Etusivu » Baba ganoush – munakoisotahna

Baba ganoush – munakoisotahna

Baba ganoush on Lähi-idän himohyvä munakoisotahna ja tuttu tarjottava mezepöydässä. 

baba ganoush munakoisotahna

Baba ganoush on iki-ihana munakoisotahna, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla, etenkin jos pidät muista Lähi-idän makumaailmaan vivahtavista tahnoista, kuten hummuksesta. Vaikka pääraaka-aine tahnoissa on eri, molemmissa on silti samoja lämpimän samettisia makuvivahteita.

Baba ganoushia myydään myös valmiina, mutta se on ehdottomasti parasta itse tehtynä! Tästä munakoisotahnasta erityisen herkun tekee tilkka seesamiöljyä.

Baba ganoushissa vaikeaa ei ole muuta kuin nimi, mutta hetken aikaa herkullisen tahnan valmistaminen vaatii. Munakoisot on nimittäin tarkoitus paahtaa niin pehmeiksi, että ne voisi soseuttaa vaikka käsin. Kuori saa olla mustunut ja ryppyinen. Vain pehmeä sisus käytetään tahnaan, vaikka pienet kuorenpalaset eivät tahnan seassa haittaakaan. Sisus irtoaa helposti lusikalla kaapien silloin, kun munakoisot ovat läpeensä pehmenneet.

Munakoisot voi paahtaa uunissa tai kesällä ulkoruokinnan käydessä kuumimmillaan myös grillissä. Näppärää, sillä baba ganoush on myös erinomainen grilliruokien kaveri.

Munakoison pehmeä sisus soseutetaan mausteiden ja öljytilkan kera samettiseksi tahnaksi. Itse käytän sauvasekoitinta, mutta tarvittaessa tahnan voi hienontaa vaikka haarukan avulla.

Parasta baba ganoush on, kun annat makujen tasaantua jääkaapissa hetken ennen tarjoilua. Voit tehdä munakoisotahnan valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä. Tällöin valkosipulia kannattaa lisätä varoen, sillä sen maku tuppaa voimistumaan tekeytyessään. Jos tarjoat tahnan heti, voi mausteiden kanssa olla hövelimpi.

Munakoisotahna paitsi grilliruokien kylkeen ja osaksi mezepöytää esimerkiksi falafelien kera, myös levitteeksi, dippailuun tai vaikka pitaleivän väliin.

Psssst! Jos olet kaltaiseni tahnaihminen, kurkkaa blogin arkistosta myös muut ihanat tahnat:

baba ganoush munakoisotahna

Baba ganoush -munakoisotahna

Baba ganoush on Lähi-idän himohyvä munakoisotahna ja tuttu tarjottava mezepöydässä. 
Valmistelut 15 minutes
Kypsennys 45 minutes
Aika yhteensä 1 hour
Kategoria Lisukkeet
Annokset 6

Raaka-aineet
  

  • 2 munakoisoa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl seesamiöljyä tai oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl vaaleaa tahinia
  • 1/2 tl suolaa

Viimeistelyyn

  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Pistele munakoisojen pintaan haarukalla reikiä, aseta ne uunivuokaan ja paahda aivan pehmeiksi. Tähän menee noin 40-50 minuuttia. Käännä munakoisot puolessa välissä paahtoa. Anna jäähytä hetki.
  • Kaavi munakoisojen sisus kulhoon. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet, seesamiöljy, sitruunamheu tahini ja suola. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku.
  • Tarjoa baba ganoush dippikastikkeena, levitteenä, grilliruokien kaverina tai osana meze-pöytää.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!