Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka
Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka maistuu yhtä aikaa makealta ja ihanan raikkaalta. Vegaaninen marenki syntyy säilykekikherneiden liemestä, täyte hyytyy maissitärkkelyksen avulla.
Valmistelut 45 minutes mins
Kypsennys 15 minutes mins
Aika yhteensä 1 hour hr
Kategoria Makeat leivonnaiset
Pohja
- 150 g vegaanista leivontamargariinia esim. Eleplant
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl tomusokeria
- 2 rkl vettä
Vuokaan
- 2 rkl margariinia
- 1 rkl vehnäjauhoja
Sitruunatäyte
- 3 sitruunan puristettu mehu 1 1/2 dl
- 3 luomusitruunan raastettu kuori
- 2 dl sokeria
- 50 g vegaanista margariinia esim. Eleplant
- 2 dl soijajuomaa
- 3/4 dl maissitärkkelystä
Marenki
- 1 dl kikherneiden säilöntälientä aquafaba
- 1 dl Siro erikoishienoa sokeria
- 1/2 tl sitruunamehua
- 1/2 tl ksantaania
Voitele piirakkavuoka (halk. 28 cm) margariinilla ja jauhota vehnäjauhoilla.
Nypi margariini, jauhot ja sokeri murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla. Vuoraa reunat foliolla, jotta ne pysyvät paiston ajan ylhäällä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Jäähdytä.
Pese sitruunat huolella. Raasta kuori ja purista mehu. Mittaa kuoriraaste, mehu, margariini ja sokeri kattilaan. Kuumenna. Sekoita soijajuoma ja maissitärkkelys ja lisää kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia sekoitellen, kunnes seos sakenee ja paksuuntuu. Jäähdytä ja kaada sitten jäähtyneen piirakkapohjan päälle.
Valmista marenki. Mittaa aquafaba kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten ja jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiinteää. Lisää sitruunamehu ja ksantaani. Jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on selkeästi kovaa ja kiinteää. Pursota tai levitä marenki piirakan päälle. Paahda kaasupolttimella tai 1-2 minuuttia uunin grillivastuksen alla, kunnes marenki saa hieman paahteista väriä.