Härkäpapu-makaronilaatikko
Härkäpapu-makaronilaatikko on aivan ihana arkiruoka! Tämän reseptin haluat napata talteen!

Kotimaisista raaka-aineista kokkailu on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja olenkin viime aikoina alkanut korvaamaan suosikkikasviproteiiniani soijarouhetta kotimaisella härkäpapurouheella. Härkäpapu-makaronilaatikko on yksi meidän viime aikojen luottoruoista, jossa ilahduttaa niin maku, kotimaiset raaka-aineet, edullisuus kuin helppouskin.
Makaronilaatikko päätyy ruokalistalle lähes aina, kun on loihdittava helposti reilu satsi ruokaa kukkaron nyörejä kiristellen. Iso vuoallinen vegaanista makaronilaatikkoa nimittäin valmistuu uskomattoman helposti eikä hintaa vuoalliselle kerry kuin parin kolmen euron verran, Ja mikä parasta, siitä riittää syötävää useammaksikin päiväksi.
Härkäpapu-makaronilaatikko valmistuu ihanan vaivattomasti ilman makaronien keittämistä. Härkäpapurouhe kannattaa kuitenkin käsitellä huolellisesti ennen vuokaan sujauttamista. Huuhtele rouhe siivilässä, keitä muutama minuutti ja huuhtele vielä toistamiseen. Näin rouheen aavistuksen tunkkainen maku raikastuu miellyttäväksi.
Rouheen kypsyessä ennättää kuullottaa sipulin pannulla raukeaksi, mitata makaronit vuokaan ja kaivaa muut tykötarpeet esiin. Mausteita riittää ripaus, sillä pippurilla maustettu kaurakerma tuo vuokaruokaan herkullisen täyteläisen maun.
Vuoallisesta makaronilaatikkoa riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi ja se uppoaa mukisematta myös perheen pienimmille. Täydellistä!

Vinkki! Oman kokemukseni mukaan härkäpapurouheissa on melko suuriakin eroja. Esimerkiksi Karviaisten tilan Voima-Papu härkäpapurouhe puuroutuu kypsennettäessä jonkin verran, minkä vuoksi se sopii hyvin esimerkiksi pihvien ja pyöryköiden valmistukseen. Olen käyttänyt sitä hyvällä menestyksellä myös bolognesekastikkeen valmistukseen. Sen sijaan Vihreä Härkä -härkäpapurouhe säilyy melko irtonaisena ja on loistava valinta vuokaruokien, kuten juurikin makaronilaatikon joukkoon.
Jos kaipaat lisää arkeen mutkattomasti solahtavia ja edullisia arkiruokia, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:
- Vegaaninen makaronilaatikko
- Soijarouhekiusaus
- Soijarouhe-kaalilaatikko
- Spagettivuoka
- Vegaaninen kaalilaatikko

Härkäpapu-makaronilaatikko
Raaka-aineet
- 400 g tummia makaroneja
- 2 dl härkäpapurouhetta käytin Vihreä Härkä
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- öljyä paistamiseen
- 2 tl paprikajauhetta
- 2 rkl soijakastiketta
- 7 dl vettä
- 4-5 dl kaurakermaa esim. mustapippurin makuista
- 2 tl yrttisekoitusta esim. Välimeren
Valmistusohjeet
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Huuhtele härkäpapurouhe, keitä 3 minuuttia ja huuhtele vielä uudelleen keittämisen jälkeen.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipulinkynnet ja keitetty, huuhdeltu härkäpapurouhe. Mausta soijakastikkeella ja paprikajauheella.
- Yhdistä makaronit ja härkäpapurouhe-sipuliseos isossa uunivuoassa. Lisää vesi, kaurakerma sekä yrttisekoitus ja sekoita.
- Nosta vuoka uuniin ja kypsennä noin 45 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja makaronit kypsyneet.