Etusivu » Mansikkahillo

Mansikkahillo

itse tehty mansikkahillo


Mansikkahillo säilöö kesän makeimman sadon. Itse tehty mansikkahillo maistuu lettujen kanssa tai vaikkapa aamupuuron päällä. 

Mansikoiden paras aika on juuri nyt! Ensimmäiset marjat syödään tietysti sellaisenaan, seuraavat lettujen kanssa ja kakun päällä, mutta osa kesän sadosta kannattaa säilöä hillona myöhempää herkkuhetkeä varten.

Mansikkahillo ei ole vaikea valmistettava, mutta vaatii huolellisuutta erityisesti puhtauden suhteen. Näillä ohjeilla olen itse onnistunut, toivottavasti vinkeistä on apua myös sinulle!

Puhtaat marjat puhtaisiin purkkeihin

Mansikkahillon on tarkoitus säilyä kuukausia, jopa vuosia. Tämä onnistuu vain, mikäli purkkiin ei marjojen ja sokerin lisäksi eksy hilloerää pilaavia bakteereita tai homeitiöitä. Siksi puhtauteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. 

Keitä mansikkahillo vain tuoreista, peratuista ja puhdistetuista marjoista. Ylikypsistä marjoista syntyy löysää hilloa, likaiset tai vioittuneet marjat pilaavat koko hilloerän. 

Myös hillopurkkien ja kaikkien työvälineiden on oltava puhtaita. Parhaiten säilöntään sopivat tiiviskantiset lasipurkit. Purkkien koko kannattaa mitoittaa sen mukaan, kuinka nopeasti uskot syöväsi hillon. Pienet purkit sopivat pieneen hillonälkään, isommat suuremmalle herkkusuulle.

Pese lasipurkit huolellisesti mieluiten astianpesukoneessa, jossa ei ole purkkien ja kansien lisäksi muita astioita. Upota purkit ja kannet pesun jälkeen kylmään veteen ja anna niiden liota yön yli. Liotus herättää pinnalla mahdollisesti majailevat bakteerit ja homeitiöt. Ne tapetaan lopuksi kuumentamalla purkit ja keittämällä kannet. Huomaa, että kannen mahdolliset tiivisteet pitää erikseen irrottaa puhdistamista varten.

Purkit steriloidaan kuumentamalla niitä 125 asteisessa uunissa vartin verran. Kannet ja tiivisteet puhdistetaan kiehuvassa vedessä. Kiehauta samalla myös pihdit, joilla nostat purkit uunista ja kannet kiehuvasta vedestä. Vältä kansien ja purkkien sisäosiin koskemista.

Laske purkit ja kannet esimerkiksi puhtaalla keittiöliinalla vuoratulle työpöydälle. Mansikkahillo purkitetaan kuumana kuumiin purkkeihin, joten liian aikaisin purkkeja ei kannata nostaa uunista odottelemaan.

Mansikkahillo – kaksi raaka-ainetta, kattila ja reikäkauha

Mansikkahillo valmistuu kahdesta raaka-aineesta – mansikoista ja sokerista. Perinteisesti yhtä marjakiloa kohti varataan puoli kiloa hillosokeria. Sokeri antaa paitsi makeutta, mutta toimii myös säilöntäaineena. Jos käytät vähemmän sokeria, syö mansikkahillo nopeasti noin viikon sisään tai säilytä se pakastimessa.

Itse en pidä äkkimakeasta hillosta ja siksi olen keittänyt mansikkahillon vähemmän sokeria sisältävällä DanSukkerin Minihillosokerilla. Se sisältää sokerin lisäksi hyytelöimisainetta eli pektiiniä sekä säilyvyyttä parantavaa kaliumsorbaattia. Sokeria Minihillosokerilla keitetyssä mansikkahillossa on 30 % vähemmän kuin tavallisella sokerilla keitetyssä mansikkahillossa. Yhtä marjakiloa kohti käytetään yksi paketti eli 250 g Minihillosokeria.

Marjojen ja Minihillosokerin lisäksi tarvitset pienen tilkan vettä. Valitse hillon keittoon paksupohjainen teräs- tai emalikattila. Pienet marjat voi käyttää kokonaisina, isoimmat mansikat kannattaa pilkkoa pienemmiksi. Lisää kilo mansikoita 2-3 ruokalusikallista vettä sekä paketti Minihillosokeria kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kiehua hiljalleen noin 5-10 minuuttia. Kiehumisen alku lasketaan siitä, kun seos alkaa kuplia. Kuori pinnalle nouseva vaahto esimerkiksi reikäkauhalla.

Kaada kuuma mansikkahillo kuumiin lasipurkkeihin, pyyhi purkin suut puhtaiksi ja sulje kannet välittömästi. Anna purkkien jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä. Hillojen jäähtyessä kuulet keittiöstä todennäköisesti hauskaa napsuntaa, kun kannet naksahtavat ilmatiiviisti kiinni. 

Tiiviisti säilötty mansikkahillo säilyy jääkaapissa hyvänä puolisen vuotta, jopa pidempään. Popsi mansikkahillo esimerkiksi vegaanisten lettujen kanssa.

Alla vielä tarkempi ohje mansikkahillon valmistukseen, ole hyvä!

letut ja mansikkahillo

Mansikkahillo – ohje

1 kg perattuja ja puhtaita mansikoita 

1 pkt (250 g) Minihillosokeria

2-3 rkl vettä

  1. Mittaa mansikat, vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kiehua hissukseen noin 5 minuuttia. Aika lasketaan siitä, kun hillo alkaa kiehua. Kuori päälle nouseva vaahto esimerkiksi reikäkauhalla.
  2. Purkita kuuma mansikkahillo kuumiin, huolellisesti steriloituihin purkkeihin. Sulje kannet, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *