Paahdettu kukkakaali intialaisittain – vaatimattoman oloinen lisuke, joka sulaa suuhun
Paahdettu kukkakaali intialaisilla mausteilla on ehkä parasta, mitä kukkakaalista voi tehdä. Raaka-ainelista on lyhyt ja vaatimaton, mutta maku hurmaa.
Paahdettu kukkakaali intialaisilla mausteilla saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta lopputulos on jotain käsittämättömän koukuttavaa. Hetken tosin mietin, voiko näin yksinkertaista ohjetta edes jakaa, mutta koska kaksihenkinen makutuomaristomme ylisti sitä ehkä parhaaksi aikoihin, niin menkööt.
Kokosin alle vinkkini ja oivallukseni, joilla paahdetusta kukkakaalista saa uunissa superhyvää.
Paahdettu kukkakaali: näin onnistut
Intialaisittan maustettu kukkakaali on helppo herkku, jota varten tarvitset keskikokoisen kukkakaalin lisäksi vain öljyä ja mausteita sekä kuuman uunin. Sopiva uunin lämpö on 225-astetta tai kiertoilmatoiminnolla 200-astetta.
Paloittele kukkakaali kukinnoiksi. Reilun suupalan kokoiset kukinnot ovat parhaita. Pienet palavat herkästi, isommat jäävät hieman valjun makuisiksi.
Sekoita kulhossa öljy sekä mausteet ja pyöräytä kukinnot kauttaaltaan mausteöljyssä. Ole huolellinen, sillä parhaimmilaan paahdettu kukkakaali on silloin, kun kukinnot ovat kauttaaltaan öljyn ja mausteiden peitossa. Mausteeksi sopivat jauhettu korianteri, kurkuma ja garam masala sekä tietysti suola. Öljyksi paras vaihtoehto on neutraalin makuinen rypsiöljy.
Ei tunkua pellille
Asettele mausteöljyssä pyöräytetyt kukkakaalin nuput väljästi leivinpaperilla vuoratun uuninpellin päälle niin, että kukinnot ovat toisistaan erillään. Jos pellillä on tunkua, käytä suosiolla toista peltiä, jotta kukkakaaleilla on tilaa paahtua. Liian ahtaasti asetellut kukkakaalit höyrystyvät eivätkä paahdu herkullisen rapeiksi.
ja paahda kunnes kukinnot ovat hieman ruskistuneet ja läpeensä pehmenneet. Moni tykkää jättää uunijuureksiin ja muihin paahdettuihin kasviksiin hieman purutuntumaa, mutta paahdettu kukkakaali on parhaimmillaan pehmoisena ja paahteisena, hieman reunoilta jo tummuneena.
Paahdettu kukkakaali: minkä kanssa sitä syödään?
Paahdettua kukkakaalia kannattaa tarjota osana intialaishenkistä ateriaa. Meillä ruokana kaalinkukinnot nautittiin pähkinäcurryn kera, mutta mausteisesta makumaailmastaan huolimatta nämä paahdetut kukkakaalit sopivat täydentämään melkeinpä mitä tahansa ateriaa.
Kukkakaalit maistuvat ihanilta sellaisenaan, mutta nokare kasvipohjaista gurttia, kuten Oatlyn Turkkilaista tai kaurafraichea sopivat loistavasti kastikkeeksi pehmentämään mausteista makumaailmaa. Toki kylkeen voi pyöräyttää myös mieleisen dipin ja nautiskella kukkikset vaikka naposteluruokana siltään.
Pssst! Jos kaipaat lisää herkullisia lisukeohjeita kukkakaalista, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Aloo gobi – intialainen peruna-kukkakaalicurry
- Lähi-Idän kukkakaali-couscoussalaatti
- Paahdettua kukkakaalia keltaisessa kookoskastikkeessa
- Vappu Pimiän kukkakaali-kurkkusalaatti
Paahdettu kukkakaali intialaisittain
Raaka-aineet
- 1 keskikokoinen kukkakaali
- 3-4 rkl öljyä
- 2 tl jauhettua korianteria
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl garam masalaa
- 1/2 tl suolaa
Valmistusohjeet
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Sekoita mausteöljyn ainekset pienehkössä kulhossa.
- Paloittele kukkakaali isohkoiksi kukinnoiksi, käytä myös lehdet ja kanta. Pyöräytä palat kauttaaltaan mausteöljyssä. Aseta kukinnot väljästi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paista noin 20-30 minuuttia, kunnes kukinnot ovat täysin pehmenneet ja saaneet paahteista väriä.
- Tarjoile paahdettu kukkakaali heti!