Etusivu » Bagelit ja tofukokkeli
|

Bagelit ja tofukokkeli

Bagelit eli vesirinkelit vievät makumatkalle New Yorkiin. Täydellisessä bagelissa on tiivis rakenne ja sitkeä ulkokuori. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana.

bagelit ja tofukokkeli

Bagelit ovat tuttuja New Yorkin matkaajalle, mutta niiden leipominen on helppoa myös kotioloissa. Alkuun leipomisurakka saattaa tosin tuntua vaivalloiselta: ensin vaivataan, sitten kohotetaan, muotoillaan, keitetään ja lopuksi vielä paistetaan. Vaihteita on useampi ja aikaakin kuluu enemmän kuin tavallisena arki-iltana soisi. Bagelit sopivatkin leivottavaksi silloin, kun mihinkään ei ole kiirus.

Bagelit – sitkeä taikina syntyy reilulla jauhomäärällä ja huolellisella vaivauksella

Bagelit leivotaan hiivataikinasta. Perinteiseen sämpylätaikinaan verrattuna jauhoja tarvitaan kuitenkin enemmän, jolloin saadaan aikaan bageleille tyypillinen tiivis ja hieman sitkeä rakenne. Juuri tämä ominaisuus tekee bageleista niin kovin koukuttavaa syötävää. 

Sopivan taikinan koostumuksen tunnistaa käsikopelolla. Kun taikina on kimmoisaa eikä tartu käsiin, on jauhojen ja veden suhde sopiva. Vaivaaminen käy työstä ja itse työstin taikinan työtasolla. Älä luista vaivaamisesta, sillä hyvä sitko on avain onnistuneisiin hiivataikinaleivonnaisiin.

bagelit

Keitä ensin, paista vasta sitten

Kun taikina on vaivattu, on kohotuksen vuoro. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja aseta lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan. Itse kohotan hiivataikinat yleensä lämpimällä vedellä täytetyssä tiskialtaassa. Kohotukseen on hyvä varata aikaa tunnin verran.

Kumoa kohotettu taikina leivinalustalle, vaivaa pötköksi ja jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan. Pyörittele paloista palloja ja venytä keskelle reikä. Reikä saa olla melko suuri, sillä se kutistuu merkittävästi kypsyessään. Aseta bagelit vielä hetkeksi pellille kohoamaan ja valmistele sillä välin keitinvesi.

Bagelit eli vesirinkelit ovat saaneet nimesä kypsennystavasta. Ennen paistamista bagelit keitetään nopeasti siirapilla maustetussa vedessä. Kiehautus vaikuttaa taikinan pinnan koostumukseen niin, että pinnan tärkkelys tiivistyy ja muodostaa siihen eräänaisen esteen, jonka ansiosta bagelit eivät uunissa paistuessaan pääse kohoamaan liikaa. Näin koostumuksesta tulee bageleille tunnusomaisen sitkas.

Siirappia keitinveteen lisätään sekä maun että ulkonäön vuoksi. Siirappi antaa bageleille tunnusomaisen aavistuksen makean vivahteen ja edistää myös Maillard-reaktiota, joka saa aikaan pinnan kauniin ruskettumisen ja karamellisoitumisen. 

Keittoaika vaikuttaa bageleiden rakenteeseen: mitä kauemmin keität, sitä sitkeämpi koostumuksesta tulee. Itse keitin bageleita 30 sekuntia molemmin puolin eli yhteensä minuutin verran. Jos sitkeä rakenne on mieleesi, voit keittää bageleita hieman pidempäänkin. Samaan kattilaan voi upottaa pari kolme bagelia kerralla ja poimia ne yksitellen reikäkauhan avulla uuninpellille odottamaan. 

Pintaan voi ripotella seesaminsiemeniä tai vaikkapa unikonsiemeniä. Paistoaika on vartin verran, mutta koska uuneissa on eroja, kannattaa kypsymistä tarkkailla erityisesti paiston loppuvaiheessa. Oma uunini paistaa hieman epätasaisesti, joten käännän pellin yleensä paiston puolessa välissä.

Täytteistä bagelit tunnetaan

Bagelit tarjotaan yleensä tavalla tai toisella täytettynä ja neutraaliin makuun sopivat sekä suolaiset että makeat täytteet. Nämä vegaaniset bagelit täytin tuorejuustolla, tofukokkelilla sekä tomaatilla ja rucolalla.

Parhaimmillaan bagelit ovat tuoreina, mutta hieman jäähtyneinä. Bagelit maistuvat myös seuraavana päivänä rakenteen juuri kärsimättä. Halutessasi voit paahtaa bagelit leivänpaahtimessa ja täyttää ne vasta sitten suosikkilisukkeillasi.

Kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

bagelit ja tofukokkeli

Bagelit ja tofukokkeli

Bagelit eli vesirinkelit vievät makumatkalle New Yorkiin. Täydellisessä bagelissa on tiivis rakenne ja sitkeä ulkokuori. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana.
Valmistelut 30 minutes
Kypsennys 20 minutes
kohotus 1 hour 15 minutes
Aika yhteensä 2 hours 5 minutes
Kategoria Aamu- ja välipalat, Suolaiset leivonnaiset
Annokset 8

Raaka-aineet
  

Bagelit

  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 1/2 rkl sokeria
  • n. 3 1/2 dl vettä
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl tl suolaa

Keittämiseen

  • 1 l vettä
  • 1 rkl rkl siirappia

Pinnalle

  • seesaminsemeniä tai unikonsiemeniä

Tofukokkeli

  • 250 g maustamatonta tofua
  • öljyä paistamiseen
  • 2-3 vartta kevätsipulia
  • 1 1/2 tl sipulijauhetta
  • 1 1/2 tl valkosipuijauhetta
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl kaurakermaa
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita

Lisäksi

  • maustamatonta vegetuorejuustoa
  • tomaattia
  • rucolaa

Valmistusohjeet
 

Bagelit

  • Mittaa noin 1 1/2 dl 42 asteista vettä, sokeri ja kuivahiiva kulhoon. Anna seistä 5 minuuttia. Sekoita niin, että hiiva liukenee veteen.
  • Sekoita jauhot ja suola kuohossa. Tee keskelle kolo ja kaada hiivaa sisältävä vesi keskelle. Sekoita ja lisää vettä vähitellen, kunnes koostumus on napakka eikä taikina tartu käsiin. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä noin 10 minuuttia, kunnes se on napakkaa ja kimmoisaa. Laita takaisin kulhoon, peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin tunti.
  • Kumoa taikina työpöydälle. Vaivaa mahdolliset ilmakuplat ja jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyörittele paloista palloja ja tee keskelle reikä. Nosta leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille, kohota vielä noin 15 minuuttia.
  • Valmistele sillä välin keitinvesi. Mittaa vesi ja siirappi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Laske pari kolme bagelia kerralla veteen. Keitä 30-60 sekuntia per puoli ja nosta sitten reikäkauhalla takaisin uuninpellille. Ripottele päälle seesamin- tai unikonsiemeniä.
  • Paista bagelit 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  • Tarjoa bagelit tuorejuuston, tofukokkelin, tomaattisiivujen ja salaatinlehtien kera.

Tofukokkeli

  • Murustele tofu. Hienonna kevätsipulit varsineen.
  • Kuumenna öljy pannulla ja paista sipulit raukeiksi. Lisää tofu ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Lisää mausteet ja kaurakerma. Kuumenna. Sekoita lopuksi joukkoon ravintohiivahiutaleet.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!