Etusivu » Vegaaninen jäätelö ilman jäätelökonetta

Vegaaninen jäätelö ilman jäätelökonetta

Vegaaninen jäätelö ilman jäätelökonetta tehdään kondensoidusta kookosmaidosta ja soijavispistä sähkövatkaimella vatkaten. Viisi minuuttia ja jäätelö on valmista pakastettavaksi.

vegaaninen jäätelö ilman jäätelökonetta

Itse tehty jäätelö suorastaan sulaa suuhun. Ja mikä parasta, siitä saa aina juuri oman suun mukaista. Villejäkin makuyhdistelmiä on lupa kokeilla, sillä jäätelömassan valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana. Itse tehty jäätelö ei ole pelkästään jäätelökoneen omistajan luksusjuttu, vaan vegaaninen jäätelö onnistuu vaivattomasti myös ilman jäätelökonetta. Tarvitset kaksi raaka-ainetta, mausteita ja sähkövatkaimen. Ja tietysti pakastimen!

Kokosin alle omat oivallukseni vegaanisen jäätelön valmistukseen sekä perusreseptin, jota voit muokata oman makusi mukaiseksi.

Kondensoitu kookosmaito – vegaanisen jäätelön huippuaines

Itse tehtyä vegaanista jäätelöä varten tarvitset kondensoitua kookosmaitoa. Kondensoitu kookosmaito on vegaanisen jäätelöntekijän salainen ase. Kookosmaidosta tiivistämällä valmistettu kondensoitu kookosmaito on koostumukseltaan paksua ja hivenen siirappimaista. Kondensoitu kookosmaito on mojovan makeaa eikä siitä valmistettuun jäätelöön siksi tarvita ylimääräistä sokerilisää.

Kondensoitua kookosmaitoa löydät eko- ja vegaanikaupoista sekä ruokakaupoista säilykeosastolta usein muiden kookosmaitojen välittömästä läheisyydestä tai leivontaosastolta.

Vegaaninen jäätelö: Kasvivispillä kuohkea rakenne

Toinen välttämätön raaka-aine on kasvipohjainen vispi, kuten kaura- tai soijavispi. Yhtä kookosmaitotölkkiä kohden tarvitset kaksi tölkkiä vispiä, joista toisen voit halutessasi korvata myös kasvipohjaisella vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella. Sellainen löytyy ainakin Oatlyn valikoimasta.

Vaniljakastike on näppärä lisä, sillä se peittää kasvivispiä paremmin kondensoidun kookosmaidon tuoman vienon kookoksen maun. Tämä on näppärä kikka, jos kookoksen maku ei ole mieleesi.

Kasvivispit vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Vispit vatkautuvat varmimmin, kun lisäät kookosmaidon joukkoon vasta vatkauksen loppuvaiheessa.

veganinen jäätelö

Makuaineita maun mukaan

Lisäksi tarvitset vain mieleisiäsi makuaineita. Itse höystän veganisen jäätelön esimeriksi keksimuruilla, suklaahipuilla tai karkkirakeilla tai esimerkiksi erilaisilla jälkiruokakastikkeilla. Myös erilaisia mausteita, kuten vaniljaa, matchaa, pikakahviauhetta, raakalakritsijuurta sekä kanelia voi mainiosti käyttää makua tuomaan. Ihanaa suklaajäätelöä saat aikaiseksi sulattamalla massan joukkoon mieleistäsi suklaata.

Sen sijaan tuoreet marjat sekä marja- ja hedelmäsoseet tekevät jäätelön koostumuksesta mielesäni ikävän hileisen. Muutaman kerran olen sekoittanut glukoosisiirappia marjasoseen joukkoon ja lisännyt seoksen raitoina jäätelömassan joukkoon. Glukoosisiirapin pitäisi ehkäistä jääkiteiden muodostumista, mutta en ole ollut lopputulokseen tyytyväinen. Maku on hyvä, mutta rakenne tökkii.

Sattumia kannattaa jättää hieman myös jäätelön koristeeksi. Ripottele päällä esimerkiksi keksimuruja tai viimeistele pinta jälkiruokakastikkeella. Näin vegaaninen jäätelö on paitsi herkullinen myös kaunis kuin karkki.

