät, mutta keltuaiset ovat vielä pehmeitä ja juoksevia.

Shakshuka näyttää hauskalta ja aiheuttaa lähes takuuvarmasti ihastuksen kiljahduksia ruokaseurueessa. Shakshuka onkin herkullista seurusteluruokaa, jota tekee helposti kerralla reilummankin satsin. Saksi päälle tuoreita yrttejä ja nosta vuoka rennosti pöytään ihan sellaisenaan.

Lisukkeet tekevät aterian

Tarjoa shakshukan lisänä rapakuorista vaalea maalais- tai juurileipää, jolla kastiketta on näppärä kauhoa suuhun ja viimeisetkin soossinrippeet saa pyyhittyä varmasti talteen sekä lautasilta että uunivuoasta. Shakshuka on ruoka, joka katoaa taatusti syöjiensä suihin viimeistä pisaraa myöten.

Lämpimästi suosittelen kurkkaamaan blogin arkistosta myös nämä reseptit:

shakshuka uunissa
shakshuka

Shakshuka

Shakshuka on Lähi-idästä kotoisin oleva ruoka, jossa yhdistyvät muhevan mausteinen tomaattikastike ja siihen tehdyissä koloissa kypsiksi hautuvat kananmunat. 
Valmistelut 5 mins
Kypsennys 1 hr 10 mins
Aika yhteensä 1 hr 15 mins
Kategoria Arkiruoka
Annokset 4

Raaka-aineet
  

  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 tlk (230 g) kikherneitä
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl harissatahnaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl savupaprikaa
  • 1/2 tl jauhettua korianteria
  • 1/2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 4 kananmunaa
  • 100 g fetajuustoa

Lisäksi

  • tuoretta korianteria
  • rapeakuorista vaaleaa leipää

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 200 asteiseksi.
  • Huuhtele ja valuta kikherneet.
  • Mittaa shakshukan ainekset kananmunia ja fetajuustoa lukuunottamatta uunivuokaan. Sekoita. Nosta vuoka uuniin noin tunniksi.
  • Tee tomaattikastikkeeseen neljä koloa ja riko niihin kananmunat. Murustele päälle fetajuustoa. Laita vuoka uuniin vielä noin kymmeneksi minuutiksi, kunnes valkuaisetovat hyytyneet, mutta keltuaiset ovat vielä pehmeän juoksevia.
  • Saksi päällä tuoretta korianteria. Tarjoile shakshuka rapeakuorisen leivän kanssa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!