Etusivu » Dukkah – huumaavan herkullinen mausteseos tekee kaikesta astetta herkumpaa

Dukkah – huumaavan herkullinen mausteseos tekee kaikesta astetta herkumpaa

Dukkah on mausteiden moniottelija. Koukuttavan herkullinen ja pähkinäinen maustesekoitus tuo arkiruokaan hetkessä uutta jujua.

dukkah-mausteseos

Tykkään mausteista ja erityisesti Aasian sekä Lähi-idän makumaailmat ovat lähellä sydäntäni. On kuitenkin yksi mausteseos, joka omaan suuhuni on ylitse muiden: alkujaan Egyptistä kotoisin oleva pähkinäinen dukkah. Virallista ohjetta maustesekoitukselle ei ole, vaan jokainen tekee sen hieman eri tavalla. Pähkinät, siemenet ja lämpimät maut ovat kuitenkin kaikkia ohjeita yhdistävä tekijä.

Mikä ihmeen dukkah?

Dukkah tehdään pähkinöistä, siemenistä ja mausteista. Eksoottisesta nimestä ja alkuperästään huolimatta mausteseos on helppo ja nopea tehdä omassa kotikeittiössä.

Dukkahia varten tarvitset paistinpannun (mieluiten valurautaisen, joka kestää kuumennusta myös ilman nestettä ja öljyä) sekä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen monitoimiosan.

Dukkahin valmistus alkaa mausteiden ja pähkinöiden paahtamisella. Koska paahtaminen vahvistaa mausteiden, siemenien ja pähkinöiden makua, tätä vaihetta ei missään tapauksessa kannata ohittaa. Suosi kokonaisia mausteita, niiden maku on moninkertainen valmiiksi jauhettuihin verrattuna.

Hetken kuumennus on pienille siemenille riittävä, sillä etenkin seesaminsiemenet ovat kovin herkkiä palamaan. Kun pannulta leijailee herkullinen mausteiden tuoksu, siirrä ainekset monitoimikoneeseen ja surauta karkeaksi rouheeksi. Siinä se!

Vaihtelua dukkahiin saat erilaisista siemenistä ja pähkinöistä sekä mausteista. Kokeile pistaasien ja seesaminsiementen lisäksi esimerkiksi manteleita, hasselpähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja pinjansiemeniä.

Mihin dukkahia voi käyttää?

Dukkah on lämpimän mausteinen, herkullisen pähkinäinen mausteseos, joka sopii käytettäväksi moneen. Tässä muutama vinkki dukkahin käyttöön.

  • Ripottele dukkahia sosekeittojen päälle. Esimerkiksi samettinen linssi-tai kasvissosekeitto saa ihan uuden twistin ja rouheaa purutuntumaa annoksen päälle ripotellusta dukkahista.
  • Käytä dukkahia panerointiin. Kasta paneroitava ruoka, esimerkiksi tofuviipale ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi dukkahiin ja paahda esimerkiksi uunissa rapeaksi. Varo polttamasta!
  • Mausta dukkahilla linssipihvit. Dukkahlinssipihvien ohjeen löydät täältä.
  • Ripottele dukkahia salaattien sekaan. Esimerkiksi kvinoa- ja couscous-pohjaisten salaattien kanssa dukkah on todellinen ässä. Tässä bataatti-couscoussalaatissa dukkah on todellinen ässä
  • Tarjoa dukkah vaalean leivän, kuten pitaleivän tai rapeakuorisen juurileivän kanssa. Kasta leipäviipale ensin oliiviöljyyn, sitten dukkahiin. Haukkaa ja toista, nam!

Dukkah

Dukkah on mausteiden moniottelija. Koukuttavan herkullinen ja pähkinäinen maustesekoitus tuo arkiruokaan hetkessä uutta jujua.
Valmistelut 10 mins
Kypsennys 5 mins
Aika yhteensä 15 mins
Kategoria Lisukkeet

Raaka-aineet
  

  • 1 dl suolaamattomia kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä
  • 1 rkl kokonaisia korianterinsiemeniä
  • 1/2 rkl kokonaisia juustokuminansiemeniä
  • 1/2 rkl kokonaisia fenkolinsiemeniä
  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet
 

  • Paahda pistaasipähkinät ja maustesiemenet kuumalla, kuivalla pannulla kunnes pähkinät saavat hieman väriä ja mausteiden aromit avautuvat. Siirrä syrjään odottamaan.
  • Paahda myös seesaminsiemeniä pieni hetki. Varo polttamasta. Seesaminsiemenet kannattaa paahtaa erikseen, sillä ne ovat todella herkkiä palamaan.
  • Kaada kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi rouheeksi. Lisää mausteeksi ripaus suolaa.

 

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti!