Nopea arkiruoka: Soijarouhe-satay
Soijarouhesatay on arkiruokien aatelinen. Kuivakaapin taviksesta, maapähkinävoista ja kourallisesta mausteita loihdit herkun puolessa tunnissa pöytään.

Alkujaan indonesialaiseen keittiöön kuuluvan satayn voi syystä niputtaa klassikkokastikkeiden kerhoon. Maapähkinöistä, kookosmaidosta ja aasialaisista mausteista pyöräytetty satay on todellinen kastikkeiden moniottelija, kuten parhaat niistä tuppaavat olemaan.
Satay-kastike sopii loistavasti myös soijarouheen sekaan. Kokeile vaikka!

Nopea sataykastike – vain sekoitus ja valmista tuli!
Sataykastikkeen voi tehdä alusta alkaen itse jauhamalla paahdetut maapähkinät tahnaksi tehokkaassa tehosekoittimessa. Varsin mainio sataykastike valmistuu myös hieman mutkia oikomalla. Valmis maapähkinävoi on laiskan kokin oikotie onneen.
Maapähkinätahnasta tehty satay on mitä helpoin valmistettava. Mittaa vain ainekset kulhoon, sekoita ja kas, valmista tuli!
Sataykastiketta voi tehdä kerralla isommankin määrän. Se säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja sopii moneen. Satay on ihanaa grilliruokien, kuten tofuvartaiden dippinä sekä salaatinkastikkeena. Yhtä hyvin satayn voi upottaa vaikkapa pannulla paistetun nyhtökauran tai härkiksen joukkoon. Jos siis kaipaat uutta jujua arkiruokailuun, satay on kastike, joka kannattaa pitää mielessä.
Tässä ohjeessa satay mehevöittää soijarouhekastikkeen. Soijarouhesatay sopii nautittavaksi niin riisin kuin nuudeleidenkin kera. Suolapähkinät tuovat rakenteeseen mukavaa rousketta.
Jos kaipaat lisää inspiraatiota maapähkinävoin tai soijarouheen käyttöön, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:


Nopea soijarouhe-satay
Raaka-aineet
Soijarouhe:
- 3 dl soijarouhetta
- 4 valkosipuinkynttä hienonnettuna
- 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2 rkl soijakastiketta
- öljyä paistamiseen
- n. 4 dl vettä
Satay-kastike:
- 4 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita
- 1 rkl sitruunan- tai limetinmehua
- 2 rkl sriracha-chilikastiketta tai muuta chilikastiketta maun mukaan
- 1-2 dl kookosmaitoa
Tarjoiluun:
- keitettyä riisiä
- tuoretta korianteria
- suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä
Valmistusohjeet
- Aloita sataykastikkeesta. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Siirrä sivuun odottamaan.
- Kuumenna öljy pannulla ja kuullota valkosipuleita ja inkivääriä muutama minuutti. Varo polttamasta!
- Lisää soijarouhe ja -kastike. Paista vielä pari minuuttia. Lisää vettä pannulle pienissä erissä sitä mukaan, kun se imeytyy soijarouheeseen. Sekoittele ja anna muhia muutama minuutti.
- Lisää pannulle sataykastike. Sekoita ja anna muhia vielä hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa soija- tai chilikastiketta.
- Tarjoa soijarouhe-satay esimerkiksi riisin sekä tuoreen korianterin ja paahdettujen maapähkinöiden kanssa.
Millä voisin korvata maapähkinävoin, kun olen allerginen pähkinöille?��
Heippa! Tämän ruoan juju piilee juurikin tuossa maapähkinävoissa, enkä siten heti keksi miten sen voisi korvata. Kurkkaa blogin arkistosta esimerkiksi supernopea soijarouhekastike, jos etsit herkullista pähkinätöntä soijarouhekastikkeen ohjetta 🙂