Jos jäätelön on oltava täysin kasvipohjainen varmista, että myös käyttämäsi höysteet sopivat vegaaniseen ruokavalioon.

Vatkaus ja valmista tuli

Parhaimman lopputuloksen saat, kun teet jäätelön jääkaappikylmistä raaka-aineista. Näin massa vaahtoutuu kuohkeammaksi. Lisäksi valmiiksi kylmät ainekset jäätyvät nopeammin. Aloita vatkaamalla kasvivispit kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää kondensoitu kookosmaito joukkoon vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Näin saat massasta varmimmin ilmavaa ja kuohkeaa. Vatkaa maito massaan huolellisesti, älä jätä sitä raidoiksi vaahdon joukkoon.

Sen sijaan makuaineet voi vatkata joukkoon tasaisesti tai ne voi kerrostaa jäätelömassan joukkoon hauskoina raitoina. Esimerkiksi jälkiruokakastikkeet on hauska pyöräyttää joukkoon kevyesti niin, että itse tehty vegaaninen jäätelö saa kastikkeesta herkulliset makuraidat.

Vegaaninen jäätelö: Tee heti, herkuttele huomenna

Valmis massa kaadetaan suureen, noin litran kokoiseen kannelliseen rasiaan ja sujautetaan pakastimeen jäätymään. Massaa ei tarvitse erikseen sekoittaa, se tekeytyy pehmeän kuohkeaksi itsekseen.

Vegaanisen jäätelön jäätyminen vie vähintään kuusi tuntia, mutta jäätymistä voi nopeuttaa jakamalla jäätelömassa pieniin annosvuokiin. Myös kylmät raaka-aineet nopeuttavat hieman jäätelön jäätymistä.

Parasta on kuitenkin tehdä jäätelö hyvissä ajoin valmiiksi, sillä sen rakenne ei kärsi, vaikka jäätelö viettäisi pakastimessa useammankin päivän. Peitä vain pakastettava jäätelömassa huolellisesti kelmulla, jotta se ei imaise muita makuja pakastimesta.

Runsaan sokeripitoisuuden vuoksi jäätelön koostumus on pehmeän samettinen ja sopivan pehmeää lusikoitavaksi vaikka heti pakastimesta ottamisen jälkeen.

Blogin arkistosta kannattaa käydä kurkkaamassa myös iki-ihana, herkullisen överi vegaaninen jäätelökakku, joka kootaan hauskasti jättikeksien väliin. NAM!

vegaaninen jäätelö ilman jäätelökonetta
vegaaninen jäätelö

Vegaaninen jäätelö ilman jäätelökonetta

Vegaaninen jäätelö ilman jäätelökonetta tehdään kondensoidusta kookosmaidosta ja soijavispistä sähkövatkaimella vatkaten. Viisi minuuttia ja jäätelö on valmista pakastettavaksi.
Valmistelut 10 mins
Aika yhteensä 10 mins
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 10

Raaka-aineet
  

  • 4-5 dl kasvipohjaista vispiä esim. soija- tai kauravispiä (voit korvata toisen tölkin 2 1/2 dl vaahtoutuvaa vegaanista vaniljakastiketta)
  • 1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • lisäksi maun mukaan mieleisiäsi makuaineita ja höysteitä esim. 150 g vegaanisia täytekeksejä

Valmistusohjeet
 

  • Vatkaa jääkaappikylmät vispit sähkövatkaimella kuoheaksi. Lisää kookosmaito ja vatkaa tasaiseksi. Lisää mieleisesi makuaineet ja sekoita. Itse käytin persikka-vadelmatäytteisiä, murusteltuja Domino-keksejä.
  • Kaada seos esimerkiksi uunivuokaan tai muuhun laakeaan astiaan, kuten puhtaaseen litran jäätelörasiaan. Peitä rasia huolellisesti esimerkiksi kelmulla, foliolla tai kannella. Pakasta vähintään kuusi tuntia tai mielellään yön yli.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. Minkä verran valmis jäätelö maistui kookokselta (kun on toi kondensoitu kookosmaito)

    1. Pieni kookoksen maku tässä on taustalla. Jos kookos ei kuulu suosikkeihisi, kokeile pehmentää makua korvaamalla toinen purkki soijavispiä vaahtoutuvalla kasvipohjaisella vaniljakastikkeella 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!